Hlavní obsah

Gastronomický festival Chuť Jeseníků 2013 vybral nejlepší podniky

Novinky, Tereza Schreiberová

Pořadatelé gastronomického festivalu Chuť Jeseníků vsadili letos na kvalitu a vybrali pro gurmány devatero nejlepších podniků regionu, které nabízí tradiční jídla Jeseníků a jídla uvařená výhradně z lokálních surovin. Oslava skvělého jídla hor pod Pradědem potrvá až do konce září.

Foto: Lucie Pešková-Kulichová

Vepřová kotleta s černou aronií je také tradičním jídlem Jeseníků.

Článek

Slavnostní zahájení festivalu se neslo v duchu ochutnávky tradičních jídel Jeseníků. I přes tropická horka byla šumperská kavárna PředMěstí, kde se zahájení pořádalo, plná lidí. 

Pořadatelé v letošním ročníku nabídnou sedmero restarací, jednu pivnici a jednu kavárnu. "Festivalové podniky byly vybrány skutečně pečlivě, a to na základě kladných referencí, získaných certifikátů kvality nebo vlastní zkušenosti,“ vysvětlila Jana Kouřilová z občanského sdružení Jeseníky přes hranici, které festival již třetím rokem pořádá.

To, že na festivalovém seznamu jsou zapsaní jen ti skutečně nejlepší, dokládají tituly a ceny posbírané jednotlivými podniky. Samolepku Chuť Jeseníků najdete například na nejlepším hotelu ČR 2012 Relax centru Kolštejn v Branné a jeho restauraci, jesenické Vile Elis, která je nositelkou fialového zvonečku Jeseníky - originální produkt, šumperské kavárně PředMěstí, která je nejlepší kavárnou ČR 2012, Wellness hotelu Diana ve Velkých Losinách, který je nositelem certifikátu Czech Specials, hotelu Slunce v Rýmařově, hotelu Slunný Dvůr v lázních Jeseník. Ten se pyšní terasou s neskutečným výhledem na jesenické kopce. Do projektu je zapojena šumperská restaurace Arte, pivnice Holba, nově zrekonstruovaný motorest Permoník v Sobotíně.

„Hosté, kteří do některého z podniků Chuti Jeseníků zavítají tak mají zaručenu poctivou přípravu, tradiční receptury a lokální suroviny,“ dodala Jana Kouřilová.

Výlet za Chutí Jeseníků by se mohl vyplatit, v nabízených menu jsou zajímavosti, které jinde nenajdete: masové knedlíčky v nudlovém těstě, slezské tvarohové knedlíčky s jablky, vařený hovězí jazyk s rozinkovou omáčkou, vepřová kotletka s jeřabinovou omáčkou a mnoho dalšího. Menu navíc sestavovali zkušení šéfkuchaři. Například vítězové mnoha kulinářských klání Vladimír Šmejkal a Milan Macháček.

Jeseníky jsou regionem s přetrhanými tradicemi, proto je původní jesenická kuchyně směsicí polské, slezské, moravské i německé kuchyně. Mezi tradičními jídly nechybí například sacher dort. Velmi oblíbené jsou také tvarohové smaženky. 

Festival nabídne také celou řadu doprovodných akcí i soutěž pro gurmány o hodnotné ceny. 

Výběr článků

Načítám