Článek
A právě milovníci vepřového masa si přijdou 23. února na Řezáčově náměstí v Praze 7 na své. Zdejší farmářské tržiště Heřmaňák se totiž od 9 do 14 hodin promění v Malé masopustní zabijačkové hody.
„Budou se podávat zabijačkové speciality rodinného uzenářství Loužeckých. Návštěvníci trhu se mohou těšit na poctivé jitrnice a jelítka, libovou tlačenku, domácí škvarky nebo řemeslný špek. Přímo na trhu se pak mohou zahřát černou kroupovou polévkou nebo zabijačkovým gulášem. Masopustní pochutiny se budou zapíjet buď Kounickým 12° ležákem anebo Mlékojedskou 11° z Hákova parního pivovaru z Mlékojed,“ informoval Jiří Sedláček ze spolku Archetyp, který trh Heřmaňák pořádá.
Farmářský trh Heřmaňák je první částečně bezobalový trh v Česku. Pokud si budou chtít zákazníci odnést zabijačkové speciality domů, vlastní obaly jsou vítány, ale nejsou podmínkou.
„Kromě hodů bude souběžně probíhat i pravidelný farmářský trh, návštěvníci trhu tak budou moci nakoupit i sortiment, na který jsou běžně zvyklí. Ve vlastních obalech a nádobách si zákazníci mohou odnést kolem 40 procent prodávaného zboží, vratnými skleničkami namísto jednorázových plastů disponují skoro všichni prodejci. Ve vratných obalech je možné nakoupit třeba med, marmelády, ajvar nebo i vajíčka. Navíc pro ty, kteří si nechají nalít kávu do vlastního hrnku, má kavárna Alchymista připravený speciální bonus – levnější nápoje o pět korun,“ dodala manažerka tržiště Šárka Sedláčková.