Hlavní obsah

Chcete spolupracovat s filmaři? Přihlaste se na Filmovou burzu

Novinky, Magdaléna Hladká

Ve čtvrtek 30. května se v prostorách zlínské kavárny Továrna odehraje druhý ročník Filmové burzy – platformy, kde se mohou seznámit filmaři, zástupci firem, studenti a vůbec lidé různých profesí, kteří mají filmařům co nabídnout a chtějí s nimi spolupracovat. Registrace je možná od 11. do 25. dubna.

Foto: ZLÍN FILM FESTIVAL

Pilotní ročník Filmové burzy probíhal v Kongresovém centru Zlín. Letos se akce přesune do méně formálního prostředí.

Článek

Propojit šikovné lidi se zástupci audiovize – to je cíl, který si vytyčili pořadatelé Filmové burzy. Pilotní ročník této akce proběhl v loňském roce. Tehdy byl však určený pouze studentům zlínských filmových škol a producentům, kteří získali podporu z nového dotačního programu Zlínského kraje. Výsledkem bylo zapojení osmi ze zúčastněných třiceti studentů do reálných natáčení. Ukázalo se však, že by prostor k seznámení s filmaři uvítali i lidé z jiných oborů. Proto se letošní ročník ponese v inovovaném duchu.   

Přihlásit se na https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScDK6gN72cASBXMBnzlgNMMWaH1nUbcDMHabwCaW0SrvkAdXg/viewform mohou všichni, kteří stojí o spolupráci v oblasti audiovize. Může jít o majitele firem poskytujících filmový catering, dopravní značení, ochranku i třeba půjčovny aut.

Připojit se mohou taky zástupci zajímavých lokací či jednotlivých řemesel – maskéři, kadeřníci nebo třeba výtvarníci. Vítán je zkrátka každý, kdo má filmařům co nabídnout. Organizátoři však zdůrazňují, že se musí jednat o poskytovatele služeb či zboží – tedy ne o komparzisty.

„Filmové štáby jsou schopné při natáčení v kraji využívat značné množství lokálních kapacit. Problém je, že náš region dobře neznají. Proto často sahají po osvědčených (obvykle pražských) kontaktech a lidé z kraje tak zbytečně přichází o zakázky. Jedním z kroků, jak tento stav chceme změnit, je právě Filmová burza,“ uvedl Jindřich Motýl z filmové kanceláře ZLÍN FILM OFFICE, která akci organizuje ve spolupráci se Zlín Film Festivalem.

Burzy se může z kapacitních důvodů zúčastnit pouze omezené množství lidí. Proto je nezbytné, aby se zájemci včas (tedy od 11. do 25. dubna) registrovali prostřednictvím on-line přihlášky. „Všem, kdo se přihlásí, dáme začátkem května vědět, zda jsou vybráni a můžou dorazit. Zkrátka ale nepřijdou ani ti, na které se tentokrát nedostane. Všechny zájemce si uložíme do interní databáze, ze které čerpáme při řešení filmařských poptávek,“ doplnil Motýl.  

Z oblasti audiovize budou na burzu zváni především čeští producenti. Organizátoři se však pokusí přivést i zástupce ze Slovenské republiky. Už teď mají přislíbenou například účast Slovak Film Commission. Burza bude probíhat jako součást Industry days Zlín Film Festivalu a do budoucna by se měla stát jeho pravidelnou součástí.

Výběr článků

Načítám