Článek
Nový svařák vyvinula slušovická firma. Nápoj dostal název Vinny – Horký francouz. Vyrábí se totiž z hroznů a vína dovážených ze známé francouzské oblasti Bordeaux. Firma svou novinku vyvíjela asi rok. Nejvíce času jí zabralo hledání způsobu, jak červené víno a hrozny co nejšetrněji přeměnit na sypkou směs. Nakonec zvítězila metoda sušení na mrazu tzv. lyofilizace. Díky ní si víno i hrozny zachovávají asi 90 % svých charakteristik a nutričních složek.
„Zpracování vína a hroznů do sypké směsi je poměrně obtížné. Nikdo se o to zatím moc nepokoušel, a tak se nebylo od čeho odrazit. Naše firma se navíc specializuje na výrobu zdravé výživy, takže jsme nesměli použít žádné konzervanty ani umělá barviva. O to byl celý vývoj těžší,“ říká Stanislav Pilař, spolumajitel firmy.
Výrobce věří, že se svým patentem osloví především lidi, kteří nemají rádi alkohol nebo si klasické svařené víno dát nemohou (např. řidiči). Určen je však i pro nastávající nebo kojící maminky. Nealkoholický svařák už posoudili odborníci na zdravou výživu a nemají proti němu výhrady.
„Musím se přiznat, že myšlenka nealkoholického svařáku v instantní podobě mě zaujala, přesto jsem k ní byl zprvu trochu skeptický. Složení výrobku je však naprosto v pořádku. Obsahuje dokonce flavonoidy , které běžně najdete právě v červeném víně a díky kterým červená vína pozitivně působí jako prevence kardiovaskulárních chorob a rakoviny plic,“ uvedl Radovan Vytlačil, nezávislý výživový poradce, který novinku analyzoval.