Hlavní obsah

Upečte si staročeské podvodnice s cukrářem a kadeřníkem Janem Jirkou

Novinky, Kristýna Léblová, kk
Praha

Vánoce jsou časem radosti, jídla a cukroví. Zkuste si s námi upéct staročeské podvodnice podle receptu babičky cukráře a kadeřníka Jana Jirky, kterého jste mohli vidět v televizní soutěži Peče celá země.

Upečte si skvělé cukroví s kadeřníkem Janem JirkouVideo: Novinky

Článek

Staročeské cukroví podvodnice získalo svůj název kvůli tomu, že těsto na něj kyne pod vodou. Jedná se o velmi jednoduché cukroví, které nechybělo v dřívějších dobách na talíři žádné hospodyňky.

Podvodnice

INGREDIENCE

  • 250 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 7 g droždí
  • trošku soli
  • cukr moučka na obalení

Postup:

  • Zaděláme na těsto, které necháme hodinu odpočinout zcela ponořené ve vodě, poté otočíme a necháme další hodinu odpočívat. Lze ho nechat kynout i celou noc v lednici.  
  • Poté rozválíme těsto na pomoučněné ploše a vykrajujeme požadované tvary. Neválíme příliš na slabo, odhadem tak kolem půl centimetru.  
  • Přeneseme na plech a pečeme v předehřáté troubě zhruba 15 minut na 180 stupňů.
  • Po vyjmutí obalíme v cukru. 

Související články

Výběr článků

Načítám