Hlavní obsah

Svatomartinská husa - recept a tradice spjaté s touto pochoutkou

Novinky, Dana Sokolová

Na sv. Martina nepřijíždí jen Martin na bílém koni, symbolizující příchod zimy a blížící se advent, ale také nastává období hodů a posvícení, k nimž od nepaměti patří pečená husa a svatomartinské víno.

Foto: Lamart

Svatomartinská husa

Článek

Spojitost svatého Martina a hus najdeme hned ve dvou legendách. Podle první se stala husa tradiční svatomartinskou pochoutkou za trest, protože svým kejháním rušila bohoslužbu sv. Martina.

Podle druhé se sv. Martin před svou volbou biskupem schoval do husince k husám a ty ho svým kejháním prozradily.

Ať už to bylo jakkoliv, málokdo si dnes dokáže představit sváteční stůl na sv. Martina bez této oblíbené pochoutky.

Svátek svatého Martina a jeho tradice milují hlavně gurmáni. Posvícení se bez husy a vína neobejde

Historie

Tradice a předpovědi

Porcování husy vždy podléhalo přísnému řádu, kdo kterou porci měl dostat. Nejnižší sluha dostával křídlo, aby prý při práci lítal, vyšší sluha stehno, hospodář sám si nechával zbytek. A využila se i kůže z husích nohou. Ta se dávala do střevíců pod nohy, aby se nepotily, nebo mezi prsty, aby nerostla kuří oka.

Ženy pak podle husy předpovídaly, jaké bude následující období počasí. Rozhodující bylo množství a rozmístění podkožního tuku na těle husy a pak také stav jejích kostí.

Když měla husa více podkožního tuku, pak byla tužší zima. Čím tmavší prsní kost husy byla, tím blátivější měly být Vánoce. A naopak, čím světlejší, tím víc by mělo napadnout sněhu.

Důležitý byl také hřbet kosti - pokud byl do bíla, pak byl sníh i na horách. Když byl naopak kropenatý, přišly plískanice.

Havrani přiletěli hodně brzy. Buď kvůli tuhé zimě, nebo válce

Domácí

Recept - Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí

INGREDIENCE

Na husu

  • čtyřkilová husa
  • 2 lžičky rozmarýnu
  • 2 lžičky majoránky
  • 500 g jablek a hrušek
  • sůl
  • kmín dle chuti

Na cibulku

  • 1 kg červené cibule
  • 100 ml sádla z husy
  • 100 ml červeného vína
  • 200 g cukru krystal
  • 200 ml tmavého balzamikového octa
  • sůl

POSTUP:

  • Husu důkladně omyjeme a následně osušíme.
  • Zevnitř i zvenku ji důkladně osolíme, posypeme kmínem a vetřeme sušené bylinky.
  • Do trupu husy vložíme dvě celá jablka, případně hrušky.
  • Vložíme ji do pekáče s varnou poklicí a necháme ji přes noc v chladu.
  • Asi dvě hodiny před pečením husu vyjmeme z lednice a necháme stát při pokojové teplotě. Není dobré dávat maso přímo z lednice do trouby.
  • Troubu předehřejeme na 130 °C a husičku pečeme přikrytou asi 4-6 hodin. Husu pečeme prsíčky dolů a průběžně podléváme výpekem. Asi v polovině pečení husu otočíme na záda a dopékáme.
  • Ke konci pečení odkryjeme varnou poklici a přidáme do pekáče zbylé hrušky a jablka nakrájená na kostky a společně dopečeme.
  • Na karamelizovanou cibuli si nakrájíme na plátky červenou cibuli. Na sádle necháme zkaramelizovat cukr do hněda, přidáme cibuli, na kterou se karamel okamžitě nabalí, a mícháme, dokud nám cibule nepustí vodu, ve které se karamel po chvíli rozpustí.
  • Poté zalijeme vínem a balzamikovým octem a necháme odvařit. Podle chuti dosolíme.
  • Husu podáváme s bramborovým knedlíkem, bramborovými šiškami, vhodné jsou i lokše.

Tip: Čím déle pečeme husu při nízké teplotě, tím více je po upečení krásně šťavnatá a maso jde krásně od kosti. Máte-li tedy více času, pečte husu jen při teplotě 90 °C, a to 8-12 hodin. Aby nedošlo k jejímu vysušení, mnozí lidé ji noří před pečením do sádla.

K ovoci, které přidáme pod husu, můžeme přidat např. i sušené švestky.

Související články

Kyberzločinci už rozjeli vánoční podvody

Do Vánoc zbývají necelé dva měsíce. Kvůli nejisté situaci kamenných obchodů v souvislosti s koronavirovými opatřeními proto bude spousta lidí nakupovat letos...

Výběr článků

Načítám