Článek
Základ těsta tvoří jen čtyři ingredience: hladká mouka, máslo, moučkový cukr a vařené žloutky. Vše se dá do mísy a hněte, až se těsto spojí a je vláčné. Hodně závisí na kvalitě použitých surovin, zejména másla, ale i mouky.
Linecké cukroví s vařenými žloutky |
---|
42 dkg hladké mouky |
25 dkg másla |
10 dkg moučkového cukru |
2 vařené žloutky |
Dávka vystačí na čtyři až pět plechů standardní velikosti, záleží na tloušťce rozváleného těsta. |
Poté se těsto dá na půl dne odležet do ledničky. Před samotným pečením je nutné těsto asi půl hodiny předem vyndat z chladničky, aby nebylo příliš tuhé.
Na válu posypaném hladkou moukou se vždy odkrojený kus rozválí do tloušťky asi půldruhého až dva milimetry. Pak se pomocí formiček vykrajuje a dává na vymazaný plech. K vymazání se osvědčil rostlinný tuk omega. Při zpracovávání pomoučených odřezků je někdy třeba přidat do těsta trochu másla a chvíli ho prohníst, aby se lépe pojilo a netrhalo se.
Plech dáme do trouby - linecké se peče při 180 stupních - dokud těsto nezrůžoví. Je nutné vše hlídat, protože trvá asi deset i více minut, než začne těsto nabývat, ale pak je rychle hotové.
Linecké cukroví je křehké, a pokud je tenké, snadno se láme. Proto je na slepování lepší použít želé než marmeládu. Nemá totiž pecičky ani kousky ovoce.