Článek
INGREDIENCE: | |
---|---|
30 g čerstvého droždí | 125 g hery nebo másla |
100 g cukru moučka + 1 lžíce na kvásek | 1 hrst rozinek namočených v rumu |
600 g polohrubé mouky | 1 hrst mandlí |
250 ml mléka | 1 hrst kandované citronové nebo pomerančové kůry |
3 vejce | 2 lžíce mandlových lupínků |
POSTUP:
- Droždí rozdrobte do misky a spolu se lžící cukru míchejte, až se cukr rozpustí. Přidejte dvě vrchovaté lžíce mouky, asi čtvrtinu teplého mléka a nechte kvásek 10 minut v teple vzejít.
- Mezitím smíchejte zbylou mouku, cukr, mléko, celé vejce a dva žloutky (dva bílky si nechte na potření). Vmíchejte kvásek a nakonec rozpuštěný tuk. Nyní těsto asi 10 minut rukama nebo v robotu hněťte, až je hezky hladké a téměř nelepí. Tento krok nesmíte ošidit, jinak se vám s těstem bude špatně pracovat!
- Přikryjte těsto kuchyňskou utěrkou a nechte ho 45 minut v teple kynout.
- Poté do těsta zapracujte nahrubo nasekané mandle, kandovanou citronovou nebo pomerančovou kůru a v rumu nabobtnalé rozinky. Pokud je zapomenete namočit, stačí je v rumu krátce zahřát na plotně či v mikrovlnce. Opět těsto přikryjte a nechejte kynout dalších 45 minut.
Recept na tradiční ořechy plněné krémem
Jak uplést vánočku z devíti pramenů snadno a rychle?
Těsto rozdělte napůl a první půlku rozdělte ještě na čtyři kusy. Z každého vyválejte pramen a spodní část vánočky spleťte ze čtyř dohromady. Přeneste poté na papírem vyložený nebo tukem potřený plech, trochu zploštěte střed a potřete rozšlehanými bílky.
Druhou polovinu těsta rozdělte na pět částí, opět vyválejte prameny a ze tří upleťte klasický cop. Položte ho na předchozí díl a na koncích ho pod něj zastrčte. Opět lehce zploštěte a potřete bílky.
Poslední dvě části těsta též zapleťte, přeneste na vrch a konce zastrčte dospod. Celou vánočku potřete bílky, posypte plátky mandlí. Svrchu zajistěte vánočku několika špejlemi, aby se vám nerozjížděla, a nechte půl hodiny kynout.
Vykynutou vánočku pečte 10 minut v troubě vyhřáté na 200 °C, poté teplotu snižte na 160 °C a pečte dalších asi 30 minut dozlatova. Vychladlou vánočku posypte moučkovým cukrem.
Spodní prameny vánočky představují zemi, slunce, vodu a vzduch. V prostředních jsou spleteny rozum, vůle a cit. Vrchní symbolizují vědění a lásku.
Jak na klasické pletení vánočky ze šesti pramenů?
Doporučujeme plést vánočku jako cukráři ze šesti pramenů. Podívejte se na návod influencerky Srdce z Jeřabin.
A jak uplést vánočku z osmi pramenů?
Podrobný návod najdete ve videu níže.