Článek
„Dříve jsem dlouho dělala klasickou francouzskou cukrařinu, kterou jsem i vystudovala ve Francii. Změna přišla až po absolvování cukrářského kurzu u světoznámého cukráře Jordiho Borcase ve španělské Barceloně, který věří, že tradiční recepty se nemusí jen slepě následovat, ale lze je neustále vyvíjet a inovovat,“ svěřila se Novinkám Petra Stahlová.
Ovlivněna snahou zmírnit utrpení zvířat držených pro masovou produkci, rozhodla se změnit i postup výuky ve vlastní cukrářské škole.
„Od ledna letošního roku jsme přešli ve škole kompletně na veganskou cukrařinu. To znamená, že nepracujeme s žádnými živočišnými produkty. Dezerty dokážeme dělat skvěle i bez těchto produktů,“ vysvětlila.
Předcházelo tomu však několik měsíců náročného hledání a zkoušení těch správných surovin.
„Část informací dnes najdete jednoduše online. Většinou to funguje ale tak, že děláte metodu pokus omyl,“ přiznala.
Máslo lze nahradit směsí z rostlinných tuků, rozpustná vláknina pak nabízí stejné vlastnosti jako vajíčko, mléko lze získat například i z mandlí či sóji. Spoustu dalších rad naleznete v přiložených videích s recepty na velmi chutné, a přitom jednoduché vánoční cukroví.
Vánoční cukroví bez másla: Perníčky, zázvorky, veganské kuličky a další recepty
1. Skořicové sušenky
Suroviny: 200 g hladké mouky, špetka soli, 2 g pečicího prášku, 3 g mleté skořice, 2,4 g kakaového prášku, 100 g změklého veganského másla Alsan Bio, 100 g krupicového cukru, 1 veganské vejce tj. 3,5 g psyllia (rozpustná vláknina) + 45 g vody, 1 polévková lžíce rostlinného mléka, 150 g hnědého cukru, lžička skořice, hladká mouka na podsypávání |
Postup: Prvních pět surovin prosejte dohromady. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, poté střídavě přidávejte vejce promíchané s mlékem a směs hladké mouky (mouky přidejte vždy pouze lžíci). Na závěr vmíchejte měchačkou zbytek mouky. Těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte alespoň na dvě hodiny do ledničky.Vychlazené těsto vyválejte na lehce pomoučené ploše na tloušťku cca 3 mm, vyřízněte požadované tvary, z jedné strany je velmi lehce navlhčete vodou a poté obtiskněte do směsi hnědého cukru s lžičkou skořice. Rozmístěte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 180 °C po dobu asi 9 minut. |
2. Perníčky
Suroviny: 400 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 5 g jedlé sody, 9 g kakaového prášku, 9 g perníkového koření, 75 g veganského másla Alsan Bio, 80 g javorového sirupu (nebo agávový sirup), 2 veganská vejce tj. 7 g psyllia (rozpustná vláknina) + 90 g vody, 20 g + 50 g rostlinného mléka, 25 g agáve sirupu, hladká mouka na podsypání, 35 g aquafaby (neslaný nálev z cizrny), 150 g moučkového cukru, pár kapek citronové šťávy |
Postup: Prvních pět surovin prosejte dohromady. Máslo a javorový sirup společně opatrně rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo v menším hrnci. Nechte lehce zchladit, poté vmíchejte vejce promíchaná s 20 g rostlinného mléka. Tekutou směs postupně zapracujte do směsi sypké, těsto v závěru na pracovní ploše ručně dopracujte. Zabalte do potravinové fólie a umístěte přes noc do lednice.Na lehce pomoučené ploše těsto vyválejte na tloušťku 4 mm. Vykrájejte požadované tvary, ty poté hezčí stranou nahoru položte na plech vyložený pečicím papírem. Promíchejte 50 g mléka a agáve sirupu a touto směsí lehce potřete připravené těsto. Pečte v horkovzdušné troubě předehřáté na 170 °C po dobu asi 12 minut. Upečené perníčky nechte pár minut na plechu, poté ihned přendejte do plastové či skleněné krabičky – budou tak měkčí.Aquafabu, moučkový cukr a pár kapek citronové šťávy promixujte ponorným mixérem. Směs přeneste do cukrářského sáčku, na jeho konci ustřihněte malinkou dírku a vychladlé perníčky ozdobte. |
3. Panforte (tradiční italský vánoční dezert)
Suroviny: 40 g mandlí (mix loupaných a neloupaných), 30 g pekanových ořechů, 30 g lískových ořechů (loupaných), 75 g hladké mouky, 3,5 g perníkového koření, 13 g kakaového prášku, 30 g kandované pomerančové kůry, 30 g sušeného ovoce (fíky, brusinky, meruňky…), 75 g tmavé čokolády Inaya 65 %, 25 g kokosového oleje bez vůně, 63 g cukru krupice, 63 g agávového sirupu, olej ve spreji či veganské máslo na vymazání, moučkový cukr, kovový ráfek o průměru 16 cm a výšce minimálně 3 cm |
Postup: Mouku prosejte s perníkovým kořením a kakaovým práškem, kandovanou citrusovou kůrou a malými kousky sušeného ovoce. Tmavou čokoládu, kokosový olej, cukr a agávový sirup společně rozpusťte v mikrovlnné troubě či ve vodní lázni. Do směsi vmíchejte obsah misky s ořechy a důkladně promíchejte.Ráfek lehce vymažte olejem či máslem, a poté ho položte na pečicí papír. Používáte-li formu, vyložte dno pečicím papírem. Směs natlačte navlhčenou rukou rovnoměrně do ráfku, povrch uhlaďte. Pečte 10–12 minut v horkovzdušné troubě předehřáté na 170 °C. Po upečení by mělo být pouze lehce pevné na dotek, během chladnutí ještě zpevní.Nechte v ráfku zchladit, poté vyndejte ven a posypte moučkovým cukrem. Panforte má velmi dlouhou dobu trvanlivosti – dobře zabalený můžete tento oříškový dezert uchovávat po dobu až několika měsíců. |
4. Florentýnky
Suroviny: 100 g kandované pomerančové kůry, 20 g nasekaných lískových ořechů bez slupky, 20 g nasekaných zelených pistácií, 40 g nasekaných sušených brusinek, 100 g plátkových mandlí, 50 g moučkového cukru, 50 g agávového sirupu, 60 g aquafaby (neslaný nálev z cizrny), vykrajovátko o průměru 5,5 cm |
Postup: Vložte do mísy pomerančovou kůru, lískové ořechy, pistácie, brusinky a mandle a vše promíchejte s cukrem. Agávový sirup a aquafabu nalijte do hrnce a zahřejte k 105 °C. Rozvar bude v závěru hodně bublat. Hrnec stáhněte a vmíchejte sypké ingredience.Florentýnkovou směsí vytvořte pomocí vykrajovátka na plechu vyloženém pečicím papírem zhruba 18 koleček o výšce maximálně 1 cm. Dbejte na to, ať jsou florentýnky co nejvíce kompaktní, neroztečou se při pečení do stran. Pečte 12–15 minut v horkovzdušné troubě předehřáté na 150 °C, dokud nejsou hezky zkaramelizované. Poté je nechte na plechu asi hodinu naprosto zchladnout.Florentýnky také můžete omočit v natemperované čokoládě, a poté nechat vykrystalizovat položené na silikonové podložce nebo pečicím papíru. |