Článek
Máslové škeble
INGREDIENCE | Náplň: |
---|---|
250 g hladké mouky | 100 g mletých vlašských ořechů |
250 g másla | 100 g moučkového cukru |
1 vejce | 1 celé vejce |
1 lžíce vody | 1 žloutek |
Na obalení: moučkový cukr smícháme s vanilkovým cukrem |
POSTUP:
- Nejprve si připravíme těsto. Utřeme vejce s máslem, přidáme mouku a vodu a vypracujeme hladké těsto.
- Zabalíme do fólie a necháme 2 hodiny v lednici odležet.
- Připravíme si náplň. Vejce (včetně žloutku) utřeme s moučkovým cukrem. Přidáme ořechy a pořádně promícháme.
- Poté vyjmeme těsto z lednice. Vyválíme na cca 1-2 mm a vykrajujeme kolečka (cca 3 cm v průměru, ale mohou být i větší). Na každé kolečko dáme malou lžičku náplně a překlopíme do tvaru škeble a okraje lehce přimáčkneme k sobě. Škebličky pak rovnáme na plech vyložený papírem.
- Dáme do trouby a pečeme na cca 175 °C asi 8-10 min. Během pečení se škebličky můžou lehce pootevřít, ale to je v pořádku.
- Poté vyndáme plech z trouby a škebličky rovnou obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
Marokánky: tradiční recept a bezlepková varianta
Vánoce
Biskupský chlebíček: recepty od Josefa Maršálka a Ivety Fabešové
Vánoce
Může se vám hodit na Zboží.cz: Vánoční kuchařky