Hlavní obsah

Sladkovodní ryby nejen na štědrovečerním stole

Právo, Vendula Presserová

Při vánočních výlovech rybníků uvíznou v sítích nejen kapři, ale i další druhy ryb. Vyzkoušíte dávný recept našich předků na kapra na černo, anebo si raději pochutnáte na štice či candátovi?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Restovaný filet z candáta na rissotu

Foto: archiv firmy

INGREDIENCE

  • 400 g filetů z candáta
  • olivový olej
  • 2 větvičky tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř

Na rissoto

  • 3 lžíce másla
  • 1 šalotka
  • 200 ml bílého vína
  • 1 l zeleninového vývaru (nemusí se spotřebovat všechen)
  • 1,5 hrnku rýže
  • sůl a pepř
  • podle chuti bílé hříbky a parmezán

POSTUP:

  • Na lžíci másla orestujte v hlubší pánvi šalotku, přisypte rýži, zalijte vínem a nechte pomalu dusit. Míchejte, jakmile se víno odpaří, postupně přilévejte vývar.
  • Mírně osolte a pomalu duste, podlévejte.
  • Až bude rýže měkká, uvařená na skus, přimíchejte parmezán a nadrobno nakrájené hříbky.
  • Rissoto by mělo mít krémovou konzistenci, při prohození tvořit vlny. V té chvíli ho odstavte a přimíchejte máslo.
  • Na olivovém oleji zprudka a krátce orestujte filety z candáta se snítkou tymiánu a česnekem a ihned servírujte.

Kapr na černo

Foto: Profimedia.cz

INGREDIENCE

  • 8 filetů z kapra s kůží
  • citrony
  • mrkev
  • petržel
  • menší kousek celeru
  • 2 cibule
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce hl. mouky
  • lžíce cukru
  • 4 lžíce nastrouhaného perníku
  • 150 g švestkových povidel
  • 100 ml červeného vína
  • 10 kuliček černého pepře
  • 10 kuliček jalovce
  • 10 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy
  • ocet podle chuti
  • 50 g rozinek
  • 50 g sušených švestek
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g mandlí
  • podle chuti rybízový džem
  • sůl

POSTUP:

  • Očištěné rybí filety pokapejte šťávou z citronu a nechte 15 minut odležet. Pak je povařte 5 minut v půl litru osolené vody se dvěma lžícemi octa, jednou cibulí a kořením.
  • Vyndejte je a vývar uschovejte.
  • Oloupanou mrkev, petržel, celer a cibuli nakrájejte na kostičky, poté zeleninu s cukrem osmahněte na másle.
  • Zaprašte ji moukou a orestujte dozlatova. Podlijte směs přecezeným vývarem z ryby, přidejte dvě oloupaná kolečka citronu a pomalu duste.
  • Přidejte perník, povidla, víno a 10 minut povařte. Přichuťte cukrem a citronovou šťávou nebo octem.
  • Pak omáčku propasírujte a přidejte do ní namočené rozinky, sušené švestky, ořechy, mandle a džem. Dál několik minut vařte.
  • Nakonec do omáčky vložte porce ryby, prohřejte je a kapra na černo odstavte. Pokrm odložte do chladu do druhého dne, aby se vše rozleželo.

Pečená štika

Foto: Profimedia.cz

INGREDIENCE

  • 1 štika

Na každé kilo ryby

  • 20 g sádla
  • 50 g másla
  • 50 g anglické slaniny
  • půl citronu
  • stroužek česneku
  • drcený kmín
  • špetka tymiánu
  • sůl

POSTUP:

  • Pekáč vymažte sádlem a vyložte polovinou plátků slaniny.
  • Máslo utřete se solí, prolisovaným česnekem, tymiánem a drceným kmínem.
  • Vykuchanou štiku očistěte a nařízněte několika mělkými zářezy. Do nich i břicha ryby vetřete připravené máslo.
  • Rybu zlehka převažte potravinářským provázkem a posaďte ji rozevřeným břichem na slaninu, do oblouku. Navrch rozložte zbylé plátky slaniny.
  • Podlijte ji sklenkou horké vody a pečte v rozehřáté troubě na 180 °C půl hodiny až 45 minut (podle velikosti), podle potřeby přelévejte výpekem, eventuálně doplňte vodu.
  • Nakonec sundejte z ryby slaninu, štiku přelijte citronovou šťávou a výpekem a pod grilem nechte dopéct pět minut dozlatova. Výborně chutná s grilovanou zeleninou.

Ceviche ze pstruha na fenyklovém salátu

Foto: archiv firmy

INGREDIENCE

Ceviche je rybí salát původně z přímořských oblastí Latinské Ameriky. Existuje mnoho variant, základem je vždy nakrájená čerstvá ryba naložená v limetové nebo citronové šťávě.

  • 400 g pstruha
  • 2 citrony
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 větší chilli paprička
  • 1 větší červená cibule
  • 1/2 svazku koriandru (nať)
  • 1 fenykl
  • svazek ředkviček
  • sůl a pepř

POSTUP:

  • Citronovou šťávu prošlehejte s olivovým olejem, špetkou soli a pepře.
  • Na tenké plátky nebo kostky pokrájenou rybu ponořte na 20 minut do poloviny citronové šťávy s olivovým olejem, takzvaně se uvaří.
  • Fenykl krátce povařte v osolené vodě, zchlaďte ho ve studené.
  • Uvařený fenykl dochuťte zbylým dresinkem z citronu a oleje. Přidejte nakrájenou cibuli, ředkvičky a chilli papričku a ihned servírujte.
Související témata:

Související články

Netradiční recepty se šumivým vínem

Sekt je tím pravým nápojem k slavnostnímu přípitku i k posezení s přáteli. Ale nejen to. Méně tradiční, ale o to zajímavější využití najdeme pro šumivá vína...

Recepty na rychlé večeře plné chutí

Prázdniny skončily, děti se vrátily do školy, my do práce. Ve shonu často řešíme rodinné večeře objednanou pizzou či krajícem chleba. Tomáš Harašta...

Výběr článků

Načítám