Článek
Recepty na tradiční zázvorky:
1. varianta - zázvorky ve velkém stylu .... |
---|
Suroviny: 6 celých menších vajec, 500 g hrubé mouky, 500 g hladké mouky, 400 g práškového cukru, 4 polévkové lžíce rozpuštěného tuku - máslo nebo rostliný tuk jako Hera, 35 g mletého zázvoru, 20 g pekařské droždí |
Postup: Vejce, cukr a mletý zázvor našlehejte do pěny. Po lžicích přilévejte vychladlý, ale tekutý tuk. Postupně přisypte mouku smíchanou s droždím a vypracujte těsto, které nechte nejméně 30 minut odpočinout. Z těsta vyválejte placku, ze které vykrajujte typické zázvorkové tvary. Syrové zázvorky dejte na pečící papír a nechte uschnout cca 8 - 10 hodin. Tvary nesmí příliš okorat! Po odpočinutí vyložte pečící plechy papírem a rozložte zázvorky tak, abyste horní stranu zázvorek položili opačně. Jinak cukroví neudrží tvar a rozteče se. Pečte velmi pomalu v mírně vyhřáté troubě (170 °C) do nažloutlé barvy dětských piškotů. Po vychladnutí uložte do dózy a nechte změknout. Uložte v chladu. Trvanlivost zázvorek je neomezená a proto se pečou mezi prvními. |
Rady našich babiček
Zázvor každý nemusí a proto ho lze dát jen opravdu velmi málo, méně než uvádějí recepty, aby cukroví pouze provoněl.
Zázvor každý nemusí a proto ho lze dát jen opravdu velmi málo, méně než uvádějí recepty, aby cukroví pouze provoněl.
Zázvor každý nemusí a proto ho lze dát jen opravdu velmi málo, méně než uvádějí recepty, aby cukroví pouze provoněl. Vykrájené zázvorky musí na plechu odležet nejméně 5 hodin a max. 12 hodin - málo nebo naopak hodně odleželé až oschlé cukroví se může při pečení roztékat.
Zázvor každý nemusí a proto ho lze dát jen opravdu velmi málo, méně než uvádějí recepty, aby cukroví pouze provoněl. Vykrájené zázvorky musí na plechu odležet nejméně 5 hodin a max. 12 hodin - málo nebo naopak hodně odleželé až oschlé cukroví se může při pečení roztékat.
Pokud máte rádi měkké zázvorky, pak do krabice s nimi přidejte krajíc chleba.