Článek
„Přípravu začínám již několik týdnů před vánocemi, kdy si zadělávám velké množství perníkového těsta. Těsto si, ale můžeme připravit i několik dní před pečením,“ vysvětluje zapálená cukrářka Věrka Melicharová.
Několik rad, které vám usnadní pečení:
- Těsto je nutné vždy důkladně propracovat a nechat odpočinout zabalené v mikrotenovém sáčku.
- Potom vyválíme plát 2-3 mm silný a vykrajujeme požadované tvary. U větších motivů je dobré si na pár místech propíchnout párátkem, nebudou se kroutit a dělat bubliny.
- Pečeme na 170 - 200°C asi 10 minut, podle velikosti.
- Hned horké potíráme rozšlehaným vejcem.
- Pro tmavší a lesklejší barvu přidáváme do vajíčka tekutý karamel, který si jednoduše uděláme doma. Dáme do hlubšího hrnce 3 lžíce krupicového cukru necháme zkaramelizovat a zředíme vařící vodou. Necháme vychladnout.
- Z plechu sundáme perníčky hned a dáváme na rovný tác, aby se nekroutily.
- Než začneme zdobit, necháme perníčky 4-5 dní odpočinout, poleva pak lépe drží.
„Během let jsem vyzkoušela spoustu receptů, některé dělám dodnes. Všechny jsou vhodné na domácí pečení. Vybrala jsem dva, které zvládne i začátečnice,“ dodává cukrářka.
Tradiční recept na perníčky | |
---|---|
Suroviny: 1000g hladké mouky, 360 g moučkového cukru, 5 vajec, 12 lžic medu, 5 lžic másla, 3 lžíce rumu, 3 lžíce kakaa, 2 prášky do perníku. | |
Prosetou mouku, cukr, kakao a prášek do perníku smícháme v míse, přidáme vlažný tekutý med, změklé máslo, rum a vejce. Velmi pečlivě propracujeme, je-li lepivé přidáme hl.mouku. Hotové těsto musí být lesklé a nesmí se drolit.Vložíme do mikr. sáčku a necháme alespoň několik hodin odpočinout. Těsto vyndáme asi hodinu před pečením, aby mělo pokojovou teplotu. Pečeme na 180°C. Po upečení potřeme rozšlehaným vajíčkem. Upečené necháme několik dní odležet a pak teprve zdobíme bílkovou polevou. |
Perníkové těsto s ořechy | |
---|---|
Suroviny: 800 g hladké mouky, 300 g moučkového cukru, 100 g mletých ořechů, 10 g sody, 100 g másla, 100 g sádla, 4 vejce, 8 lžic medu, 2 lžíce perníkového koření. | |
Postup: Prosetou mouku, cukr, koření, sodu a citr.kůru smícháme v míse, přidáme vlažný tekutý med, změklé máslo a vejce. Velmi pečlivě propracujeme, je-li lepivé přidáme hl.mouku. Hotové těsto musí být lesklé a nesmí se drolit.Vložíme do mikr. sáčku a necháme alespoň několik hodin odpočinout. Těsto vyndáme asi hodinu před pečením, aby mělo pokojovou teplotu. Pečeme na 170°C. Po upečení potřeme rozšlehaným vajíčkem. Upečené necháme několik dní odležet a pak teprve zdobíme bílkovou polevou. |
Bílková poleva
Malujte tečky, linky, mřížky atd. Nenechte se odradit, pokud první pokusy nebudou dokonalé, chce to trpělivost a výsledky se určitě dostaví.
Malujte tečky, linky, mřížky atd. Nenechte se odradit, pokud první pokusy nebudou dokonalé, chce to trpělivost a výsledky se určitě dostaví.