Článek
Vyzkoušejte roky osvědčené recepty na tradiční cukroví, jež zpestří vánoční stůl a potěší i chuťové buňky.
Tradiční linecké cukroví
Suroviny na těsto: 25 dkg másla, 35 dkg hladké mouky, 12 dkg cukru, 4 žloutky, 1 vanilkový lusk (nebo vanilkový cukr), citronová kůra |
Postup: V míse nejprve smícháme všechny suroviny najednou a uhněteme do hladkého těsta. Když máme těsto zpracované, necháme jej odpočinout, aby se nám lépe rozvalovalo.Následně těsto rozválíme na placku a vykrájíme kolečka jako spodní část a kytičky jako vrchní část. Poté pečeme 7 až 8 minut při 190 stupních na plechu vyloženém pečicím papírem.Po vychladnutí spojíme jednotlivé části rybízovou marmeládou. Poté můžeme posypat moučkovým cukrem. |
Ořechové šátečky neboli miminka
Své další označení si ořechové šátečky vysloužily pro tvar, který připomíná novorozeňátka v zavinovačce.
Suroviny na těsto: 28 dkg másla, 28 dkg hladké mouky, 1 vejce, půl skořápky vodyNa náplň: 10 dkg mletých ořechů, 10 dkg cukru, 1 vejce, citronová kůra a trocha rumu |
Postup: Suroviny na těsto smícháme dohromady až vznikne mazlavé těsto, které necháme ztuhnout v lednici. Poté si připravíme náplň z mletých ořechů, cukru, vejce, citronové kůry a rumu. Vše zamícháme dohromady, aby vznikl krém.Až těsto ztuhne, vyválíme z něj tenoučkou placku, ze které vykrájíme čtverečky, do kterých poté vložíme náplň a zabalíme do malých šátečků. Těsto poté vezmeme za růžky, které trochu vytáhneme a dáme k sobě. Dvakrát omotáme a přimáčkneme, aby se nám nerozlepilo. Nakonec vložíme na plech a pečeme na 200 až 220 stupňů. Délka se bude odvíjet dle barvy. Šátečky by měly být narůžovělé, jinak budou vysušené. |