Článek
Farmářské trhy dostaly stopku 10. března. Po více než měsíční odstávce se po celé republice koncem dubna znovuotevřou zákazníkům.
„Uzavření farmářských trhů jsme od samého začátku vnímali jako špatný krok. Pokud stát ponechá otevřené prodejny potravin a zakáže provoz farmářských trhů, je tím významná skupina producentů, především rodinných farem, diskriminována. Jsme rádi, že se vláda České republiky rozhodla pro znovuotevření trhů v první vlně uvolňování zákazů. Trhy se samozřejmě budou konat v omezeném režimu za vysoce přísných hygienických podmínek,“ řekl Jiří Sedláček, předseda Asociace farmářských tržišť České republiky.
Za dodržování hygienických pravidel bude odpovídat provozovatel trhů. „Budeme dodržovat bezpečnostní pravidla a doporučení, na jejichž koncepci pracujeme už od konce února. Mezi ně patří například bezpečné dvoumetrové odstupy mezi zákazníky, odstupy mezi jednotlivými stánky, každý stánek bude mít omyvatelný a dezinfikovatelný pult s dezinfekcí, která bude k dispozici i zákazníkům. Roušky budou samozřejmě povinné pro všechny. Každý nakupující bude k výdejnímu pultu přistupovat samostatně, jako například v bankách anebo na poště,“ popsal nový systém farmářských trhů Jiří Sedláček.
V Praze nakoupí zákazníci na farmářských trzích na několika místech. Na Kubánském náměstí v Praze 10 budou farmáři prodávat dokonce třikrát v týdnu.
„První trhy v tomto mimořádném režimu se budou konat 25. dubna na Náplavce a na Kubáni a pak 2. května na Heřmaňáku. Co se frekvence konání trhů týče, od 25. dubna budou farmáři zákazníkům k dispozici v běžném režimu, tedy farmářský trh Kubáň bude otevřený v úterý, čtvrtek a sobotu, trhy Heřmaňák a Náplavka v sobotu,“ uvedl Jiří Sedláček, provozovatel pražských farmářských trhů Náplavka, Heřmaňák a Kubáň.
Zmizí občerstvení, posezení i pouliční umělci, jídlo si zákazníci musejí odnést domů.
„Na Kubáni by mohlo být 10 až 15 stánků, na Heřmaňáku zhruba stejný počet a na Náplavce kolem 60 stánků. V první fázi budou prodejci nabízet především základní potraviny, tedy pekárenské, masné a uzenářské výrobky, vejce a čerstvé ryby, uskladněné ovoce, především jablka, uskladněnou kořenovou zeleninu a brambory, mléčné výrobky a také první čerstvé bylinky, saláty, ředkvičky, pažitku a špenát. Postupně budeme přidávat doplňková řemesla a pak i občerstvení, ovšem výhradně k odnosu domů, jako to mají například restaurační ‚okénka'. Součástí trhů nebudou žádné takzvané komunitní prvky, tedy židle, stolky ani hudba. Myslím, že k běžnému provozu bychom se mohli vrátit začátkem prázdnin,“ uzavřel Jiří Sedláček.