Článek
Náplavka slaví 11. narozeniny
Z 28 prodejců na prvním trhu na náplavce se trh postupně rozrostl na pravidelných 90 až 100 stánků, které už jedenáct let každou sobotu od února do prosince mezi 8. a 14. hodinou nabízejí farmářské produkty. Letos své zboží nabídnou zákazníkům poprvé 1. února.
„Na prvním trhu letošního roku nebudou chybět poctivě a ručně dělané salámy a klobásky od pana Marounka, řemeslné paštiky a nakládané maso od Plzáka z Plzně, pokud nebude mrznout, tak budou k dostání i čerství pstruzi či siveni z Liběchova. K dostání budou i oblíbené kremrole a koláče z Karlovarského cukrářství, sněhové pusinky a jiné andělské laskominy z Krámku U Andělky. Přijedou také Perníčkovi se zdobenými medovými perníčky nebo perníkovým závinem. K dostání bude také Cejlonské koření s pravou skořicí, vanilkou, uzenou paprikou a jinými voňavými kořeními, pražené mandle bylinkové, s himálajskou solí nebo umeoctem u Mandlové, dobré pivo z rodinného pivovaru U Vacků, víno z černého rybízu nebo čerstvé ovocné šťávy, halušky a bezlepkové uzeniny od Pelanta, sladké i slané palačinky u Galetky a mnoho dalších dobrot a pochutin,“ uvedl Jiří Sedláček, předseda spolku Archetyp, který farmářský trh Náplavka založil a provozuje.
K farmářskému trhu na Rašínově nábřeží vždy patří i živá hudba, střídají se tu buskeři i profesionální muzikanti. Vedle farmářských trhů se na nábřeží konají pravidelné akce.
„I v letošním roce plánujeme řadu tematických akcí, mezi těmi pravidelnými by se měly objevit i novinky. V plánu je na 16. května tradiční jarní akce Růžový máj - slavnost růžových vín a klaretů, 19. a 20. června proběhne Pivo na Náplavce - festival malých a mini českých pivovarů, a nakonec 14. listopadu velmi populární Svatomartinské slavnosti a pečená husa. Letos to také konečně vypadá na slibovaný Nomád beer festival. Navíc jsou pro letošní rok v plánu zabijačkové hody, které na náplavce proběhnou už 15. února,“ přiblížil Jiří Sedláček.
Sousedská Kubáň
Na prvním trhu letošního roku zákazníci nakoupí zeleninu, ovoce, pečivo i maso. „Na Kubáni nebudou chybět Zedníčkovi s čerstvým mlékem a jogurty, karlovarské pekařství, Velíškovo pekařství, indické občerstvení, samozřejmě Pepíkův rybí gril, jablka a také zelenina Dřísy a uzeniny z Moravy anebo Jatky Tismice a další,“ řekl Jiří Sedláček.
Na rozdíl od trhů, které se konají v centru metropole a kam kromě Pražanů míří stovky turistů, je Kubáň spíš sousedským trhem. Tomu organizátoři přizpůsobili sortiment i akce.
„První trh magického roku 2020 zahájíme sousedským opékáním kvalitních špekáčků na otevřeném ohni v ocelovém koši aneb „Wurst kunst“. Opékání ovšem nebude jen první sobotu v únoru, ale také 8., 15. a 22. února. Opékací dráty zákazníkům na místě zapůjčíme, špekáčky, chléb, hořčici a kečup zajistíme. Navíc sobota 29. února bude patřit masu – návštěvníci trhu se mohou těšit na zabijačkové hody aneb ‚ZAB Kubáň!‘,“ uzavřel Jiří Sedláček.