Článek
INGREDIENCE
Na řezy
- 500-600 g lineckého těsta
- 7 ks bílků
- 250 g másla
- 50 g cukru
- 150 g nahrubo nastrouhaných ořechů
- 150 g hladké mouky
- 10 ml rumu
- mandarinková kůra
- špetka soli
- 120 g brusinkového nebo rybízového džemu
Poleva
- 7 ks žloutků
- 300 g moučkového cukru
- 15 ml rumu
- vanilka
POSTUP:
- Nejprve rozšleháme bílky s cukrem a špetkou soli.
- Vedle rozšleháme máslo s mandarinkovou kůrou a rumem, do kterého následně zamícháme i ořechy.
- Do vzniklé hmoty pak postupně přidáváme rozšlehaný bílek. K němu přes sítko přisypeme mouku, a nakonec přijde zbytek bílku.
- Linecké těsto rozválíme a zakrojíme jeho okraje tak, aby vznikl obdélník. Takto připravené těsto přesuneme na plech, kde ho rovnoměrně potřeme vybraným džemem. Na ten přidáme ořechovou náplň.
- „Džemu nesmí být moc, aby na něm náplň neklouzala,” doporučuje Mirka van Gils Slavíková.
- „Krémovou náplň doporučuji podle okrajů těsta zarovnat trochu zkoseně, protože těsto při pečení bude nabývat,” radí.
- Těsto s krémem pečeme na 170 stupňů asi 20 minut.
- Mezitím připravíme polevu tak, že do prosetého moučkového cukru přidáme žloutky, vanilku a rum a všechno zamícháme.
- Po dopečení ořechový krém navrch potřeme polevou a necháme ji zaschnout. „Řezy krájíme velmi opatrně, aby se žloutková poleva nerozlámala,” upozorňuje Mirka a doplňuje, že navrch lze polevu ještě dozdobit čokoládou a perličkami.
Vánoční skořicové hvězdičky podle cukrářky Mirky van Gils Slavíkové
Vánoce