500 g hladké mouky, 160 g cukru, 70 g sádla nebo hery, 10 lžic mléka nebo sladké smetany, 2 vejce, 3 lžíce medu, 2 lžičky jedlé sody, tuk na plech nebo pečicí papír, moučkový cukr na posypání. Krém: 250 g másla, 5 dl mléka, 150 g moučkového cukru, 2 čerstvé žloutky, 1 a půl sáčku pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 2 lžíce silné černé kávy. | |
Hladkou mouku prosejeme na vál. V rendlíku za stálého míchání svaříme mléko nebo smetanu s cukrem, medem, vejci a tukem. Když směs začne houstnout, vmícháme jedlou sodu (směs napění) a odstavíme z ohně. Trochu prochladlou směs nalijeme do důlku v mouce a vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme je na 4 až 6 dílů, každý díl rozválíme na tenkou kulatou nebo obdélníkovou placku, přeložíme je na vymaštěné plechy a ve vyhřáté troubě krátce upečeme dorůžova (asi 7 minut). Pudinkový prášek rozmícháme ve třetině mléka a za stálého míchání vlijeme do zbylého vařícího mléka. Jakmile pudink zhoustne, přikryjeme ho poklicí a necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny, po částech přidáváme pudink a po kapkách černou kávu a umícháme hladký krém, kterým potřeme vychladlé placky. Potřené placky položíme na sebe (horní zůstane nepotřená), zatížíme a necháme proležet do druhého dne. Hotový medovník posypeme moučkovým cukrem a krájíme na řezy. |