Hlavní obsah

Zabraňte drastickému zacházení s kapry, nabádá Praha v kampani

Praha

Kapři na Vánoce do vany nepatří a neměli by se vypouštět zpět do přírody. Jejich usmrcení by mělo proběhnout již při nákupu u kádí a mělo by být provedeno odborníky, upozorňuje kampaň, kterou spustilo hlavní město Praha. Cílem je podle zástupců města zabránit drastickému zacházení s kapry.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Vánoční kapři do vany nepatří. Kampaň lidi nabádá, aby si domu nenosili živé kapry a nechali si je rovnou zabít u prodejců.

Článek

„Naším cílem je bez jakéhokoliv zákazu ukazovat a vysvětlovat, že je možné realizovat vánoční tradici, a přitom se vyvarovat nejvíce drastických způsobů zacházení s kapry,“ vysvětluje náměstek primátora Jiří Pospíšil (TOP 09). Kádě s kapry tak po Praze i nadále budou, kampaň jen upozorňuje na šetrnější zacházení s nimi.

Mezi hlavní motivy kampaně patří, že živý kapr do vany nepatří. Jednak při přepravě v igelitové tašce kapr trpí nedostatkem kyslíku, slepením žaber a rizikem fyzických zranění. A po umístění do chlorované vody ve vaně se ryba potýká s teplotním šokem a podrážděním žaber a kůže, což způsobuje stres, bolest a někdy i úhyn.

Takové podmínky kaprům způsobují zbytečné utrpení, kterému lze přitom snadno předejít, a to tím, že si lidé nechají kapra usmrtit od odborníků u kádí. Jde i o to, že při domácím zabíjení kapra lidé nemají správné vybavení ani zkušenosti, způsobují tak rybě zbytečnou bolest a prodlužují tak její utrpení.

Nevhodné je i vypustit kapra z kádě zpět do přírody, protože tak má minimální šanci na přežití. „Kapr je po týdnech sádkování a převozu vyčerpaný, má oslabený imunitní systém a často poškozenou ochrannou vrstvu slizu, která ho chrání před infekcemi. Náhlý teplotní šok v nové vodě, změna prostředí a nedostatek energie vedou k tomu, že ryba často nepřežije,“ uvádí kampaň.

Kapří hranolky, kapr na kari nebo na páře? Zkuste kulinářské tipy podle Pavla Berkyho

Vánoce

Český kapr je chován v čistém prostředí, jeho maso tak má vyšší kvalitu i lepší chuť

Vánoce
Související témata:

Výběr článků

Načítám