Hlavní obsah

Vánoční cukroví podle vyhlášeného cukráře Josefa Maršálka

Právo, Vendula Presserová

Domov září čistotou, na adventním věnci hoří druhá svíčka. Co ještě víc podtrhne nadcházející vánoční atmosféru? Samozřejmě vůně cukroví. Dnes budeme péct s vyhlášeným cukrářem Josefem Maršálkem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pistáciové rohlíčky s citronem

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

  • 280 g hladké mouky
  • 210 g másla
  • 70 g cukru krupice
  • 100 g mletých tmavě zelených pistácií
  • 1 citron – kůra, špetka soli
  • Na dohotovení: směs moučkového a vanilkového cukru na obalení

POSTUP:

  • Ke všem ostatním surovinám přidejte nastrouhanou citronovou kůru a rychle vypracujte těsto.
  • Z něj uválejte malé rohlíčky.
  • Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte do světle hněda při teplotě 160 °C.
  • Upečené, ještě horké opatrně obalte ve směsi cukru. Uložte ve vzduchotěsné dóze na suchém místě.

Duté cukroví s mákem

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

  • 250 g cukru moučky
  • 100 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 150 g mletého máku
  • 3 g prášku do pečiva
  • 2 g mletého hřebíčku
  • kůra z jednoho pomeranče

POSTUP:

  • Všechny přísady smíchejte v míse dohromady.
  • Kousky hotového těsta vmačkejte do plechových či silikonových formiček tak, aby bylo těsto pouze po stranách formiček; při pečení nabudou a „vyfouknou se“.
  • Cukroví pečte pomalu v rozehřáté troubě při 160 °C do lehce zlatavé barvy.
  • Nechte ho mírně vychladnout a vyklepněte z formiček. Vychladlé skladujte v krabici na suchém místě.

Anglický shortbread s meruňkovým džemem

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

  • 200 g špaldové hladké mouky Pernerka
  • 200 g másla
  • 100 g rýžové hladké mouky Pernerka
  • 100 g cukru krupice
  • 2 g soli
  • Na dohotovení: 150 g meruňkového džemu na slepení, moučkový cukr na posypání

POSTUP: 

  • Všechny ingredience krátce smíchejte v hladké nelepivé těsto a uložte na hodinu do chladničky. Poté jej na pomoučeném vále rozválejte a vypíchejte tvary.
  • Upečte je dozlatova na plechu vyloženém papírem při 160 °C.
  • Po vychladnutí spojujte sušenky nahřátým džemem. Pocukrujte a skladujte v dóze na suchém místě.

Oříškové marokánky s čokoládovým krémem

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

  • 200 g cukru krupice
  • 55 g másla
  • 75 g pohankové hladké mouky Pernerka
  • 120 g mléka
  • 65 g medu
  • 150 g slaných arašídů
  • 100 g lískových sekaných ořechů
  • 100 g sekaných mandlí
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky soli
  • Pařížský krém
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 70 g cukru krupice
  • 50 g kakaa
  • 100 g hořké čokolády
  • 50 g másla
  • 2 g soli
  • sušené květy růže

POSTUP:

  • Všechny ingredience na těsto kromě mouky přiveďte k varu a nechte asi minutu provařit. Sejměte z ohně a zamíchejte mouku. Nechte vychladnout.
  • Hmotu nanášejte lžičkou na papírem vyložený plech, dále od sebe, aby měly marokánky dost místa; roztečou se.
  • Pečte je dozlatova v rozehřáté troubě při 180 °C. Nechte vychladnout.
  • Na náplň převařte za stálého míchání smetanu se solí, cukrem, máslem a kakaem, poté přidejte čokoládu a krém rozmixujte ponorným mixérem.
  • Nechte vychladnout, poté nastříkejte pomocí sáčku s řezanou trubičkou na povrch marokánek ozdobné špičky.
  • Marokánky dozdobte sušenými růžemi a uložte je do chladu.

Mandlové cantuccini s levandulí

Foto: archiv, Právo

INGREDIENCE

  • 200 g hladké mouky
  • 125 g cukru krupice
  • 1 větší vejce
  • 100 g celých mandlí
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce rumu
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžíce sušené levandule
  • Na dohotovení
  • 1 vejce
  • 50 g cukru krupice

POSTUP:

  • V míse vyšlehejte vajíčko, med, cukr a sůl do husté pěny. Rychle a krátce přimíchejte zbylé přísady a na pomoučeném vále rozválejte do tvaru válce.
  •  Přeneste na plech vyložený papírem na pečení. Potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte cukrem.
  • Pomalu pečte v dobře vyhřáté troubě při 160 °C asi 25 minut, dozlatova.
  • Vyndejte z trouby a nechte krátce vychladnout. Šikmými řezy nakrájejte váleček na tenké plátky, které narovnáte zpátky na plech.
  •  Plech vraťte zpět do trouby a pečte dozlatova při 150 °C, 5–10 minut. Vychladlé cantuccini uložte do vzduchotěsné dózy.

TIP: Vyzkoušejte lískové ořechy či pistácie místo mandlí anebo zaměňte lžíci mouky za lžíci kakaa. Cantuccini jsou skvělé k namáčení do čaje, kávy či sladkého dezertního vína.

Karamelky s malinami a granátovým jablkem

Foto: archiv, Právo

INGREDIENCE

  • 200 g mléka
  • 100 g mražených malin
  • 100 g šťávy z granátových jablek
  • 350 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 1/4 lžičky soli

POSTUP: 

  • Maliny, šťávu z granátových jablek a mléko rozmixujte ponorným mixérem a zahřejte za stálého míchání k varu.
  • Přeceďte a smíchejte s cukrem, solí a máslem. Za občasného míchání vařte asi 15 minut nebo dokud teploměr neukáže 112 °C.
  • Stáhněte z ohně, nechte 5 minut stát a vařečkou míchejte, dokud karamelová hmota neztratí lesk, nezhoustne a nezačne pomaličku krystalizovat.
  • Hmotu rozetřete na pečicí papír do 1 cm silné vrstvy a nechte v pokojové teplotě přes noc.
  • Ztuhlou placku nalámejte na kousky.

TIP: Zkuste někdy přidat lžíci kakaa či nahradit maliny meruňkami. Pro intenzivnější karamelovou chuť nahraďte polovinu cukru tmavým třtinovým cukrem. Experimentujte!

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Související články

Výběr článků

Načítám