Článek
Šéfkuchař O2 Arény Tomáš Kněž pro nás uvařil uzeného úhoře s červenou řepou, celerovo – fenyklovým salátem a křenovým zakysaným krémem.
Na čtyři porce budeme potřebovat: 500 g uzeného úhoře, 260 g červené řepy, 250 g loupaného celeru, 140 g fenyklu a 160 g jablek. Dále ještě 2 lžíce slunečnicového oleje, citrónovou šťávu podle chuti (cca z jednoho citrónu), cukr, sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti a 200 g zakysané smetany a 40 g křenu.
Pokud máme vše připraveno, můžeme se pustit do vaření. Omytou červenou řepu uvaříme, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Oloupaný celer nakrájíme na jemné nudličky, přidáme na čtvrt kolečka nakrájený fenykl a jablka bez jádřinců. Ochutíme slunečnicový olej citrónovou šťávou, cukrem a solí. Ze zakysané smetany, křenu, soli a čerstvě mletého pepře si připravíme krémový dresink.
Uzeného úhoře oddělíme od páteře a z filetů stáhneme kůži.
Aby byl krásný i talíř s jídlem, stejnoměrně na něj rozložíme tenké plátky červené řepy, na které do středu navrstvíme ochucený salát, přelijeme zakysaným, křenovým krémem a přidáme na hrubší kousky nakrájeného, očištěného uzeného úhoře.
Tak tedy dobrou chuť!