Hlavní obsah

Osvědčený recept na vánočku – symbol hojnosti

2:48
2:48

Poslechněte si tento článek

U vánočky nemá smysl experimentovat – upečte si náš léty prověřený recept plný mandlí a rozinek a nebudete potřebovat žádný jiný.

Foto: Profimedia.cz

Vánočka

Článek
INGREDIENCE:
30 g čerstvého droždí 125 g hery nebo másla
100 g cukru moučka + 1 lžíce na kvásek 1 hrst rozinek namočených v rumu
600 g polohrubé mouky 1 hrst mandlí
250 ml mléka 1 hrst kandované citronové nebo pomerančové kůry
3 vejce 2 lžíce mandlových lupínků

POSTUP:

  1. Droždí rozdrobte do misky a spolu se lžící cukru míchejte, až se cukr rozpustí. Přidejte dvě vrchovaté lžíce mouky, asi čtvrtinu teplého mléka a nechte kvásek 10 minut v teple vzejít.
  2. Mezitím smíchejte zbylou mouku, cukr, mléko, celé vejce a dva žloutky (dva bílky si nechte na potření). Vmíchejte kvásek a nakonec rozpuštěný tuk. Nyní těsto asi 10 minut rukama nebo v robotu hněťte, až je hezky hladké a téměř nelepí. Tento krok nesmíte ošidit, jinak se vám s těstem bude špatně pracovat!
  3. Přikryjte těsto kuchyňskou utěrkou a nechte ho 45 minut v teple kynout.
  4. Poté do těsta zapracujte nahrubo nasekané mandle, kandovanou citronovou nebo pomerančovou kůru a v rumu nabobtnalé rozinky. Pokud je zapomenete namočit, stačí je v rumu krátce zahřát na plotně či v mikrovlnce. Opět těsto přikryjte a nechejte kynout dalších 45 minut.

Recept na tradiční ořechy plněné krémem

Vánoce

Jak uplést vánočku z devíti pramenů snadno a rychle?

Těsto rozdělte napůl a první půlku rozdělte ještě na čtyři kusy. Z každého vyválejte pramen a spodní část vánočky spleťte ze čtyř dohromady. Přeneste poté na papírem vyložený nebo tukem potřený plech, trochu zploštěte střed a potřete rozšlehanými bílky.

Druhou polovinu těsta rozdělte na pět částí, opět vyválejte prameny a ze tří upleťte klasický cop. Položte ho na předchozí díl a na koncích ho pod něj zastrčte. Opět lehce zploštěte a potřete bílky.

Poslední dvě části těsta též zapleťte, přeneste na vrch a konce zastrčte dospod. Celou vánočku potřete bílky, posypte plátky mandlí. Svrchu zajistěte vánočku několika špejlemi, aby se vám nerozjížděla, a nechte půl hodiny kynout.

Vykynutou vánočku pečte 10 minut v troubě vyhřáté na 200 °C, poté teplotu snižte na 160 °C a pečte dalších asi 30 minut dozlatova. Vychladlou vánočku posypte moučkovým cukrem.

Spodní prameny vánočky představují zemi, slunce, vodu a vzduch. V prostředních jsou spleteny rozum, vůle a cit. Vrchní symbolizují vědění a lásku.

Jak na klasické pletení vánočky ze šesti pramenů?

Doporučujeme plést vánočku jako cukráři ze šesti pramenů. Podívejte se na návod influencerky Srdce z Jeřabin.

A jak uplést vánočku z osmi pramenů?

Podrobný návod najdete ve videu níže.

Recept na karamelové košíčky

Vánoce
Související témata:

Výběr článků

Načítám