Článek
Netradiční recept kombinuje rozdílné ingredience, které dohromady vytváří skvělou harmonickou chuť. Návod na přípravu je navíc velmi jednoduchý. Ocení ho hlavně gurmáni, kteří si potrpí na exotické laskominy.
Telecí ragú s humřím masem a bílými lanýži ( pro 4 osoby ) | |
---|---|
telecí plec | 800 g |
mrkev (na kostičky) | 200 g |
celer (na kostičky) | 80 g |
šalotka (na jemno) | 80 g |
kořenová petržel (na kostičky) | 120 g |
řapíkatý celer (na kostičky) | 120 g |
máslo | 80 g |
suché bílé víno | 400 ml |
telecí vývar (nebo voda) | 600 ml |
citronová šťáva | 2 lžičky |
smetana (30%) | 200 ml |
humří maso (předvařené 4 minuty ve várce s kořenovou zeleninou) | 2 humři |
bílý zimní lanýž na ozdobu | 8 g |
olej |
Postup | |
---|---|
Telecí plec nakrájíme na větší kousky, důkladně osušíme, osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Pak kousky masa jednotlivě naskládáme a velmi zprudka opečeme ze všech stran v cca pětilitrovém kastrolu, na trošce rozpáleného slunečnicového oleje. | |
Maso vyjmeme, dáme stranou a kastrol necháme trochu zchladnout. Pak vložíme máslo, necháme rozpustit, přidáme kořenovou zeleninu a asi pět minut restujeme. Poté přidáme šalotku a znovu restujeme, vše do nažloutle sklovité barvy. Základ nám nesmí zhnědnout. | |
Přilijeme víno a necháme ho téměř vyvařit. Dále přidáme vroucí vývar, orestované kousky masa, citrónovou šťávu a vše na mírném plameni dusíme pod poklicí do měkka (asi tak hodinu). Před koncem dušení přidáme k masu i čerstvou smetanu. | |
Když je maso měkké, tak ještě na dvě minuty přidáme humří maso, vše ještě dochutíme solí a pepřem a podáváme. Na talíři pak posypeme průsvitnými plátky bílých lanýžů a ihned konzumujeme. |
Tým Novinek vám přeje dobrou chuť!