Článek
Nejtypičtěji se vinná klobása stočí do spirály, která se zajistí špejlí a osmaží na rozpáleném tuku. Některé zdroje uvádějí, že červené kolo, které tímto způsobem vznikne, připomíná Slunce a tím pádem se vinná klobása dostala na vánoční tabuli jako symbol slunovratu.
Vinná klobása není rozhodně na svátečním stole novinkou. První zmínky nalezneme již v kuchařkách z 19. století, pravděpodobně jde o příbuznou bílé bavorské klobásy.
Jak poznat v prodejně kvalitní bílou klobásu?
Kvalitu klobásy nejde na první pohled určit, jestli je skutečně dobrá zjistíme, až se do ní zakousneme.
„Napovědět o kvalitě vinné klobásy může už cena, potom také to, zda je v přírodním střívku, které bývá lesklé, křehké, pružné a neláme se, i když se celkem dobře trhá. Při tepelném opracování by pak klobásy neměly popraskat a jejich barva by měla přecházet od světle šedivé až po růžovou,” vysvětluje Vít Morkus z Pražského řeznictví.
Co by měla obsahovat?
Každý řezník má své specifické receptury, ale základ by měl vždy vycházet z daných norem. Klasická vinná klobása se vyrábí z vepřového nebo hovězího masa (dříve se používalo i telecí), které se jemně umele, přidají se rohlíky namočené v mléce, bílé víno, muškátový květ a citrónová kůra. Někteří řezníci přidávají více vína, jiní vyrábějí klobásu se smetanovou nebo s jinou příchutí.
„Zákazníkům doporučuji již před Vánoci zakoupit klobásy v malém množství od různých výrobců a vyzkoušet je. A až na základě této ochutnávky se rozhodnout, od koho pravidelně klobásy brát,” radí Morkus.
Ideální úprava?
To je velmi individuální, co rodina, to speciální úprava vinné klobásy. Je to podobné, jako ve známém českém filmu, kde se obyvatelé dvou vesnic přou o to, jestli divočáka připraví se šípkovou omáčkou, nebo se zelím.
Receptů na tu nejlepší je několik, někdo nedá dopustit na klobásu smaženou v trojobalu, jiný ji zase peče v troubě nebo praží na pánvičce. Bude-li klobása vyrobena z čerstvých a kvalitní surovin, pak už není potřeba ji dále dochucovat.
Vinná klobása s křenovou bramborovou kaší |
---|
Suroviny pro 2 osoby: 600 g vinné klobásy, slunečnicový olej (na smažení), 600 g brambor, 4 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu, 100 ml smetany, 20 g másla, sůl |
Postup: Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, slijeme. Nastrouhaný křen povaříme se smetanou na mírném ohni a přes sítko do misky scedíme. Teplou ochucenou smetanu přidáme do brambor společně s máslem a rozšťoucháme. Kaši dochutíme solí.Vinnou klobásu naporcujeme, stočíme do šneka, sepneme párátkem a opečeme na oleji z obou stran dozlatova. |
Vinná klobása na černém pivě |
---|
Suroviny pro 2 osoby: 600 g vinné klobásy, slunečnicový olej, 50 g anglické slaniny, 2 cibule, 2 stroužky česneku (utřené), 100 g krájených rajčat v rajčatové šťávě (konzerva), 100 ml černého piva, sůl, černý pepř mletý |
Postup: Vinnou klobásu naporcujeme, stočíme do šneka (množství vyjde asi na 4 ks), sepneme párátkem a z obou stran krátce smažíme na oleji. Pak šneky vyskládáme do pekáče. Na pánvi osmahneme nakrájenou slaninu, přidáme cibuli nakrájenou na měsíčky, utřený česnek, po 5 minutách vmícháme protlak a pivo. Dochutíme solí a pepřem, necháme trochu vysmahnout tekutinu do mírného zhoustnutí. Směs nalijeme ke klobásám, dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 15 minut. |
Hamburger z vinné klobásy s karamelizovanou cibulkou |
---|
Suroviny pro 2 osoby - na burgery: 600 g vinné klobásy, 1 hrst čerstvé petržele, 2 lžíce sušeného tymiánu, 2 stroužky česneku (utřeného), 1 bílek, šťáva z ½ citronu + strouhaná kůra, máslo na potření, polníček, hrubozrnná hořčice, houskyNa karamelizovanou cibulku: 2 lžíce oleje, 2 lžíce másla, 3 cibule nakrájené na kolečka, 2 lžíce cukru, 2 lžíce balzamikového octa, sůl |
Postup: 1. Karamelizovaná cibulka - v kastrolu rozehřejeme olej s máslem, přidáme cibuli, necháme zesklovatět. Přidáme cukr a opékáme do zezlátnutí. Potom přidáme balzamikový ocet, za občasného míchání necháme pod pokličkou karamelizovat asi 15 minut.2. Burgery - obsah klobásy vymáčkneme ze střívka, smícháme s uvedenými ingrediencemi. Vytvarujeme placičky, potřeme máslem, pečeme v troubě zahřáté na 180 °C dozlatova (asi 10–15 minut).Housky rozkrojíme, spodní díl potřeme hrubozrnnou hořčicí, přidáme polníček, maso, cibulku a přiklopíme druhou částí housky. |
Grilovaná omeleta s vinnou klobásou |
---|
Suroviny: 800 g vinné klobásy, 12 vajec, 2 červené papriky, 4 jarní cibulky, 4 lžíce olivového oleje, petrželka, sůl, pepř |
Postup: Vinnou klobásu stočíme a zašpejlujeme. V míse rozmícháme vejce, přidáme sůl a pepř. Papriku a jarní cibulku nakrájíme na menší kousky.Pánev vymažeme olejem. Nalijeme do ní rozšlehaná vejce, povrch zasypeme paprikou a jarní cibulkou. Doprostřed pánve vložíme krátce – asi na 5 minut – předgrilovanou vinnou klobásu. Grilujeme asi 5 až 10 minut. |
Vinná klobása v těstíčku a bramborová kaše |
---|
Suroviny: 800 g vinné klobásy, 2 vejce, 2 stroužky česneku, 50 g hladké mouky, 1 jablko, petržel, 200 ml oleje Na bramborovou kaši: 1 kg brambor typu B, 200 ml mléka, 50 g másla, špetka soli, špetka pepře |
Postup: Vinnou klobásu zatočíme do šneků, trochu poprášíme hladkou moukou a zpevníme špejlí. V misce rozšleháme vejce s utřeným česnekem, moukou, nastrouhaným jablkem a nasekanou petrželkou. Klobásku obalíme v těstíčku a rovnou vložíme na rozpálený olej v pánvi. Smažíme z obou stran dozlatova.Připravíme bramborovou kaši. Uvařené brambory rozmixujeme s mlékem, máslem a dochutíme solí a pepřem. |
Vinná klobása pečená na cibuli |
---|
Suroviny: 600 g vinné klobásy, 2 cibule, olej, sůl, tymián |
Postup: Vinnou klobásu rozdělíme na čtyři díly, které stočíme do šneka a spojíme špejlí tak, aby se nám klobásky nerozmotaly. Oloupanou cibuli rozkrájíme na čtvrtiny a dáme ji do olejem vymaštěného pekáčku. Na ni poklademe vinnou klobásu, kterou si přisolíme a okořeníme tymiánem. Pečeme při 180 °C 20 minut. |