Suroviny: 300 g hladké mouky, 300 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, vanilkový cukr, citronová kůra, moučkový cukr na posypání, marmeláda na slepování |
Postup: Do prosáté mouky přidejte cukr a vanilkový cukr. Do důlku oddělte žloutek, přidejte nastrouhané máslo, citrónovou šťávu a kůru z jednoho citronu.Všechny suroviny na linecké curoví smíchejte, vypracujte těsto a zabalte ho do fólie a nechte v chladu 2 hodiny odležet.Poté z těsta vyválíte na lehce pomoučněném vále plát, ze kterého formičkou vykrájíte tvary jako srdíčka, kolečka, kytičky, atd. Uprostřed poloviny z nich vykrojíte malý otvor. Jednotlivé kusy pokladete na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě asi na 170°C 10 až 12 minut do růžova. Vytvořené tvary k sobě slepíte nějakou dobrou marmeládou bez zrníček a jemně pocukrujte. |
Jednoduchý recept na linecká kolečka |
Suroviny: 1 kg hladké mouky, 600 g tuku /másla, hery apod./, 400 g moučkového cukru, 4 žloutky, 3 marmelády po 320 g (rybízová, linecká) |
Postup: Těsto vypracujte z mouky, tuku, cukru a žloutků. Zabalené v potravinářské fólii ho necháte v chladu uležet. Na pomoučeném vále vyválíte z těsta placku a vykrajujete kolečka. Stejný počet koleček plných jako koleček s vykrojeným středem. Pečte na plechu v předehřáté troubě na 160°C /platí pro horkovzdušné/ a asi 15 minut. Kolečka po vychladnutí slepujte marmeládou. Nechte uležet 2 až 3 týdny. |
Linecké s čokoládovou polevou |
Suroviny: Těsto: 7 dkg moučkového curku, 14 dkg másla, 21 dkg hladké mouky, 1 vejce Náplň: 8 dkg másla, 4 dkg cukru, 0,4 l pomerančové šťávy Dohotovení: čokoládová poleva |
Postup: Mouku smícháte s cukrem, přidáte vejce a nakrájené máslo. Vypracujete těsto a uložíte na 1 hodinu do chladu. Na náplň svaříte cukr s pomerančovou šťávou. Máslo utřete a postupně přidáváte šťávu. Uložíte do chladu na 30 minut a vše vyšlehejte. Těsto vyválíte a vykrajujte kolečka. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 10 minut. Vychladlá kolečka slepujte k sobě pomerančovým krémem a ozdobte čokoládovou polevou |