Hlavní obsah

Do Brna se sjely krávy z celé republiky

Novinky, Jiří Smutný

V Brně na výstavišti byla otevřena Národní výstava hospodářských zvířat a zemědělské techniky. Více než dvě stovky chovatelů přivezly do moravské metropole přes osm set zvířat.

Foto: Jiří Smutný

Sestry Kopretina ze Lhotky a Karamelka ze Lhotky (matka se jmenuje Kráska ze Lhotky)

Článek

Kromě zvířat musely kamióny na výstaviště navozit i kovové zábrany a ohrazení, seno, slámu, štěpku nebo piliny. Vše se ale podařilo a včas stihlo, takže se pavilon P, známý například jako místo pořádání autosalónů, mohl proměnit v kravín, vepřín a ovčín.

Český svaz chovatelů masného skotu v něm představuje všech dvaadvacet plemen, která se v České republice chovají.  Největší zastoupení mají již tradičně plemena charolais, aberdeen angus a limousin. Novinkou jsou letos exempláře jerseyského a normandského skotu. Kromě masného skotu je k vidění i dojný skot, prasata, ovce, kozy, koně a osli.

Zájem odborníků i laiků je značný. Zvířata si přicházejí prohlédnout také děti. Ty přitahuje například plemenný kozel mohérové kozy s dlouhými rohy, jedinci drobné kozy zakrslé. Děti si je chtějí odnést domů na hraní.

K vidění je i mohutný býk jako ze španělské koridy. Dva odvážní hoši se býka nejenže nebáli, ale hledali, nenajdou-li něco červeného, aby ho vyzkoušeli. Naštěstí nic nenašli, takže býk zůstal v klidu.

Vystavená zvířata je možné prohlížet, zkoumat i obdivovat až do neděle 28. června 2015.

Výběr článků

Načítám