Článek
Klasický vaječný likér
INGREDIENCE
- 0,5 l mléka
- 0,5 l smetany ke šlehání (33 % tuku)
- 150 g cukru krupice
- 120 g žloutku
- 1 vanilkový lusk
- 150 ml rumu
POSTUP:
- Do hrnce si nalijeme půl litru mléka a půl litru smetany. Na základní vaječný likér použijeme vanilkový lusk, druhé nejdražší koření na světě.
- „Rozřízneme si jej napůl a opatrně z ní vybereme zrníčka. Ta přihodíme do hrnce,“ vysvětluje postup Maršálek. Směs mléka, smetany a vanilky přivedeme k varu.
- Mezitím si v misce smícháme do hladka žloutky a cukr krupice.
- Zhruba třetinu vařící směsi mléka, smetany a vanilky nalijeme do žloutků.
- Poté celý obsah misky i se žloutky nalijeme zpět do hrnce se zbytkem vařícího mléka a smetany.
- Na mírném plamenu mícháme do zhoustnutí, tedy zhruba 15 až 30 sekund.
- „Do zhoustlého vaječného likéru nalijeme rum, nejlépe karibský, třtinový nebo ten nejlepší, který si můžete dovolit. Dále už nevaříme,“ upozorňuje profesionální cukrář.
- Vanilkový vaječný likér máme hotový, chceme-li ale vyzkoušet i netradiční indickou či karibskou příchuť, odlijeme si část z něj stranou.
- Ještě horký vanilkový likér přelijeme do lahve a necháme s otevřeným víkem vychladnout v lednici.
Kokosové kuličky Rafaelo. Recepty na cukroví oblíbené nejen na Vánoce
Vaječný likér na indický způsob
INGREDIENCE
- 0,5 l mléka
- 0,5 l smetany ke šlehání (33 % tuku)
- 150 g cukru krupice
- 120 g žloutku
- 1 vanilkový lusk
- 150 ml rumu
- 50 g pasty z kešu ořechů
- 2 g koření na Chai Masala
POSTUP:
K základnímu likéru přimícháme 50 g pasty z kešu oříšků a 2 g směsi koření Chai Masala – hřebíček, skořici a kardamom.
Sněhová pusinka: Cukroví z bílků, které pro svou křehkost nikdy neomrzí
Vaječný likér na karibský způsob
INGREDIENCE
- 0,5 l mléka
- 0,5 l smetany ke šlehání (33 % tuku)
- 150 g cukru krupice
- 120 g žloutku
- 1 vanilkový lusk
- 150 ml rumu
- 50 g kokosové pasty
- kůra z citronu
POSTUP:
K základnímu likéru přidáme 50 g kokosové pasty a čerstvě nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu.
Takto ochucené vaječné likéry zamícháme do hladka. Výborně nám může posloužit například tyčový mixér. „Vždy je důležité ochucovat vaječný likér horký, aby se všechny ingredience krásně spojily a jednotlivé vůně a příchutě rozvinuly,“ radí cukrář Maršálek.
Podobně jako u vanilkové příchutě přelijeme zamíchaný likér do lahví a s otevřeným víkem necháme vychladnout. Vychladlý vaječný likér servírujeme nejlépe na led.
„Pokud nemáte rádi kešu nebo kokos, můžete udělat jakoukoliv jinou variantu z ořechových másel nebo čokolády. I ty pouze snadno přidáte do horké koňakové směsi,“ dodává.