Hlavní obsah

Žloutkové řezy podle cukrářky Mirky van Gils Slavíkové

Žloutkové řezy považuje cukrářka Mirka van Gils Slavíková za jeden ze svých oblíbených vánočních dezertů. Na rozdíl od těch kupovaných z listového těsta a s vanilkovým pudinkem jsou ty její plné ořechů a ovoněné rumem. Výhodou je také jejich trvanlivost.

Žloutkové řezyVideo: Novinky

Článek

INGREDIENCE

Na řezy

  • 500-600 g lineckého těsta
  • 7 ks bílků
  • 250 g másla
  • 50 g cukru
  • 150 g nahrubo nastrouhaných ořechů
  • 150 g hladké mouky
  • 10 ml rumu
  • mandarinková kůra
  • špetka soli
  • 120 g brusinkového nebo rybízového džemu

Poleva

  • 7 ks žloutků
  • 300 g moučkového cukru
  • 15 ml rumu
  • vanilka

POSTUP:

  • Nejprve rozšleháme bílky s cukrem a špetkou soli.
  • Vedle rozšleháme máslo s mandarinkovou kůrou a rumem, do kterého následně zamícháme i ořechy.
  • Do vzniklé hmoty pak postupně přidáváme rozšlehaný bílek. K němu přes sítko přisypeme mouku, a nakonec přijde zbytek bílku.
  • Linecké těsto rozválíme a zakrojíme jeho okraje tak, aby vznikl obdélník. Takto připravené těsto přesuneme na plech, kde ho rovnoměrně potřeme vybraným džemem. Na ten přidáme ořechovou náplň.
  • „Džemu nesmí být moc, aby na něm náplň neklouzala,” doporučuje Mirka van Gils Slavíková.
  • „Krémovou náplň doporučuji podle okrajů těsta zarovnat trochu zkoseně, protože těsto při pečení bude nabývat,” radí.
  • Těsto s krémem pečeme na 170 stupňů asi 20 minut.
  • Mezitím připravíme polevu tak, že do prosetého moučkového cukru přidáme žloutky, vanilku a rum a všechno zamícháme.
  • Po dopečení ořechový krém navrch potřeme polevou a necháme ji zaschnout. „Řezy krájíme velmi opatrně, aby se žloutková poleva nerozlámala,” upozorňuje Mirka a doplňuje, že navrch lze polevu ještě dozdobit čokoládou a perličkami.

Vánoční skořicové hvězdičky podle cukrářky Mirky van Gils Slavíkové

Vánoce

Výběr článků

Načítám