Článek
Tvarohová vánoční štóla
INGREDIENCE | |
---|---|
500 g hladké mouky | 250 g změklého másla |
1 kypřicí prášek | 80 g rozpuštěného másla na potření |
100 g moučkového cukru | 100 g namočených rozinek |
1 vanilkový cukr | 100 g nasekaných mandlí |
2 vejce | 50 g kandované citronové kůry |
250 g tučného tvarohu | moučkový cukr na posypání |
3 lžíce tuzemáku | špetka soli |
POSTUP:
- K proseté mouce přidejte kypřicí prášek, moučkový a vanilkový cukr, vejce, tvaroh, tuzemák, změklé máslo a špetku soli. Z nich vypracujte hladké lesklé těsto.
- Do těsta zapracujte rozinky, citronovou kůru a posekané mandle. Těsto zakryjte utěrkou a nechte ho alespoň 30 minut odpočívat v pokojové teplotě.
- Z těsta vytvořte obdélník zhruba 3 cm silný a pak ho přeložte, abyste vytvarovali typický žlábek.
- Štólu přeneste na plech s pečicím papírem a pečte zhruba hodinu v troubě předehřáté na 170 stupňů.
- Poté štólu vyndejte, potřete ji rozpuštěným máslem a hojně zasypte moučkovým cukrem.
Vánoční perníčky: recepty na tradiční, hned měkké a bílkovou polevu
Vánoční štóla s jablky podle Josefa Maršálka
INGREDIENCE | |
---|---|
125 g špaldové hladké mouky (Pernerka) | 10 g droždí |
125 g špaldové celozrnné mouky | 1/4 lžičky soli |
125 g mléka | 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku |
70 g másla | 1/4 lžičky mleté skořice |
1 žloutek | 200 g rozinek |
50 g cukru krupice | 200 g nasekaných jablek |
200 g mandlového marcipánu | Na dohotovení: 150 g másla |
kůra z jednoho pomeranče a citronu | 100 g moučkového cukru |
POSTUP:
- Ze všech přísad kromě rozinek, jablek a marcipánu vypracujte hladké těsto a nechte ho asi hodinu kynout.
- Rozválejte na tenčí placku, posypte ovocem a smotejte jako na roládu. Opět nechte asi hodinu kynout.
- Těsto na lehce pomoučeném válu rozválejte na obdélník 20 x 15 cm, lehce potřete povrch vodou a přehněte tak, aby vrchní strana nebyla přesně na té spodní. Nechte na plechu s papírem dobře vykynout.
- Pečte při 160 °C v dobře vyhřáté troubě asi 30 minut. Ihned po vyjmutí potřete rozehřátým máslem, spotřebujte celých 150 g. Štólu pocukrujte ze všech stran silnou vrstvou cukru. Nechte ji úplně vychladnout a zabalte do fólie. Uložte na suché místo.
Recepty na biskupský chlebíček od našich nejlepších cukrářů
Drážďanská vánoční štóla
INGREDIENCE | |
---|---|
750 g mouky | 240 g kandovaného ovoce (pomerančová a citronová kůra, třešně, ananas apod |
150 g másla + 50 g másla na přelití | 5 polévkových lžic rumu |
380 g rozinek (zčásti sultánky) | 70 g droždí |
150 g sladkých oloupaných mandl | 250 ml mléka |
125 g cukru | 50 g moučkového cukru na obalení |
1 vanilkový cukr | strouhaná kůra z 1 citronu |
50 g hořkých mandlí | sůl |
POSTUP:
- Mouku prosejte do mísy, udělejte důlek a do něho vlijte droždí rozmíchané v malé misce vlažného mléka se špetkou cukru.
- Nechte vzejít kvásek.
- Přidejte zbytek vlažného mléka, cukr, vanilkový cukr, sůl, kousky změklého másla a citronovou kůru.
- V robotu vypracujte vláčné těsto.
- Přidejte kandovanou kůru, oloupané nasekané mandle, rozinky a rum.
- Promíchejte a nechte v teple 30 minut kynout.
- Na pomoučeném válu těsto zlehka rozválejte do obdélníku, jednu třetinu překlopte do středu (ne až k okraji), přes ni přehněte druhou třetinu. (Jako kdybyste balili zavinovačku.)
- Štólu přeneste na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě čtvrt hodiny kynout.
- Poté štólu vložte do středně vyhřáté trouby a pečte asi 50 minut.
- Horkou ihned polijte rozpuštěným máslem a posypte silnou vrstvou moučkového cukru.
- Vychladlou zabalenou v alobalu nechte v chladnu dva až tři týdny odležet.
Linecké cukroví: recept na tradiční, bezlepkové a ze špaldové mouky
Může se vám hodit na Zboží.cz: