Článek
Pokud si pečení perníčků chcete skutečně užít, pak je zapotřebí zvolit ten správný recept. Občas se bohužel může stát, že je těsto velmi lepivé a vyválet ho a vykrájet je nad lidské síly.
I v takových situacích si lze ale poradit. Jednak odležením těsta, pak také vyvalováním těsta přes fólii.
Recept na hned měkké perníčky
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
400 g hladké mouky | 2 lžíce medu | ||
140 g moučkového cukru | 2 větší vejce | ||
lžička jedlé sody | 125 g másla | ||
2 lžičky perníkového koření | 1 žloutek a mléko na potření perníčků | ||
50 g kakaa - lze i bez |
POSTUP:
- Všechny suroviny vypracujte v hladké těsto. Pokud se rozhodnete použít kakao, může se vám stát, že suroviny půjdou hůře zpracovat, jelikož některé značky kakaa více vysušují. V takovém případě se nebojte přidat trošku medu a tuku. Těsto podle tohoto receptu by mělo být krásně vláčné a tvárné, ale nemělo by se lepit.
- Hotové těsto vložte do uzavíratelné nádoby a nechte alespoň dvě hodiny odležet v lednici (můžete nechat i přes noc).
- Před pečením těsto pořádně propracujte, vyválejte přibližně na tloušťku 3 mm a tvary pečte na 180 °C.
- Doba pečení záleží na velikosti vykrajovaného tvaru. Může se pohybovat od 5 až po 15 minut v případě velkých perníčků.
- Hotový perníček by měl být při vytažení z trouby stále ještě měkký, ale nemělo by být možné do něj obtisknout prst.
- Hned po vytažení z trouby perníčky potřete směsí rozšlehaného žloutku s trochou mléka (cca dvě lžíce mléka na 1 žloutek).
- Pokud vám na perníčku zůstávají příliš znatelné stopy žloutku, směs ještě více zřeďte mlékem. Perníčky po vychladnutí skladujte v uzavřené nádobě.
TIP: V případě, že se chystáte zdobit bílkovou polevou, nechte perníčky raději ještě týden odležet, protože povrch perníčku stále pracuje a při unáhleném zdobení by vám poleva mohla v důsledku smršťování opadat.
Kokosové kuličky Rafaelo. Recepty na cukroví oblíbené nejen na Vánoce
Perníčky bez tuku, hned měkké
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
750 g hladké mouky | |||
300 g moučkového cukru | |||
200 g medu | |||
1,5 lžičky sody | |||
1 lžička perníkového koření | |||
4 vejce | |||
kůra z jednoho citronu |
POSTUP:
- Ze všech surovin vypracujte hladké těsto a nechte jeden den v lednici uležet.
- Těsto vyválejte (pokud se vám lepí, pak přes fólii) na cca 3-5 mm.
- Pečte na 180 °C cca 8 minut.
- Hned po upečení perníčků je ještě na plechu potřete rozšlehaným žloutkem či bílkem.
Recepty na vánoční cukroví s ořechy
Recept na třenou bílkovou polevu
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
1 bílek | |||
pár kapek citronové šťávy | |||
200 g moučkového cukru |
POSTUP:
- Bílek rozklepněte do misky, přidejte pár kapek citronové šťávy a po troškách začněte přisypávat moučkový cukr, který metličkou do bílku zamíchejte.
- Cukr přidávejte do té doby, dokud poleva nebude mít požadovanou konzistenci.
- I přes zažitou českou představu nesmí být poleva úplně hustá. Pak jde špatně vymáčknout ze zdobícího sáčku a způsobuje jeho praskání.
- Tento recept zvládne i začátečník. S polevou se krásně pracuje a v ledničce vydrží až tři dny.