Článek
Nejstarším členem festivalu je restaurace Kolštejn v Branné na Šumpersku. „Letošní letní sezóna začala v Branné ve velmi svižném tempu. Denně jsme připravovali jesenické speciality pro desítky a desítky hostů,“ hodnotí začátek letní sezóny, a tedy i festivalu Tomáš Drápal z Kolštejna. Menu, které sestavili, je otestováno dokonce televizním vysíláním.
„Největší zájem je o naši specialitu, kterou znají turisté z Toulavé kamery České televize. Již pověstné nudlové měšce plněné masovými koulemi se špenátem a smetanovými bramborami chutnaly jen za první víkend festivalu osmi desítkám hostů,“ doplnil Drápal.
Kladné ohlasy zaznamenali také v podnicích v Šumperku, který je branou do Jeseníků. „Naši hosté byli zpočátku dost zvídaví a dožadovali se maxima informací o festivalu. Nyní se k nám vrací ochutnat netradiční, z velké části v restauracích již vymizelé, pokrmy, které připravujeme z místních surovin s důrazem na jejich čerstvost,“ hodnotí první měsíc festivalu Tomáš Jurka z gastronomického centra Maják.
V něm najdete hned dva festivalové zástupce: restauraci Arte a pivnici Holba. V šumperské restauraci Arte navíc vsadili na oblíbená obědová menu a několikrát týdně se i v obědovém jídelníčku objeví tradiční jídla hor pod Pradědem. „Jesenické menu obměňujeme dva až čtyřikrát týdně, naši hosté si tak pochvalují především širokou nabídku a pokaždé jiný jesenický gastro zážitek,“ chlubí se Tomáš Jurka.
Dalším členem festivalu je nositel prestižního označení Kavárna roku ČR – šumperské PředMěstí. Ta si pro své hosty připravila regulérní jídelní lístek s jasným označením, co patří do "Chuti Jeseníků". V něm najdete například kotletku s omáčkou ze sladkých jeřabin, krkovičku s hříbkovou omáčkou a bulgurem na cibulce nebo pstruží filety s koprovo-bylinkovou omáčkou a opečenými bramborami. Kavárenským standardem je sacher dort podle tradiční receptury, jablečný koláč z bramborového těsta i paštiky Via Delicia a ovčí sýry z Brníčka. Nově je na čepu také pivo z Branenského minipivovaru.
Dobré zprávy je slyšet také z Rýmařova: „Jeseníky našim hostům chutnají. Jednoduchou kombinací čerstvých regionálních produktů brambor, hub, zelí, jeřabin a masa se nám podařilo vykouzlit lákavou nabídku regionálních pokrmů. A když k tomu, kromě úsměvu, přidáme i místní mošty či pivo jsou Jeseníky, pro naše hosty, prostě neodolatelné,“ říká Renáta Polišenská z Hotelu Slunce v Rýmařově. Ten si pro turisty připravil i několik speciálních víkendů plných jesenické gastronomie. V nabídce budou výhradně jídla Jeseníků, místní pivo i domácí mošty.
Do festivalu Chuť Jeseníků je zapojena také jesenická restaurace Vila Elis, sobotínský motorest Permoník, wellness hotel Diana ve Velkých Losinách a Hotel Slunný dvůr v lázních Jeseník. Veškeré informace o festivalu a jeho doprovodných akcích najdete na www.chutjeseniku.cz.
![](http://d15-a.sdn.cz/d_15/c_img_F_E/hZOB0AW.jpeg?fl=cro,0,0,800,532%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Děti si oblíbily zejména sacher dort podle tradiční receptury Jeseníků.