Článek
Co se týká vánočního jídelníčku, dojde u Staši na klasiku i experimenty. „Na štědrovečerní tabuli u nás nesmí chybět smažený kapr, skvělý bramborový salát a zeleninová polévka ani kuřecí řízek, který miluju,“ řekl Novinkám.
Příprava vánočního menu je obvykle v režii maminky, která dle Romanových slov umí štědrovečerní večeři dokonale, letos se ale vaření nevyhne ani jemu. A coby nový MasterChef má laťku nastavenou hodně vysoko.
„Nejvíc se těším na přípravu kapra. S tím tak velkou zkušenost nemám, takže to bude opět nějaká novinka,“ usmívá se.
Šéfkuchař Přemek Forejt: Práce v michelinské restauraci byla někdy až šikana
Zatímco slané vánoční pokrmy si Staša rád dopřeje, na sladké moc není. Ale když už, nejraději má vanilkové rohlíčky a linecké. „Ničím neslepované, prostě jen tak. A nejlíp chutnají na Boží hod s kakaem,“ dodal.
Tipy na vánoční dárky pro vášnivé kuchaře a milovníky dobrého jídla
„Miluju vanilkové rohlíčky od babičky. Tady je úplně obyčejný recept.”
Vanilkové rohlíčky podle babičky Romana Staši
INGREDIENCE
- 400 g hladké mouky
- 100 g cukru krupice
- 100 g másla
- 100 g sádla
- 1 vejce
- 100 g najemno nastrouhaných ořechů a mandlí
- na obalení vanilkový cukr
POSTUP:
- Vše kromě vanilkového cukru smícháme, uděláme těsto, zabalíme do fresh folie a dáme odpočinout přes noc do lednice.
- Druhý den rozválíme těsto na tenký váleček, nařežeme na kousky, vytvarujeme do podoby rohlíčků a vložíme do předehřáté trouby na 160 stupňů Celsia na cca 4 minuty.
- Upečené rohlíčky ihned po vyndání z trouby obalujeme ve vanilkovém cukru.