Článek
Kam oko pohlédne, všude hřiby. Takové informace se hrnou na houbaře zkušené i sváteční snad ze všech médií. Kdo by pak seděl doma, když je houbařská sezóna na svém vrcholu a do tradiční domácí bramboračky se hříbky v zimě budou hodit.
Patříte mezi šťastlivce, kteří táhnou z lesa plné koše hub, nebo o hřiby musíte prostě zakopnout, jinak je nevidíte?
„Nikdy nevím, jestli si mám brát košík, nebo jen nějakou plátěnou tašku do kapsy. Když nic nenajdu, aspoň si ze mě rodina nedělá legraci. Myslí si, že jsem šla jen na procházku se psem,“ směje se paní Jarmila z Olomouce.
V neděli měla s sebou fenku retrívra a barevnou praktickou síťovku. V ní pyšně nesla suchohříbky, několik praváků, bedly, václavky a mezi nimi, to aby nevypadly, také oranžově sytá křehká "kuřátka". Na kus řeči jsme se zastavily poblíž Žďárského Potoka.
Je mnoho míst v Jeseníkách, kde hřiby skutečně rostou. Houbaři je sice neradi prozrazují, ale existují výjimky. Mapku i s vyznačenými lokalitami osvědčených houbařských "revírů" má pro své hosty připraven třeba Horský hotel Brans v Malé Morávce. Tady letos lákají houbaře a další milovníky procházek v lesích na speciální balíčky.
Pro houbaře k mapce zapůjčí také koš a kudličku na očištění hříbků a navrch elektrickou sušičku. Nemusíte si dělat vrásky, jak houbový poklad pro domácí kuchyni během víkendového pobytu zpracovat, z Jeseníků se vracíte už se sušenými hříbky v pytlíku. A navíc odpočatí, houbařům totiž hotel dopřává za víkend zdarma jeden vstup do wellness. Stačí si vybrat, dají-li přednost sauně nebo hydromasážní vaně či parafínovému zábalu.
Houbaři užívají houbařské prodloužené víkendy v Malé Morávce už od srpna a další využijí až do konce října. A s nimi i návštěvníci, kteří houby neradi, zato milují čas babího léta a podzimu hýřícího přepestrými, jásavými barvami. Ty k Jeseníkům, jak už název napovídá, patří a mnozí starousedlíci tvrdí, že jejich kraj a jejich hory jsou nejkrásnější právě teď.