Článek
Autorem receptu je šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, který si nedávno postěžoval, že před Vánoci dostává od novinářů stále stejnou otázku: Co netradičního bude letos vařit? Místo odpovědi napsal knihu s výmluvným názvem "Poklady klasické české kuchyně aneb Jak to ta babička tenkrát vařila."
Razí tu heslo: Vařit tradičně, ale "sexy". Příkladem je právě jeho bramborový salát, který je postaven na tradičních přísadách, ale zpestřen specifickým druhem brambor a nastrouhaným jablíčkem. I drobná úprava a nenápadná ingredience totiž s českými pokrmy dokáže zázraky.
Jak vypadala štědrovečerní večeře před sto lety? Kapra ani bramborový salát byste nenašli
Bramborový salát | |
---|---|
lojovité brambory varného typu A | 1 kg |
velká mrkev | 150 g |
celer | 75 g |
petržel | 75 g |
střední cibule | 1/2 |
vejce natvrdo | 4 ks |
nakládané okurky | 160 g |
majonéza | 6 lžic |
hořčice | 2 lžíce |
sůl, pepř | špetka |
Postup | |
---|---|
Brambory uvaříme ve slupce a ještě vlažné oloupeme. Očištěnou zeleninu uvaříme a necháme vychladnout. Zeleninu i brambory nakrájíme na malé kostičky a dáme do mísy. Přidáme na kostičky nakrájené okurky, majonézu, hořčici, osolíme, opepříme a promícháme. Přilijeme 2 lžíce láku z okurek a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Promícháme a jemně vmícháme na kostičky nakrájená vejce. Dochutíme solí, pepřem a necháme aspoň 4 hodiny (nejlépe přes noc) v chladu uležet. |
Tým Novinek vám přeje dobrou chuť!