Článek
Vánoční stromek na Ukrajině by měl být co největší, až ke stropu. Rodiny ho zkrášlují ořechy, jablíčky, bonbóny a ozdobami. Dříve se v pravoslavných domácnostech stavěl v pozdním odpoledni 6. ledna, kdy se slaví Svatý večer.
Od dob Sovětského svazu ale většina Ukrajinců zdobí stromek – jolinku – už k Novému roku. To je také čas pro nadílku dárků.
Na Svatý večer 6. ledna se rodiny scházejí u vánočního stolu, aby si připomněly narození Ježíška v Betlémě. Hospodyně připravují celkem dvanáct jídel, která symbolizují dvanáct apoštolů.
Po večeři chodí Ukrajinci koledovat. Zpívají, podobně jako Češi, písně Tichá noc a Narodil se Kristus pán. Tradiční ukrajinskou koledou je píseň Nova radosť stala.
Následující dny jsou také sváteční, 7. ledna se slaví Ridzvo Christovo, 8. ledna svátek Panny Marie a na 9. ledna připadá svátek Stepana.
Dne 14. ledna – na Nový rok (pravoslavný a řeckokatolický Nový rok) chodí koledovat chlapci. Na navštívené spoluobčany házejí pšeničná zrna. Ta mají přinášet bohatství a zdraví.
Na Štědrý večer, který připadá na 18. leden, se rodina opět sejde u svátečního stolu. Tentokrát se ovšem podávají pouze postní, tedy bezmasá jídla.
Svátky končí 19. ledna, kdy přichází čas pro Jordan – tradiční svěcení vody.
Ukrajinské hospodyně připravují speciální vánoční stůl
O Svatém večeru nesmí na tabuli chybět seljodka (slaneček), rožděstvěnskij kolač (obdoba české vánočky), postní boršč, tedy vývar s houbovými oušky (taštičky plněné houbovou náplní).
Tradičním vánočním jídlem je i několik druhů pirohů s různými náplněmi – bramborovou se smaženou cibulkou, bramborovou s tvarohem, bramborovou s kysaným zelím.
Podávají se i holubci – zavinutý zelný list s bezmasou náplní. Rozhodně je třeba servírovat sladký pokrm zvaný Kuťa. Jde o uvařená zrna pšenice, ochucený a tepelně zpracovaný mletý mák, med, nasekané ořechy a rozinky. Směs se zamíchá, lehce dochutí cukrem a podává na stůl.
Další ukrajinskou vánoční specialitou jsou i koblihy zvané pampušky. A také kompot uvařený ze sušeného ovoce – základem jsou jablka, švestky, hrušky. V některých regionech Ukrajiny se do vánočního kompotu dávají i sušené meruňky nebo sušené lesní plody.
Mezi 7. a 9. lednem se navštěvují příbuzní a známí. V té době už se podávají masité pokrmy. Na stolech nechybí šinka (šunka), pečené maso, huspenina, krovjanka (obdoba českých jelítek), placok (koláč s různou náplní).
Běžné jsou i nakládané okurky, rajčata, houby. A také pirohy a už zmínění holubci – nyní s masovou náplní.