Článek
Kapří tatarák
INGREDIENCE: | |
---|---|
150 g marinovaného kapra nakrájeného na nudličky | 10 g nakládaných cibulek |
30 g bílého jogurtu | 5 g koprového oleje |
10 g kefíru | 1 chlebová topinka |
1 bio citron | 3 ks hráškových výhonků |
3 g nakládaného hořčičného semínka | sůl, pepř |
10 g hrášku |
POSTUP:
- Kapra smíchejte s jogurtem a kefírem. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru, hrášek a nakládanou cibulku.
- Směs dochuťte solí, pepřem a podle potřeby zakápněte citronovou šťávou.
- Dokončení: Ozdobte hořčičným semínkem, koprovým olejem, hráškovými výhonky a topinkou nakrájenou na kousky.
TIP: Jak marinovat kapra? Filety osušte, osolte a nechte hodinu odpočívat. Pak je opečte zprudka na pánvi, až maso zčervená. Rybu vložte do nádoby s plochým dnem. Lák svařte z půl litru octa, 2 lžiček cukru, 5 kuliček pepře, nového koření a bobkového listu. Na rybu nakrájejte cibuli, přidejte dva stroužky česneku, a pak na ni nalijte horký lák a nechte dva dny v lednici.
Osvědčený recept na vánočku – symbol hojnosti
Vývar s kapáním
INGREDIENCE: | |
---|---|
Na vývar: | |
250 g předního hověz. masa | sůl |
150 g kořenové zeleniny | bobkový list |
1 cibule | nové koření |
pepř | petrželka |
Na kapání: | |
150 ml mléka | 120 g polohr. mouky |
1 vejce | sůl |
POSTUP:
- Do hrnce se studenou osolenou vodou vložte maso a zvolna přiveďte k varu. Vzniklou pěnu odstraňujte, až se přestane tvořit, přidejte celý pepř, kořenovou zeleninu a cibuli.
- Na mírném ohni vařte, dokud maso nezměkne. Uvařený vývar přeceďte a dochuťte solí, pepřem a nasekanou petrželkou.
- Pak si připravte kapání: V misce smíchejte mléko, vejce, špetku soli a mouku, dokud nevznikne hladké těsto.
- V kastrolu přiveďte k varu osolenou vodu. Těsto jemně protlačte přes cedník nebo hrubé struhadlo přímo do vroucí vody a krátce povařte. Uvařené kapání vložte do vývaru a podávejte.
TIP: Bylinky můžete svázat provázkem do „bouquet garni“ – použijte list pórku, petrželovou nať, tymián, bazalku a další bylinky, které máte rádi. Tento svazek zaručí intenzivnější chuť vývaru.
Čtyři tipy na netradiční vosí hnízda
Medem glazovaná šunka s čočkou
INGREDIENCE: | |
---|---|
Šunka s marinádou: | |
7 kg šunky od kosti | 1 lžička hořčice |
200 ml medoviny | sůl |
700 g medu | |
Čočkový salát: | |
400 g čočky beluga | 2 lžíce nasekané petrželky nebo pažitky |
150 g šalotky | 70 ml olivového oleje |
150 g fenyklu | 3 lžíce octa nebo citrónové šťávy |
100 g mrkve | 1 lžíce hořčice |
200 g červené a žluté papriky | sůl a pepř |
POSTUP:
- Medovinu a med svařte (nechte odvařit) na krémovou konzistenci. Přidejte hořčici, sůl a dle chuti koření. Kůži na šunce nakrojte do kostiček a potřete polovinou marinády.
- Šunku dejte do pekáče, podlijte trochou vody a pečte v troubě při teplotě 130–140 °C přibližně 35–45 minut. Během pečení šunku pravidelně polévejte výpekem a potírejte marinádou.
- Na posledních 5 minut zvyšte teplotu na 180–200 °C, potřete zbytkem marinády a dopečte tak, aby vznikla křupavá kůrka. Mezitím si připravte čočkový salát. Uvařte čočku doměkka a nechte vychladnout.
- Zeleninu a šalotku nakrájejte na malé kostičky a orestujte na pánvi. K orestované zelenině přidejte vychladlou čočku a společně krátce orestujte.
- Dochuťte solí, pepřem, hořčicí a octem nebo citronovou šťávou. Salát můžete ozdobit výhonky nebo klíčky, například mladého hrášku.
TIP: Do marinády můžete pro výraznější chuť přidat koření, jako je muškátový oříšek, tymián nebo hřebíček.
Recepty na vánoční punč s alkoholem i bez
Králík na smetaně
INGREDIENCE: | |
---|---|
1 celý králík , nebo jen stehna | 1 lžíce hořčice |
3 ks mrkve | 1 lžíce oleje |
1 ks petržele | sůl |
250 g celeru | pepř |
0,5 l smetany na vaření | citronová šťáva |
POSTUP:
- Kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel) oloupejte a nakrájejte na menší kusy.
- Králíka osolte, vložte do pekáče spolu se zeleninou, lehce podlijte vodou a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi hodinu a půl, dokud není maso měkké.
- Upečeného králíka vyjměte z pekáče a udržujte teplého. Zeleninu z pekáče přendejte do hrnce, přidejte smetanu a nechte chvíli provařit na sporáku.
- Směs rozmixujte dohladka, dochuťte solí, pepřem, hořčicí a citronovou šťávou podle chuti
TIP: Podávejte s karlovarským nebo houskovým knedlíkem, brusinkovou marmeládou a najemno nasekanou petrželkou pro perfektní chuťový zážitek.
Recept na Masarykovo cukroví
Závin s kandovaným ovocem
INGREDIENCE: | |
---|---|
Na těsto: | |
150 g hladké mouky | 1 lžíce vody |
40 g másla | špetka soli |
2 menší vejce (cca 40 g) | |
Náplň: | |
3 jablka | 100 g kandovaného ovoce |
60 g másla | 1 vanilkový cukr |
60 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů | skořice |
POSTUP:
- Mouku smíchejte s vejcem, změklým máslem, vodou a špetkou soli, dokud nevznikne hladké těsto.
- Těsto vypracujte do pevné konzistence a vyválejte na tenký plát. Jablka omyjte, oloupejte a nakrájejte na plátky.
- V míse smíchejte jablka s nasekanými ořechy, kandovaným ovocem, skořicí a vanilkovým cukrem.
- Na vyválený plát těsta rovnoměrně rozložte ochucenou jablečnou směs. Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 35–45 minut dozlatova.
TIP: Pokud se obáváte, že jablka uvolní příliš vlhkosti, můžete rozválené těsto před položením náplně posypat lehce opraženou strouhankou, která vlhkost vstřebá.