Hlavní obsah

Frgály, zabijačka i kozí zmrzlina: ve Velkých Karlovicích začíná tradiční gastrofestival

Novinky, Martina Žáčková

Pojeďte si užít víkend s dobrým jídlem, vyrazte na Karlovský gastrofestival do Beskydech. Už o nadcházejícím víkendu provoní Velké Karlovice frgály, zabijačka a další (nejen) valašské speciality při příležitosti 11. ročníku této populární gastronomické akce.

Foto: archiv Resortu Valachy

K největším lákadlům patří pravé valašské frgály, které na gastrofestivalu nabízí hned několik výrobců z Valašska.

Článek

Festivalový program odstartuje v pátek 4. října večer posezením u míchaných drinků vedle penzionu U Dorňáků a hudebním podvečerem s Bolkem Vjaclovským a ochutnávkou specialit zlínské Bistrotéky Valachy. V hotelu Lanterna se uskuteční zahajovací galavečeře místního kuchařského týmu nebo můžete zajít do Cocktail baru na speciální degustaci šampaňského.

Hlavní program gastrofestivalu se koná v sobotu 5. a neděli 6. října. Návštěvníci mohou od 9 do 18 hodin putovat 3,5 km dlouhým údolím Léskové a na dvanácti gastro zastávkách u místních hotelů, penzionů a hospůdek ochutnávat nejrůznější dobroty místních i hostujících kuchařů. Mezi gastro zastávkami se dá procházet pěšky po cyklostezce Bečva, nebo se popovézt turistickým vláčkem, historickými autobusy a limuzínami či koňskými povozy.

A co bude možné ochutnat? Hotel Horal nabídne své vyhlášené zvěřinové speciality, Penzion Pod Pralesem jehněčí a speciální várku piva ze svého pivovaru, u Galiku zavoní valašská zabíjačka, U Dorňáků budou vařit, grilovat a zpívat Kysučtí zbojníci, tým hotelu Lanterna představí to nejlepší z moderní valašské gastronomie, u hotelu Babská degustace zpestří kouzelník a u hotelu Pod Javorem se budou servírovat mj. ukrajinské speciality.

Své vlastní gastro zastávky budou mít v údolí i hostující podniky Bistrotéka Valachy ze Zlína a restaurace Albert Málek z Rožnova pod Radhoštěm. Opět přijedou také tradiční hosté z Maďarska s mangalicí, gulášem, langoši i zajímavými produkty včetně pálenek. Zajímavostí bude Street Food sekce s hmyzími a šnečími specialitami, vietnamskou a egyptskou kuchyní a francouzskými palačinkami u penzionu Dolinka. Mezi rarity, kterou budou dále k ochutnání, patří třeba kozí zmrzlina, pečený býk nebo pštros na grilu.

Lákadlem gastrofestivalu je i vyhlášený farmářský trh plný pečlivě vybraných producentů, který zpestří menší řemeslný jarmark, navíc si tu s Muzeem regionu Valašsko zkusíte, jak se mlelo obilí ve středověku. Ve frgálové manufaktuře si může kdokoli zkusit vyrobit tradiční valašský koláč frgál. V neděli se uskuteční tradiční soutěže o nejlepší valašský frgál a nejlepší klobásu s možností ochutnávat soutěžní vzorky.

Třešinkou na dortu pro náročné gurmány je sobotní Michelinská galavečeře a nedělní Michelinský oběd hostující šéfkuchařky Eszter Palágyi ve Spa hotelu Lanterna. Na obě akce zbývají poslední volná místa.

„V době, kdy restauracím vládnou převážně muži, je tato mladá Maďarka skutečnou raritou. Čtrnáct let sbírala zkušenosti v nejlepších podnicích v Anglii, Francii a Německu a po návratu domů teď slaví jeden triumf za druhým. Nejenže opakovaně obhájila michelinskou hvězdu, ale „svou“ restauraci Costes přivedla již třikrát za sebou k prvnímu místu v TOP 10 restaurací Maďarska a třikrát za sebou byla také vyhlášena jako Chef of the year v Maďarsku,“ uvedl Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a pořádajícího Resortu Valachy.

Výběr článků

Načítám