Hlavní obsah

Vaječný likér podle Josefa Maršálka: Vyzkoušejte letos netradiční indickou či karibskou příchuť

Vaječný likér patří v mnoha domácnostech neodmyslitelně ke každým Vánocům. Málokdo ale ví, že ho lze i doma připravit hned na několik způsobů. Oblíbenou vanilkovou příchuť můžete totiž obohatit také kokosem, čokoládou, ale i kešu oříšky nebo kořením na přípravu čaje Masala. Jak si letos tento vánoční nápoj ozvláštnit na indický nebo karibský způsob radí profesionální cukrář Josef Maršálek.

Vaječný likér podle Josefa Maršálka: Vyzkoušejte letos netradiční indickou či karibskou příchuťVideo: Novinky

Článek

Klasický vaječný likér

INGREDIENCE

  • 0,5 l mléka
  • 0,5 l smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 150 g cukru krupice
  • 120 g žloutku
  • 1 vanilkový lusk
  • 150 ml rumu

POSTUP:

  • Do hrnce si nalijeme půl litru mléka a půl litru smetany. Na základní vaječný likér použijeme vanilkový lusk, druhé nejdražší koření na světě.
  • „Rozřízneme si jej napůl a opatrně z ní vybereme zrníčka. Ta přihodíme do hrnce,“ vysvětluje postup Maršálek. Směs mléka, smetany a vanilky přivedeme k varu.
  • Mezitím si v misce smícháme do hladka žloutky a cukr krupice.
  • Zhruba třetinu vařící směsi mléka, smetany a vanilky nalijeme do žloutků.
  • Poté celý obsah misky i se žloutky nalijeme zpět do hrnce se zbytkem vařícího mléka a smetany. 
  • Na mírném plamenu mícháme do zhoustnutí, tedy zhruba 15 až 30 sekund.
  • „Do zhoustlého vaječného likéru nalijeme rum, nejlépe karibský, třtinový nebo ten nejlepší, který si můžete dovolit. Dále už nevaříme,“ upozorňuje profesionální cukrář.
  • Vanilkový vaječný likér máme hotový, chceme-li ale vyzkoušet i netradiční indickou či karibskou příchuť, odlijeme si část z něj stranou.
  • Ještě horký vanilkový likér přelijeme do lahve a necháme s otevřeným víkem vychladnout v lednici.

Kokosové kuličky Rafaelo. Recepty na cukroví oblíbené nejen na Vánoce

Vánoce

Vaječný likér na indický způsob

INGREDIENCE

  • 0,5 l mléka
  • 0,5 l smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 150 g cukru krupice
  • 120 g žloutku
  • 1 vanilkový lusk
  • 150 ml rumu
  • 50 g pasty z kešu ořechů
  • 2 g koření na Chai Masala

POSTUP:

K základnímu likéru přimícháme 50 g pasty z kešu oříšků a 2 g směsi koření Chai Masala – hřebíček, skořici a kardamom.

Sněhová pusinka: Cukroví z bílků, které pro svou křehkost nikdy neomrzí

Vánoce

Vaječný likér na karibský způsob

INGREDIENCE

  • 0,5 l mléka
  • 0,5 l smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 150 g cukru krupice
  • 120 g žloutku
  • 1 vanilkový lusk
  • 150 ml rumu
  • 50 g kokosové pasty
  • kůra z citronu

POSTUP:

K základnímu likéru přidáme 50 g kokosové pasty a čerstvě nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu.

Takto ochucené vaječné likéry zamícháme do hladka. Výborně nám může posloužit například tyčový mixér. „Vždy je důležité ochucovat vaječný likér horký, aby se všechny ingredience krásně spojily a jednotlivé vůně a příchutě rozvinuly,“ radí cukrář Maršálek.

Podobně jako u vanilkové příchutě přelijeme zamíchaný likér do lahví a s otevřeným víkem necháme vychladnout. Vychladlý vaječný likér servírujeme nejlépe na led.

„Pokud nemáte rádi kešu nebo kokos, můžete udělat jakoukoliv jinou variantu z ořechových másel nebo čokolády. I ty pouze snadno přidáte do horké koňakové směsi,“ dodává.

Výběr článků

Načítám