Hlavní obsah

Dětský den na Aloisině výšině byl jarmarkový

Novinky, Milan Turek

Dětské dny mají od roku 1950, kdy se začal svátek dětí slavit, nejrůznější formu. Zpravidla dospělí připravují program na školách a děti se spíše pasivně účastní. V liberecké základní škole na Aloisině výšině letos přišli s nápadem jarmarku a děti celý program připravily samy.

Foto: Milan Turek

Jarmark na Aloisině výšíně o Dětském dnu v Liberci

Článek

Základní škola na Aloisině výšině v Liberci je sídlištní školou, která byla postavena v roce 1987 uprostřed pětitisícového sídliště v okrajové čtvrti Starý Harcov. Navštěvuje ji okolo pěti set žáků a o její mimoškolní volnočasové aktivity je enormní zájem. Návštěva zařízení v centru města není výhodná z důvodů dopravy.

Ve školní družině mají školáci možnost navštěvovat hudební kroužek, v němž se učí hrát na kytaru a zobcovou flétnu. Na škole postupně vznikly i další kroužky - kopané, výpočetní techniky a výtvarný ateliér Vohryzek. Od roku 1992 je pravidelně pořádána akademie, kde děti od oprvní třídy předvádějí, co dovedou. Ve vyšších třídách děti rozvíjejí i mezinárodní spolupráci se školami v blízkém pohraničí Euroregionu Nisa se školami v Polsku a Německu.

V letošním roce Dětský den škola připravila formou jarmarku. Základní podmínky a finanční zajištění byly vytvořeny díky kulturnímu projektu z grantů města. Před školou tak mohlo vzniknout malé tržiště s dvanácti stánky pro každou třídu a několik hostů, především chráněných dílen.

Prodejci za pulty stánků byly i ty nejmenší děti z prvních tříd. Bez zajímavosti nebyl ani sortiment v bohaté škále nejrůznějších produktů. Sladkosti pekly a připravovaly děti s maminkami a tak koláčky za korunu nebo za dvě měly stejný úspěch jako od profesionálních pekařů. Pozornost si zasloužily kresby na břidlici a křemencích děvčat z osmé třídy.

Celé odpoledne mohli návštěvníci sledovat kulturní program, ve kterém účinkovala celá řada dětí. Zahájily flétničky, s charlestonem a lidovými tanečky se představil taneční kroužek. Pozadu nezůstalo ani drama dětí z družiny Sultán a zázračné semínko. Závěr kulturního programu patřil všem sborů školy - Lojzík, Mráček, Sluníčko, a Výšinka.

Jarmark s výrobky dětí a kulturní vystoupení přinesly potěšení nejen pro rodiče, ale i pro nejbližší příbuzné a sousedy z celého sídliště.  

Související témata:

Výběr článků

Načítám