Hlavní obsah

Vyzkoušejte vítězný bramborový salát z letošního mistrovství

Novinky, das

V sobotu 2. prosince proběhl ve středočeském Mratíně jedenáctý ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu Vitana Majonéza Cup 2017. Letos se vyhledávané kulinářské soutěže účastnilo rekordních 23 týmů, přičemž polovina byly týmy juniorské.

Pánkův mistrovský bramborový salát

Článek

Vítězem kategorie seniorů se stal farmář Martin Pánek z Jeseníku, který se svou manželkou a kamarádkou připravil precizní klasiku pod názvem Pánkův mistrovský bramborový salát.

„Letos jsme použili na salát pouze jeden druh brambor, a to odrůdu Salome z farmy Agroprodukt Supíkovice. Ty jsme vařili cca dvě a půl hodiny v solném roztoku tzv. Tenerifským způsobem, to znamená ve čtyřech litrech vody a jednom kilogramu soli,” prozradil Martin Pánek vychytávky, které mu pomohly k titulu mistra ČR.

Jak připravuje svůj salát, se můžete podívat v přiloženém videu.

Pánkův mistrovský bramborový salát
Suroviny: 2 kg brambor A, 4 mrkve, 1 žlutá, červená a bílá cibule, 3 šalotky, 2 lahůdkové cibulky, 5 sterilovaných okurek, 1 červená kapie, 4 slepičí vejce, 8 křepelčích vajec, 3 stonky řapíkatého celeru, 2 jablka různých odrůd, 5 lžic zeleného hrášku, 4 lžíce majonézy, 4 lžíce tatarské omáčky, 2 lžíce plnotučné hořčice, sůl, pepř, med
Postup: Brambory uvaříme den předem v solném roztoku (voda a sůl – 4:1). Je nutné, aby byly bez známek poškození, nepopraskané. Vychladlé je oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev vaříme zvlášť v osolené vodě. Mrkev, všechny cibule a okurky nakrájíme na menší kostičky. Mražený zelený hrášek přidáme hned na počátku, aby rozmrzl. Červenou kapii týden předem spaříme vařící vodou, stáhneme slupku a ve větších kusech vložíme do okurkového láku „natáhnout“ chuť. Křupavou ochucenou kapii pokrájíme na menší kostičky.Řapíkatý celer důkladně očistíme od tuhých vláken a nakrájíme na velmi jemné kousky. Dvě různé odrůdy jablek oloupeme, odstraníme jádřince a pokrájíme na kostičky těsně před mícháním, aby nezhnědla. Slepičí a křepelčí vejce uvaříme, necháme vychladnout, oloupeme a překrojíme strunovým kráječem dvakrát do kříže, křepelčí rozkrájíme na čtvrtinky a použijeme na dozdobení porcí. Osolíme, opepříme, přidáme majonézu, tatarskou omáčku, hořčici, pár kapek medu a šetrně, ale důkladně, promícháme.

V kategorii juniorů vyhrál tým Labenka. „Vsadili jsme na tradiční recepturu vylepšenou opečenou slaninou. Brambory jsme vařili ve vývaru z cibule, zeleniny a divokého koření. Až poté jsme je oloupali ze slupky a dali do okurkového láku,” prozradil kapitán týmu Tomáš Rybín.

„Trik je v tom, že po uvaření brambory ´šokujete´ chladným okurkovým lákem a do salátu přidáte trochu nastrouhaných brambor zakapaných citrónem, to salátu přidá příjemnou kyselost,” dodal kapitán Rybín reprezentující Střední odborné učiliště gastronomie a služeb Poděbrady.

Bramborový salát od juniorského týmu Labenka
Suroviny: 1,5 kg brambor, 200 g mrkve, 100 g celeru, 100 g petržele, 50 g slaniny, 200 g vajec, 100 ml zakysané smetany, 200 g majonézy Vitana, 200 g kyselých okurek, 50 g jarní cibulky, 50 g dijonské hořčice, 100 g medové hořčice, 2 jablka
Postup: Brambory uvaříme ve vývaru spolu s divokým kořením. Horké oloupeme a vhodíme do láku od okurek smíchaného s vývarem. Mrkev, celer a petržel opět uvaříme ve vývaru, po uvaření necháme ve vývaru vychladnout. Slaninu osmažíme na pánvi a do salátu ji přidáme i s olejem, na kterém byla restovaná. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Kyselé okurky a jarní cibulku nakrájíme nadrobno. Přidáme zakysanou smetanu, dijonskou hořčici a medovou hořčici. Jablka nastrouháme nahrubo a zakápneme citrónem. Salát ochutíme solí, pepřem a lákem z okurek.TIP: Brambory spolu s vejci přidávejte až poslední kvůli zachování tvaru kostiček.
Související témata:

Výběr článků

Načítám