Hlavní obsah

Císař Karel IV. velmi rád trunkoval, na Velharticích si to opět zopakuje

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Jak k tomu přijdou jiné hrady, kde král a císař Karel IV. proléval panovnickým hrdlem nejeden pohár vína? O jeho filozofické pitce víme jen z rýmů Jana Nerudy, jemuž se zřejmě velhartická pijatika hodila do veršů. Její připomínkou bude dvoudenní akce Buškova číše ve dnech 24. a 25. září.

Foto: hrad Velhartice

z minulého ročníku

Článek

Bušku jeden šibalský, to víno mi chutná jako zdejší lid

Narozen jako Václav, pokřtěn Karel ještě coby markrabě moravské v poručnictví svého otce Lucemburka měl velhartického Buška coby komorníka. I Bušek mladší byl ve službách Karlových, to už se panovník psal jako král a císař.

Velhartický pán byl velmi blízkým císařovým přítelem a nejlépe se debatuje a řeší státnické i osobní záležitosti u poháru vylisované  vinné révy. Karel dobře věděl, co z téměř rodné Francie přivézt, francká země mu v mládí byla dobrou matkou, mateřským mlékem šťáva z hroznů.

Veselo bude u Velharticů

Na Velharticích  jsou na víkend připraveny  divadelní prohlídky hradu v doprovodu historických osobností, též ochutnávku vín z Lednicko-valtických sklepů. Dobovou atmosféru  dokreslí hudba v podání středověké kapely Gutta.  

Můžete si vyzkoušet střelbu z luku nebo se nechat pobavit královským kejklířem. Po celý víkend bude  v budově bývalého pivovaru otevřena výstava Ve službách krále.

Akce probíhá od 10 do 16 hodin, na divadelní prohlídky se doporučuje rezervace.

Výběr článků

Načítám