Článek
Rodinná farma Moulisových, která hospodaří na 147 hektarech půdy, funguje na principu ekologického zemědělství.
„Specializujeme se na chov skotu bez tržní produkce mléka, a to masné plemeno Simentál. Maso je zpracováno do vakuovaných balíčků a prodej probíhá formou objednávkového systému v e-shopu pro registrované zákazníky jednou měsíčně. Jedná se o velmi kvalitní vyzrálé bio hovězí maso z mladých kusů. Sezónně nabízíme i produkty z bio hovězího. Oblíbené jsou především játrové paštiky nebo demi-glace,“ popisuje produkci majitel farmy Pavel Moulis.
Farma se mimo jiné zaměřuje také na vzdělávací aktivity pro děti i dospělé nebo třeba pořádá příměstské tábory pro děti. Jednou z posledních iniciativ byla exkurze střední hotelové školy z Plzně, jejíž studenti se na farmě seznamovali s principy ekologického zemědělství a původem biopotravin. Cílem akce bylo motivovat budoucí kuchaře k tomu, aby vařili i z biopotravin.
„Naší snahou je motivovat mladou generaci k většímu zájmu o zemědělství skrze jídlo, diskutovat s nimi potřebu znalosti původu a postupů jeho vzniku. Je pro nás důležité, aby si budoucí pracovníci v oboru gastronomie uvědomili možnost volby – co a koho nákupem podpoří. Zároveň upozorňujeme na přidanou hodnotu biopotravin,“ říká Andrea Hrabalová z Bioinstitutu.
Ekologické zemědělství je šetrné k půdě a krajině. Díky postupům se snižuje riziko eroze, zadržuje se voda v půdě a je tím pádem úrodnější. Navíc na této půdě dle odborníků žije o 30 procent více druhů živočichů než v podnicích, které nehospodaří dle pravidel ekologického zemědělství.
Další akce v rámci projektu BIO v regionu se chystají na prosinec. Například v Chebu na Mikuláše proběhne pro veřejnost otevřený seminář vaření. Uskuteční se na místní ISŠ. Další ze série školních exkurzí na plzeňskou farmu je pak v plánu na konec letošního roku.