Hlavní obsah

Evropské hry handicapované mládeže vidělo Brno

Novinky, Martin Seidl

Slavnostní zahájení 3. ročníku Evropských her se uskutečnilo ve středu 29. června v Besedním domě v Brně a celé hry zakončil galavečer v sobotu 2. července na nádvoří hradu Špilberk.

Foto: Martin Seidl
Článek

Zahájení uváděl Martin Dejdar a Martin Zach, kteří si pozvali kolegu s Ypsilonky Petra Vacka k tumočení celého večerního programu.

Celá akce se koná ve spolupráci s Evropským paralympijským výborem pod záštitou ministra školství, mládeže a tělovýchovy ČR Josefa Dobeše, hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška a primátora statutárního města Brna Romana Onderky.

Za účasti senátora Stanislava Juránka, místopředsedy senátu Přemysla Sobotky a ostatních významných politiků složili na galavečeru v Besedním domě jak sportovci, tak i rozhodčí slavnostní slib a poté čtyřnásobná mistryně světa a olympijská výtězka Věra Čáslavská slavnostně zahájila 3. ročník Evropských her.

O letošní ročník mělo zájem 12 evropských zemí, soutěžilo se celkem v 92 disciplínách na 6 sportovištích. Bylo připraveno 5 doprovodných programů a 2 galavečery. Všechny disciplíny se konaly podle platných mezinárodních paralympijských pravidel.

Handicapovaná mládež soutěžila například ve hře Booccia, která je podobná známé hře petanque, nechyběly atletické disciplíny - hod oštěpem, hod diskem, běh, skok do dálky, včetně plaveckých diciplín a také například šachy, stolní tenis, tenis na vozíku, handbike a streetball.

V doprovodném programu v jízdě na handbiku se na Náměstí Svobody představily také známi herci a sportovci jako byl Martin Dejdar, Filip Tomsa, Dominik Hašek.

Celé sportovní klání zakončil galavečer na nádvoří hradu Špilberk na podporu nadačního fondu Emil, který uváděl Jan Kraus společně s Láďou Angelovičem. Vystoupili Petr Bende, Petr Kolář, Helena Zeťová, Markéta Konvičková a The Tap Tap.

Po dobu konání galavečera přibylo do sbírky fondu necelých 1,2 milionu korun, jak od významných dárců, tak i z dárcovských SMS.

Výběr článků

Načítám