Článek
1. Zázvorky
INGREDIENCE |
---|
180 g moučkového cukru |
2 vejce |
1 žloutek |
1 lžička zázvoru (sušený nebo nastrouhaný čerstvý) |
250 g polohrubé mouky |
kypřicí prášek do pečiva (stačí na špičku nože) |
hladkou mouku na vál, tuk na vymazání plechu (místo tuku můžeme použít pečicí papír) |
POSTUP:
- V míse důkladně utřeme moučkový cukr s vejci, žloutkem a zázvorem. Když směs zhoustne (cca za 30 minut), přidáme mouku s práškem do pečiva a vypracujeme hladké těsto.
- Těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát (cca 1-2 mm) a formičkou z něj vykrajujeme malé trojúhelníčky. Ve středu každého ještě vypíchneme kulatou formičkou (např. na trubičky) malé kolečko.
- Zázvorky rozložíme na lehce vymazaný plech a necháme asi 3 hodiny odpočívat.
- Poté vložíme zázvorky na plechu do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme dozlatova.
Nejoblíbenější cukroví Josefa Maršálka
Vánoce
2. Datlové lanýže s anýzem
INGREDIENCE |
---|
20 čerstvých datlí |
2 lžíce kakaa nebo karobu |
po špetce skořice, anýzu a soli |
ovoce, čokoláda nebo oříšky na ozdobu |
POSTUP:
- Datle vypeckujte a rozmixujte dohladka.
- Do kaše zapracujte špetku soli, anýzu a skořice, vypracujte v těsto. Až bude směs dostatečně hutná, nechte ji na chvíli odležet v lednici – nebude se lepit na ruce.
- Nakonec z hmoty vyválejte malé kuličky a obalte je v kakau či karobu (můžete smíchat s moučkovým cukrem).
- Do kuliček můžete nakonec zasadit kousek kandovaného ovoce, oříšek, nebo vytlačit důlek, do kterého vlijte rozpuštěnou čokoládu (i tu pak můžete ještě vyšperkovat ovocem či oříšky).
3. Perníčky bez másla
INGREDIENCE |
---|
500 g hladké mouky |
200 g moučkového cukru |
180 g medu |
2 vejce |
2 lžičky perníkového koření |
lžička jedlé sody |
trocha rumu na ovonění |
POSTUP:
- Všechny suroviny smícháme a vypracujeme z nich hladké těsto.
- Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici odležet několik hodin, nejlépe do druhého dne.
- V dalším kroku těsto rozdělíme na části a rozválíme. Z plátu pak vykrajujeme tvary dle libosti.
- Na plechu pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Po vychladnutí můžeme dozdobit bílkovou polevou.
Recepty na slané pečené pohoštění
Vánoce
4. Veganské cukroví: meruňkové kuličky
INGREDIENCE |
---|
300 g sušených meruněk |
3 lžíce vymačkané citronové šťávy |
pistáciové oříšky (nebo jiné dle chuti) |
sušený kokos |
POSTUP:
- Důkladně opláchnuté sušené meruňky rozmixujte spolu s citronovou šťávou na hustší kaši.
- Z hmoty modelujte malé kuličky.
- Podle chuti obalte kuličky v kokosu, rozemletých oříšcích, kakau (můžete ovonět skořicí) nebo v nastrouhané čokoládě.
- Před podáváním dejte kuličky do lednice ztuhnout.
Tip: místo meruněk můžete použít např. sušené švestky, višně, fíky, datle atd.
KVÍZ: Jak dobře znáte pranostiky vztahující se k adventu a vánočním svátkům?
Vánoce
5. Vínové vánoční cukroví
INGREDIENCE |
---|
450 g hladké mouky |
3 lžíce moučkového cukru |
1 balíček vanilkového cukru |
1 balíček prášku do pečiva |
100 ml bílého vína |
200 ml oleje |
marmeláda na lepení, moučkový cukr na obalení (můžeme ovonět vanilkou) |
POSTUP:
- Ve větší misce smícháme mouku, cukr a prášek do pečiva. Důkladně promícháme a postupně přiléváme bílé víno a olej.
- Vypracujeme hladké těsto, které by mělo být měkké, a odložíme ho na pár hodin do chladničky.
- Těsto rozválíme na pomoučené pracovní desce a formičkou vykrojíme různé tvary (s chladným těstem se nepracuje nejlépe, ale časem se poddá).
- Hotové tvary pokládáme na plech s papírem na pečení a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut (podle velikosti a tloušťky).
- Nakonec slepujeme marmeládou a obalíme v moučkovém cukru.
Recepty na nepečené cukroví, které připraví snadno a rychle i začátečník
Vánoce
6. Ořechové knoflíky
INGREDIENCE | |
---|---|
300 g mletých vlašských ořechů | Na krém: 1 bílek |
300 g moučkového cukru | 4 lžíce moučkového cukru |
1 vejce | 1 lžíce hladké mouky |
1 žloutek | 1 lžička citronové šťávy |
2 lžíce kakaa nebo karobu | oříšky na ozdobení |
POSTUP:
- Vlašské oříšky, cukr, vejce, kakao a žloutek utřeme do jednotné hmoty, ze které oddělujeme menší kousky a vytváříme kuličky o velikosti vlašského oříšku.
- Kuličky ukládáme na plech vystlaný papírem na pečení a vrch jemně přitlačíme, aby vznikl důlek pro náplň.
- Náplň: Bílek s moučkovým cukrem a citronovou šťávou vyšleháme do pěny, přidáme mouku a vařečkou promícháme.
- Cukrářským sáčkem (ale postačí igelitový s ustřiženým rohem) navrstvíme krém na každou kuličku a její vršek ozdobíme oříškem.
- Takto připravené knoflíky vložíme do předem vyhřáté trouby a sušíme cca jednu hodinu (záleží na velikosti) při teplotě 60 stupňů.
Sněhová pusinka: Cukroví z bílků, které pro svou křehkost nikdy neomrzí
Vánoce