Hlavní obsah

Sváteční tabule: Recepty na kapří tatarák, medem glazovanou šunku, králíka na smetaně a závin

5:35
5:35

Poslechněte si tento článek

Konec roku je každoročně ve znamení setkávání se s rodinou. Připravují se tradiční jídla a obměňují rodinné recepty. Zkuste na slavnostní jídelníček zařadit některý z našich pokrmů.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Kapří tatarák

Článek

Kapří tatarák

INGREDIENCE:
150 g marinovaného kapra nakrájeného na nudličky 10 g nakládaných cibulek
30 g bílého jogurtu 5 g koprového oleje
10 g kefíru 1 chlebová topinka
1 bio citron3 ks hráškových výhonků
3 g nakládaného hořčičného semínka sůl, pepř
10 g hrášku

POSTUP:

  1. Kapra smíchejte s jogurtem a kefírem. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru, hrášek a nakládanou cibulku.
  2. Směs dochuťte solí, pepřem a podle potřeby zakápněte citronovou šťávou.
  3. Dokončení: Ozdobte hořčičným semínkem, koprovým olejem, hráškovými výhonky a topinkou nakrájenou na kousky.

TIP: Jak marinovat kapra? Filety osušte, osolte a nechte hodinu odpočívat. Pak je opečte zprudka na pánvi, až maso zčervená. Rybu vložte do nádoby s plochým dnem. Lák svařte z půl litru octa, 2 lžiček cukru, 5 kuliček pepře, nového koření a bobkového listu. Na rybu nakrájejte cibuli, přidejte dva stroužky česneku, a pak na ni nalijte horký lák a nechte dva dny v lednici.

Osvědčený recept na vánočku – symbol hojnosti

Vánoce

Vývar s kapáním

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Vývar s kapáním

INGREDIENCE:
Na vývar:
250 g předního hověz. masa sůl
150 g kořenové zeleniny bobkový list
1 cibule nové koření
pepř petrželka
Na kapání:
150 ml mléka 120 g polohr. mouky
1 vejce sůl

POSTUP:

  1. Do hrnce se studenou osolenou vodou vložte maso a zvolna přiveďte k varu. Vzniklou pěnu odstraňujte, až se přestane tvořit, přidejte celý pepř, kořenovou zeleninu a cibuli.
  2. Na mírném ohni vařte, dokud maso nezměkne. Uvařený vývar přeceďte a dochuťte solí, pepřem a nasekanou petrželkou.
  3. Pak si připravte kapání: V misce smíchejte mléko, vejce, špetku soli a mouku, dokud nevznikne hladké těsto.
  4. V kastrolu přiveďte k varu osolenou vodu. Těsto jemně protlačte přes cedník nebo hrubé struhadlo přímo do vroucí vody a krátce povařte. Uvařené kapání vložte do vývaru a podávejte.

TIP: Bylinky můžete svázat provázkem do „bouquet garni“ – použijte list pórku, petrželovou nať, tymián, bazalku a další bylinky, které máte rádi. Tento svazek zaručí intenzivnější chuť vývaru.

Čtyři tipy na netradiční vosí hnízda

Vánoce

Medem glazovaná šunka s čočkou

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Medem glazovaná šunka s čočkou

INGREDIENCE:
Šunka s marinádou:
7 kg šunky od kosti 1 lžička hořčice
200 ml medoviny sůl
700 g medu
Čočkový salát:
400 g čočky beluga2 lžíce nasekané petrželky nebo pažitky
150 g šalotky 70 ml olivového oleje
150 g fenyklu3 lžíce octa nebo citrónové šťávy
100 g mrkve1 lžíce hořčice
200 g červené a žluté paprikysůl a pepř

POSTUP:

  1. Medovinu a med svařte (nechte odvařit) na krémovou konzistenci. Přidejte hořčici, sůl a dle chuti koření. Kůži na šunce nakrojte do kostiček a potřete polovinou marinády.
  2. Šunku dejte do pekáče, podlijte trochou vody a pečte v troubě při teplotě 130–140 °C přibližně 35–45 minut. Během pečení šunku pravidelně polévejte výpekem a potírejte marinádou.
  3. Na posledních 5 minut zvyšte teplotu na 180–200 °C, potřete zbytkem marinády a dopečte tak, aby vznikla křupavá kůrka. Mezitím si připravte čočkový salát. Uvařte čočku doměkka a nechte vychladnout.
  4. Zeleninu a šalotku nakrájejte na malé kostičky a orestujte na pánvi. K orestované zelenině přidejte vychladlou čočku a společně krátce orestujte.
  5. Dochuťte solí, pepřem, hořčicí a octem nebo citronovou šťávou. Salát můžete ozdobit výhonky nebo klíčky, například mladého hrášku.

TIP: Do marinády můžete pro výraznější chuť přidat koření, jako je muškátový oříšek, tymián nebo hřebíček.

Recepty na vánoční punč s alkoholem i bez

Vánoce

Králík na smetaně

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Králík na smetaně

INGREDIENCE:
1 celý králík , nebo jen stehna1 lžíce hořčice
3 ks mrkve 1 lžíce oleje
1 ks petrželesůl
250 g celerupepř
0,5 l smetany na vařenícitronová šťáva

POSTUP:

  1. Kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel) oloupejte a nakrájejte na menší kusy.
  2. Králíka osolte, vložte do pekáče spolu se zeleninou, lehce podlijte vodou a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi hodinu a půl, dokud není maso měkké.
  3. Upečeného králíka vyjměte z pekáče a udržujte teplého. Zeleninu z pekáče přendejte do hrnce, přidejte smetanu a nechte chvíli provařit na sporáku.
  4. Směs rozmixujte dohladka, dochuťte solí, pepřem, hořčicí a citronovou šťávou podle chuti

TIP: Podávejte s karlovarským nebo houskovým knedlíkem, brusinkovou marmeládou a najemno nasekanou petrželkou pro perfektní chuťový zážitek.

Recept na Masarykovo cukroví

Vánoce

Závin s kandovaným ovocem

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Závin s kandovaným ovocem

INGREDIENCE:
Na těsto:
150 g hladké mouky 1 lžíce vody
40 g máslašpetka soli
2 menší vejce (cca 40 g)
Náplň:
3 jablka100 g kandovaného ovoce
60 g másla1 vanilkový cukr
60 g nahrubo nasekaných vlašských ořechůskořice

POSTUP:

  1. Mouku smíchejte s vejcem, změklým máslem, vodou a špetkou soli, dokud nevznikne hladké těsto.
  2. Těsto vypracujte do pevné konzistence a vyválejte na tenký plát. Jablka omyjte, oloupejte a nakrájejte na plátky.
  3. V míse smíchejte jablka s nasekanými ořechy, kandovaným ovocem, skořicí a vanilkovým cukrem.
  4. Na vyválený plát těsta rovnoměrně rozložte ochucenou jablečnou směs. Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 35–45 minut dozlatova.

TIP: Pokud se obáváte, že jablka uvolní příliš vlhkosti, můžete rozválené těsto před položením náplně posypat lehce opraženou strouhankou, která vlhkost vstřebá.

Recept na tradiční ořechy plněné krémem

Vánoce
Související témata:

Výběr článků

Načítám