Hlavní obsah

Svatomartinské rohlíčky: recepty na tvarohové, máslové či kynuté těsto

Svatomartinské hody se neobejdou nejen bez dobré české husy, ale také mladých vín a sladké tečky v podobě svatomartinských rohlíčků.

Foto: Babiččina volba

Svatomartinské rohlíčky

Článek

Legenda praví, že v toto magické datum (11. 11.) svatý Martin proměnil podkovy svého koně v pečivo, které rozdával chudým. Sladké rohlíčky či podkovy jsou tedy tradičním dezertem, jehož náplň se napříč regiony různí. Zatímco někdo považuje za klasiku makové, jiní s ořechovou nebo povidlovou náplní a další s tvarohovou.

Různé recepty jsou i na samotné těsto. Zatímco někdo preferuje to z másla a smetany, jiný tvarohové a další kynuté.

Svatomartinské rohlíčky z tvarohového těsta

INGREDIENCE
300 g hladké mouky150 g vlašských ořechů (jádra)
250 g tvarohuplátky mandlí
½ prášku do pečiva200 ml mléka
130 g cukr krupice1 lžíce medu
5 lžic oleje40 ml rumu
2 vejce

POSTUP:

  1. V hrnci ohřejte mléko, do něj přidejte 50 g cukru a nechte ho rozpustit. Pak vsypte namleté ořechy a nechte je asi 5 minut prohřát. Poté přidejte med a rum, vše promíchejte, odstavte ze sporáku a nechte zchladnout.
  2. Hladkou mouku promíchejte s práškem do pečiva a zbývajícím cukrem, přidejte tvaroh, olej a jedno vejce a vše důkladně zpracujte. Těsto rozdělte na dvě poloviny a každou vyválejte do kruhové placky o průměru cca 25 cm, to rozdělte na 8 dílů ve tvaru trojúhelníků. Do nejširší části dejte náplň a zarolujte rohlíček.
  3. Rohlíčky vyskládejte na plech s pečicím papírem a nechte je cca 30 minut odpočívat. Pak potřete vaječným bílkem a posypte plátky mandlí.
  4. Rohlíčky pečte při 180 stupních asi 20-30 minut.

Tip: Tradičně mají ořechovou náplň, ale můžete využít i povidla, mák nebo tvaroh.

Recepty na svatomartinskou husu a kachnu

Vánoce

Svatomartinské rohlíčky z máslovo-smetanového těsta

INGREDIENCE na 18 ks
200 g hladké špaldové mouky Na ořechovo-jablečnou náplň:
120 ml smetany ke šlehání (30 % tuku a více)100 g mletých ořechů
120 g chladného másla70 g moučkového cukru
špetka soli1 nastrouhané oloupané menší jablko
Na potření:trocha skořice
trocha rumu a rozpuštěného másla1 lžička rumu
moučkový cukrčást bílku – zhruba lžíce

POSTUP:

  1. Do velké mísy prosejte mouku, osolte. Nastrouhejte máslo a přidejte šlehačku.
  2. Ručně nebo v robotu zpracujte rychle hladké těsto, aby máslo příliš nepovolilo. Těsto je lehce lepkavé, ale další mouku nepřidávejte, takto zajistíte, že budou rohlíčky křehké.
  3. Těsto dejte uložit na hodinu do lednice.
  4. Mezitím si připravte náplň, stačí dobře promíchat všechny ingredience.
  5. Těsto po vyjmutí z lednice rozdělte na 6 stejných bochánků. Každý z nich vyválejte do kruhu asi 5 mm silného. Každý kruh rozřízněte na 6 stejných výsečí/trojúhelníků. Do širšího okraje dejte lžičku náplně a zarolujte rohlíček směrem k cípu. Lehce ohněte do tvaru podkovy a stlačte, aby drželo těsto pohromadě.
  6. Skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě rozpálené na 180 °C cca 20–25 minut do lehce zlatavé barvy.
  7. Ještě horké rohlíčky potřete rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujte.

Vánoční perníčky: recepty na tradiční, hned měkké a bílkovou polevu

Vánoce

Kynuté Svatomartinské rohlíčky podle Josefa Maršálka

INGREDIENCE
Na těsto:Na ořechovou nádivku:
240 g hl. mouky200 g bílého jogurtu
30 g cukru krupice120 g ořechů
125 g másla75 g jemně mletého třtinového cukru
1 žloutek25 g rumu
vejce 1 g mleté skořice
2 g soliNa dokončení:
50 g mlékavejce
10 g droždímoučkový cukr s vanilkou na obalení

POSTUP:

  1. Ze všech ingrediencí na těsto vypracujte hladké, nelepivé těsto. Nemusíte jej za každou cenu „přetěžovat“, stačí zamíchat, a jakmile se nelepí, je hotovo. Rozdělte ho na třetiny a přikryté nechte v lednici asi 20 minut odpočívat.
  2. Mezitím si připravte náplň smícháním všech ingrediencí.
  3. Každou třetinu odpočinutého těsta rozválejte na pomoučené ploše do tvaru kruhu o průměru asi 20 cm. Rádýlkem nakrájejte kruh na 8 stejných kousků (jako pizzu). Do širší části dejte porci náplně, okraje přehněte přes náplň, poté zatočte směrem ke špičce.
  4. Takto vytvořené rohlíčky odkládejte na plech vyložený papírem na pečení. Poté je potřete vajíčkem a pečte v rozehřáté troubě na program horkovzduch na 180 °C dozlatova.
  5. Po upečení je posypte směsí cukru a vanilky.

Biskupský chlebíček: recepty od Josefa Maršálka a Ivety Fabešové

Vánoce

Marokánky: tradiční recept a bezlepková varianta

Vánoce

Výběr článků

Načítám