Hlavní obsah

Vánoční večeře z jihotyrolských specialit

Novinky, das

Téměř žádné vaření v Jižním Tyrolsku se neobejde bez těchto tří tradičních surovin: sýra Stelvio CHOP (chráněné označení původu), jihotyrolského jablka CHZO (chráněné zeměpisné označení) a jihotyrolského špeku CHZOP. Italové po nich sáhnou i během kulinářských příprav na vánoční svátky a dokážou z nich vykouzlit velké speciality.

Foto: Profimedia.cz

Jablečný štrúdl se podává i o Vánocích - s vanilkovou zmrzlinou.

Článek

Vyzkoušejte s námi tradiční jihotyrolské vánoční speciality:

Carpaccio ze špeku (pro 4 osoby, příprava 15 minut)
Suroviny: 300 g jihotyrolského špeku CHZO, 1 kedlubna (středně velká), 1 jihotyrolské jablko CHZO (Gala, Golden Delicious), 3 lžíce bílého jogurtu na dochucení, sůl, citrónová šťáva, jablečný ocet na ozdobu, na drobno nakrájená petrželka, máta, řeřicha
Postup: Na talíř rozprostřete tenké plátky špeku. Oloupejte kedlubnu a omyjte a nastrouhejte jablko. Obě ingredience smíchejte v misce, přidejte jogurt, špetku soli, citrónovou šťávu a ocet podle chuti. Vezměte si kulatou formičku a položte dortík z jablek a kedlubny na špekové carpaccio. Ozdobte plátky jablek a bylinkami.Tip: Pokud nemáte k dispozici kedlubnu, nebo máte raději jemnější chutě, můžete použít i rukolu, polníček či jiný sezónní salát.
Telecí v krustě (pro 4 osoby, příprava 45 minut)
Suroviny: 600 g telecí panenky, sůl, tymián Na krustu: 100 g strouhanky ( jemné), 30 g lehce orestovaných kostiček jihotyrolského špeku CHZO, 30 g šupinek sýru Stelvio CHOP, 1 lžíce hořčice, 1 žloutek, sůl, tymián, petrželka Na zeleninovou přílohu: 4 artyčoky (středně velké), 1 jihotyrolské jablko CHZO, 1/2 cibule, sůl, bílé víno, bylinky (petrželka, rozmarýn), olivový olej
Postup na krusty: Smíchejte strouhanku, kostičky pečiva, kostičky špeku, sýr Stelvio, hořčici, žloutek, sůl a koření. Ze směsi vytvořte centimetr silný plát, přikryjte jej a dejte chladit do ledničky.Cibuli nakrájejte na kolečka a orestujte na malém množství oleje. Očistěte artyčoky, rozkrojte je na čtyři díly a přidejte k cibuli. Podlévejte bílým vínem a vařte na mírném plameni 10 minut. Omyjte jablko, rozkrojte jej na čtyři díly, odkrojte jádřinec a přidejte k artyčokům. Vařte další 4 minuty.Krustu vyndejte z ledničky. Zapněte troubu na 170 °C. Panenku nakrájejte na stejně silné plátky a krátce je orestujte po obou stranách. Osolte, na každý plátek položte část krusty a přibližně 6 minut nechte dopéct v troubě do zlatova. Panenku podávejte na zeleninové směsi, pokapejte olivovým olejem.Tip: K artyčokům a jablkům přidejte i brambory.
Jablečný štrúdl se zmrzlinou (4 osoby, příprava 20 minut)
Suroviny na těsto: 150 g hladké mouky, 75 ml vlažné vody, 1 špetka soli, 1 lžíce bílého vinného octa, slunečnicový olej na potřeníNa náplň: 500 g jihotyrolských jablek CHZO (Golden Delicious a/nebo Gala), 50 g cukru, 30 g rozdrobeného piškotového korpusu, mletá skořice, hrozinky, strouhaná citrónová kůra, rozpuštěné máslo na potření, moučkový cukr
Příprava těsta na štrúdl: Všechny ingredience smíchejte a vypracujte v hladké těsto, potřete olejem a nechte odpočívat nejméně 20 minut při pokojové teplotě.Příprava náplně: Jablka oloupejte, nakrájejte na malé kousky a v misce je smíchejte s cukrem, skořicí, citrónovou kůrou a hrozinkami. Na závěr přidejte rozdrobený piškotový korpus, aby se těsto dokonale spojilo. Z těsta vyválejte tenký plát, dejte na něj náplň a srolujte. Povrch potřete rozpuštěným máslem a pečte v troubě při teplotě 180 °C přibližně 14 minut. Štrúdl nakrájejte, posypte moučkovým cukrem a podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny.Tip: Pokud chcete trochu pozměnit chuť, přidejte do jablečné náplně pár lesních plodů, například maliny nebo rybíz. Vanilkovou zmrzlinu můžete nahradit zmrzlinou z jahod nebo lesních plodů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám