Článek
Legenda praví, že v toto magické datum (11. 11.) svatý Martin proměnil podkovy svého koně v pečivo, které rozdával chudým. Sladké rohlíčky či podkovy jsou tedy tradičním dezertem, jehož náplň se napříč regiony různí. Zatímco někdo považuje za klasiku makové, jiní s ořechovou nebo povidlovou náplní a další s tvarohovou.
Různé recepty jsou i na samotné těsto. Zatímco někdo preferuje to z másla a smetany, jiný tvarohové a další kynuté.
Svatomartinské rohlíčky z tvarohového těsta
INGREDIENCE | |
---|---|
300 g hladké mouky | 150 g vlašských ořechů (jádra) |
250 g tvarohu | plátky mandlí |
½ prášku do pečiva | 200 ml mléka |
130 g cukr krupice | 1 lžíce medu |
5 lžic oleje | 40 ml rumu |
2 vejce |
POSTUP:
- V hrnci ohřejte mléko, do něj přidejte 50 g cukru a nechte ho rozpustit. Pak vsypte namleté ořechy a nechte je asi 5 minut prohřát. Poté přidejte med a rum, vše promíchejte, odstavte ze sporáku a nechte zchladnout.
- Hladkou mouku promíchejte s práškem do pečiva a zbývajícím cukrem, přidejte tvaroh, olej a jedno vejce a vše důkladně zpracujte. Těsto rozdělte na dvě poloviny a každou vyválejte do kruhové placky o průměru cca 25 cm, to rozdělte na 8 dílů ve tvaru trojúhelníků. Do nejširší části dejte náplň a zarolujte rohlíček.
- Rohlíčky vyskládejte na plech s pečicím papírem a nechte je cca 30 minut odpočívat. Pak potřete vaječným bílkem a posypte plátky mandlí.
- Rohlíčky pečte při 180 stupních asi 20-30 minut.
Tip: Tradičně mají ořechovou náplň, ale můžete využít i povidla, mák nebo tvaroh.
Recepty na svatomartinskou husu a kachnu
Vánoce
Svatomartinské rohlíčky z máslovo-smetanového těsta
INGREDIENCE na 18 ks | |
---|---|
200 g hladké špaldové mouky | Na ořechovo-jablečnou náplň: |
120 ml smetany ke šlehání (30 % tuku a více) | 100 g mletých ořechů |
120 g chladného másla | 70 g moučkového cukru |
špetka soli | 1 nastrouhané oloupané menší jablko |
Na potření: | trocha skořice |
trocha rumu a rozpuštěného másla | 1 lžička rumu |
moučkový cukr | část bílku – zhruba lžíce |
POSTUP:
- Do velké mísy prosejte mouku, osolte. Nastrouhejte máslo a přidejte šlehačku.
- Ručně nebo v robotu zpracujte rychle hladké těsto, aby máslo příliš nepovolilo. Těsto je lehce lepkavé, ale další mouku nepřidávejte, takto zajistíte, že budou rohlíčky křehké.
- Těsto dejte uložit na hodinu do lednice.
- Mezitím si připravte náplň, stačí dobře promíchat všechny ingredience.
- Těsto po vyjmutí z lednice rozdělte na 6 stejných bochánků. Každý z nich vyválejte do kruhu asi 5 mm silného. Každý kruh rozřízněte na 6 stejných výsečí/trojúhelníků. Do širšího okraje dejte lžičku náplně a zarolujte rohlíček směrem k cípu. Lehce ohněte do tvaru podkovy a stlačte, aby drželo těsto pohromadě.
- Skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě rozpálené na 180 °C cca 20–25 minut do lehce zlatavé barvy.
- Ještě horké rohlíčky potřete rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujte.
Vánoční perníčky: recepty na tradiční, hned měkké a bílkovou polevu
Vánoce
Kynuté Svatomartinské rohlíčky podle Josefa Maršálka
INGREDIENCE | |
---|---|
Na těsto: | Na ořechovou nádivku: |
240 g hl. mouky | 200 g bílého jogurtu |
30 g cukru krupice | 120 g ořechů |
125 g másla | 75 g jemně mletého třtinového cukru |
1 žloutek | 25 g rumu |
vejce | 1 g mleté skořice |
2 g soli | Na dokončení: |
50 g mléka | vejce |
10 g droždí | moučkový cukr s vanilkou na obalení |
POSTUP:
- Ze všech ingrediencí na těsto vypracujte hladké, nelepivé těsto. Nemusíte jej za každou cenu „přetěžovat“, stačí zamíchat, a jakmile se nelepí, je hotovo. Rozdělte ho na třetiny a přikryté nechte v lednici asi 20 minut odpočívat.
- Mezitím si připravte náplň smícháním všech ingrediencí.
- Každou třetinu odpočinutého těsta rozválejte na pomoučené ploše do tvaru kruhu o průměru asi 20 cm. Rádýlkem nakrájejte kruh na 8 stejných kousků (jako pizzu). Do širší části dejte porci náplně, okraje přehněte přes náplň, poté zatočte směrem ke špičce.
- Takto vytvořené rohlíčky odkládejte na plech vyložený papírem na pečení. Poté je potřete vajíčkem a pečte v rozehřáté troubě na program horkovzduch na 180 °C dozlatova.
- Po upečení je posypte směsí cukru a vanilky.
Biskupský chlebíček: recepty od Josefa Maršálka a Ivety Fabešové
Vánoce
Marokánky: tradiční recept a bezlepková varianta
Vánoce