Článek
Čím nahradit pšeničnou mouku
Bílá pšeničná mouka není tím pravým pro zdravé vánoční pečení. Nahradit ji můžete mnohem lepší moukou – například žitnou, která je bohatá na vitamíny a minerály.
Vyzkoušet můžete také:
- špaldovou mouku
- celozrnnou mouku
- kukuřičnou mouku (vhodná pro bezlepkovou dietu)
- amarantovou mouku (vhodná pro bezlepkovou dietu)
Oblíbené vánoční cukroví bez lepku

Místo cukru med
Možná jste se už doma odvážili vyměnit tradiční bílý cukr za hnědý třtinový. To je určitě chvályhodné, nicméně stále jde o cukr, který ve větším množství zatěžuje váš organismus.
„Jestliže si chcete upéct opravdu zdravé cukroví, slaďte medem. Tento přírodní produkt je skutečně k nezaplacení – obsahuje celou řadu vitamínů (A, B, D, E a K) a antioxidantů,“ vysvětluje Ivana Bednářová Častvajová z projektu CEFF .
Vánoční cukroví: Nejlepší recepty na tradiční druhy, jednoduché nepečené cukroví i vánočku

Vyhněte se nekvalitním rostlinným tukům
Před několika lety přály reklamy a doporučení výživových poradců rostlinným tukům. V současné době se ale situace obrací a důraz je kladem především na kvalitu tuků. Tradičně patřilo do pečení máslo nebo sádlo. Tyto tuky v současné době také doporučují odborníci na výživu. Pokud nemůžete z jakéhokoli důvodu použít živočišné tuky, nahraďte je například kvalitním olivovým olejem. Výhodné je používat také silikonové formy, které nepotřebují vymazat.
Vánoční cukroví bez másla: Perníčky, zázvorky, veganské kuličky a další recepty

Jako náplň domácí džem
Zdravé vánoční pečení si nepokazte krémovou náplní a nekvalitní čokoládovou polevou. Linecké cukroví slepte domácím džemem (například rybízovým) a ozdobte kvalitní polevou, kterou si připravíte z čokolády s vysokým obsahem kakaa.
Klasické recepty na vánoční cukroví podle našich babiček

Nezapomeňte také na:
- vlašské a lískové ořechy
- rozinky
- sušené ovoce
- pravou vanilku
- skořici
Recepty na zdravé vánoční cukroví |
1. Ořechovo-ovocné cookies
Suroviny: 3/4 hrnečku medu, 1/2 hrnku másla, 1 1/4 hrnku celozrnné mouky, 1/2 čajové lžičky soli, 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva, 2 vejce, 2 hrnky nasekaných ořechů, 2 hrnečky nasekaného sušeného ovoce |
Postup: Máslo si nechte trochu změknout a pak ho utřete s medem. Přidejte obě vejce a ušlehejte. Nyní přidejte mouku, sůl, prášek do pečiva a vše smíchejte. Nakonec přidejte nasekané ořechy a sušené ovoce a vše smíchejte. Na plech dejte pečící papír, lžící si naberte trochu těsta a formujte z nich cookies. Pečte při 130°C asi 20 minut. |
2. Máčené datle plněné mandlí
Suroviny: Čokoláda (použijte kvalitní s vysokým obsahem kakaa a bez rostlinných tuků), datle, mandle |
Postup: Z datlí vyndejte pecky a místo nich vložte mandle. V hrnečku rozpusťte čokoládu na vaření a máčejte v ní datle. |
3. Kokosky z jáhel
Suroviny: 200 g vařených jáhel, 50 g strouhaného kokosu, 50 g spařených umletých rozinek |
Postup: Vařené jáhly rozmačkáme a přidáme do nich kokos s rozinkovou kaší. Ze vzniklého těsta vykrajujeme malé kokosky, nejlépe k tomu poslouží obyčejná lžička. Kousky pak krátce pečeme dozlatova na promaštěném plechu. |
Zdravé cukroví na poslední chvíli. Ochutnejte kokosové kuličky s jáhlami a čokoládové lanýže s rumem
