Hlavní obsah

Adolf Born, autor nejen Macha a Šebestové, vystavuje v Poličce

Novinky, Alena Zavoralová

„My jsme žáci třetí B, bereme však na sebe, podobu zajíce…“ Kdo z nás by neznal slova známé znělky jednoho z nejslavnějších večerníčků, jehož výtvarná podoba je dílem Adolfa Borna. V sobotu 29. dubna zazněla v Městské galerii v Poličce v podání studentské kapely Maníci.

Foto: Alena Jandlová
Článek

Co se vám vybaví, když se řekne jméno - Adolf Born? Mnozí si jistě vzpomenou na postavy dvou školáků, hnědého psa a jedno kouzelné, utržené telefonní sluchátko. Večerníček o dobrodružstvích Macha a Šebestové zná zajisté každé malé dítě.

Výstava s příhodným názvem Adolf Born Nejen - Mach a Šebestová, kterou zahájili v sobotu v Poličce, má za úkol, jak nám již název napovídá, představit tvorbu oblíbeného a uznávaného grafika a ilustrátora z několika dalších pohledů. Nejen jeho práci pro kinematografii, která je na výstavě například zastoupena originálem scénáře večerníčku o Machovi a Šebestové.

Na výstavě se návštěvník setká i s grafickými listy, které představují autorovu volnou tvorbu a poukazují na jeho vášeň pro cestování. Reálné motivy z cizích zemí jsou vyjádřeny bizarními postavami s charakteristickými zvířecími rysy. K vidění je i knižní ilustrace, která k Adolfu Bornovi neodmyslitelně patří. Na svém kontě má již 300 ilustrovaných knih. Vzpomeňte… Kdo z nás někdy otevřel knihu a viděl obrázky postav elegantních pánů v kloboucích a dam s hlubokými dekolty, vysokými účesy, se střevíčky s podpatky či s cigaretovými špičkami? Zajisté mnoho z nás…

Díla Adolfa Borna jsou obdivována pro svoji nápaditost, vysokou výtvarnou úroveň nejen u nás, ale i v zahraničí, jsou milována pro humor, kterému podléhají všichni bez rozdílu věku a pro svou spontánnost… Právem se o Adolfu Bornovi píše jako o klasiku české karikatury. Spojení reality s představou má u autora nejrůznější podoby. V jeho dílech můžeme obdivovat lidské povahy a vlastnosti v různých zvířecích podobách. O těchto metamorfózách František Nepil napsal: „Uvědomte si, že duše a její vlastnosti se vlastně nakreslit nedají, protože jsou nehmotné, neviditelné a abstraktní. Ale Adolf Born na to přišel: potáhne to neviditelné kůží - třeba psí, kočičí nebo hroší - a ono to pak vidět je."

Přijďte navštívit osobitý svět Adolfa Borna… Výstava je vhodným způsobem, jak strávit čas se svými blízkými a rodinou. Pro děti jsou zde připraveny hravé úkoly, kdy pomocí mapy vyhledávají a postupně plní zábavné úkoly, které jim tak objasňují práci tvorbu Adolfa Borna. Výstavu pak dokresluje i projekce večerníčků o dobrodružstvích Macha a Šebestové.

Výstava je k vidění až do 2. září ve výstavních sálech Městské galerie v Poličce. Vstupenky je nutné zakoupit předem v Centru Bohuslava Martinů, v Šaffově ulici.

Více se dozvíte na www.cbmpolicka.cz

Výběr článků

Načítám