Článek
Pistáciové rohlíčky s citronem
INGREDIENCE
- 280 g hladké mouky
- 210 g másla
- 70 g cukru krupice
- 100 g mletých tmavě zelených pistácií
- 1 citron – kůra, špetka soli
- Na dohotovení: směs moučkového a vanilkového cukru na obalení
POSTUP:
- Ke všem ostatním surovinám přidejte nastrouhanou citronovou kůru a rychle vypracujte těsto.
- Z něj uválejte malé rohlíčky.
- Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte do světle hněda při teplotě 160 °C.
- Upečené, ještě horké opatrně obalte ve směsi cukru. Uložte ve vzduchotěsné dóze na suchém místě.
Duté cukroví s mákem
INGREDIENCE
- 250 g cukru moučky
- 100 g hladké mouky
- 140 g másla
- 150 g mletého máku
- 3 g prášku do pečiva
- 2 g mletého hřebíčku
- kůra z jednoho pomeranče
POSTUP:
- Všechny přísady smíchejte v míse dohromady.
- Kousky hotového těsta vmačkejte do plechových či silikonových formiček tak, aby bylo těsto pouze po stranách formiček; při pečení nabudou a „vyfouknou se“.
- Cukroví pečte pomalu v rozehřáté troubě při 160 °C do lehce zlatavé barvy.
- Nechte ho mírně vychladnout a vyklepněte z formiček. Vychladlé skladujte v krabici na suchém místě.
Anglický shortbread s meruňkovým džemem
INGREDIENCE
- 200 g špaldové hladké mouky Pernerka
- 200 g másla
- 100 g rýžové hladké mouky Pernerka
- 100 g cukru krupice
- 2 g soli
- Na dohotovení: 150 g meruňkového džemu na slepení, moučkový cukr na posypání
POSTUP:
- Všechny ingredience krátce smíchejte v hladké nelepivé těsto a uložte na hodinu do chladničky. Poté jej na pomoučeném vále rozválejte a vypíchejte tvary.
- Upečte je dozlatova na plechu vyloženém papírem při 160 °C.
- Po vychladnutí spojujte sušenky nahřátým džemem. Pocukrujte a skladujte v dóze na suchém místě.
Oříškové marokánky s čokoládovým krémem
INGREDIENCE
- 200 g cukru krupice
- 55 g másla
- 75 g pohankové hladké mouky Pernerka
- 120 g mléka
- 65 g medu
- 150 g slaných arašídů
- 100 g lískových sekaných ořechů
- 100 g sekaných mandlí
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky soli
- Pařížský krém
- 250 g smetany ke šlehání
- 70 g cukru krupice
- 50 g kakaa
- 100 g hořké čokolády
- 50 g másla
- 2 g soli
- sušené květy růže
POSTUP:
- Všechny ingredience na těsto kromě mouky přiveďte k varu a nechte asi minutu provařit. Sejměte z ohně a zamíchejte mouku. Nechte vychladnout.
- Hmotu nanášejte lžičkou na papírem vyložený plech, dále od sebe, aby měly marokánky dost místa; roztečou se.
- Pečte je dozlatova v rozehřáté troubě při 180 °C. Nechte vychladnout.
- Na náplň převařte za stálého míchání smetanu se solí, cukrem, máslem a kakaem, poté přidejte čokoládu a krém rozmixujte ponorným mixérem.
- Nechte vychladnout, poté nastříkejte pomocí sáčku s řezanou trubičkou na povrch marokánek ozdobné špičky.
- Marokánky dozdobte sušenými růžemi a uložte je do chladu.
Mandlové cantuccini s levandulí
INGREDIENCE
- 200 g hladké mouky
- 125 g cukru krupice
- 1 větší vejce
- 100 g celých mandlí
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce rumu
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžíce sušené levandule
- Na dohotovení
- 1 vejce
- 50 g cukru krupice
POSTUP:
- V míse vyšlehejte vajíčko, med, cukr a sůl do husté pěny. Rychle a krátce přimíchejte zbylé přísady a na pomoučeném vále rozválejte do tvaru válce.
- Přeneste na plech vyložený papírem na pečení. Potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte cukrem.
- Pomalu pečte v dobře vyhřáté troubě při 160 °C asi 25 minut, dozlatova.
- Vyndejte z trouby a nechte krátce vychladnout. Šikmými řezy nakrájejte váleček na tenké plátky, které narovnáte zpátky na plech.
- Plech vraťte zpět do trouby a pečte dozlatova při 150 °C, 5–10 minut. Vychladlé cantuccini uložte do vzduchotěsné dózy.
TIP: Vyzkoušejte lískové ořechy či pistácie místo mandlí anebo zaměňte lžíci mouky za lžíci kakaa. Cantuccini jsou skvělé k namáčení do čaje, kávy či sladkého dezertního vína.
Karamelky s malinami a granátovým jablkem
INGREDIENCE
- 200 g mléka
- 100 g mražených malin
- 100 g šťávy z granátových jablek
- 350 g cukru krupice
- 100 g másla
- 1/4 lžičky soli
POSTUP:
- Maliny, šťávu z granátových jablek a mléko rozmixujte ponorným mixérem a zahřejte za stálého míchání k varu.
- Přeceďte a smíchejte s cukrem, solí a máslem. Za občasného míchání vařte asi 15 minut nebo dokud teploměr neukáže 112 °C.
- Stáhněte z ohně, nechte 5 minut stát a vařečkou míchejte, dokud karamelová hmota neztratí lesk, nezhoustne a nezačne pomaličku krystalizovat.
- Hmotu rozetřete na pečicí papír do 1 cm silné vrstvy a nechte v pokojové teplotě přes noc.
- Ztuhlou placku nalámejte na kousky.
TIP: Zkuste někdy přidat lžíci kakaa či nahradit maliny meruňkami. Pro intenzivnější karamelovou chuť nahraďte polovinu cukru tmavým třtinovým cukrem. Experimentujte!
Může se vám hodit na Zboží.cz: