Článek
Silvestrovská pecka - makové krekry s guacamole
INGREDIENCE
- 1 listové těsto
- 1 hrst celého máku
- 1 vejce
- 3 avokáda
- 2 rajčata
- 1 malá červená cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 hrst koriandru
- sůl, pepř
- 1 limeta
POSTUP:
- Nejdříve si předehřejte troubu na 170 °C.
- Mezi tím si vyválejte listové těsto dotenka. Potřete rozšlehaným vejcem a hojně posypte celým mákem.
- Z těsta pak pomocí nože či rádélka vykrajujte trojúhelníčky, které upečte dozlatova (3–5 minut).
- Než makové „nachos“ vystydnou, stihnete připravit guacamole (avokádovou pomazánku).
- Zralé avokádo pomocí vidličky rozmačkejte na hrubou pastu.
- Přidejte na kostičky nakrájené rajče, které jste předem zbavili semínek, šťávu z limetky, posekaný koriandr, sůl, pepř a nadrobno nakrájenou cibuli.
- Vše promíchejte a ihned podávejte.
TIP: Pokud budete guacamole podávat až za pár hodin, přikryjte ho potravinářskou fólii. Zamezíte tak přístupu vzduchu a následnému hnědnutí, ke kterému má avokádo sklony.
Netradiční recepty se šumivým vínem
Zeleninové chipsy s citronovým dipem
INGREDIENCE
- 3 brambory
- 1 řepa
- 3 mrkve
- 1 malý celer
- 2 petržele
- sůl
- olivový olej
- 250 ml zakysané smetany
- šťáva z jednoho citronu
- sůl
POSTUP
- Očistěnou zeleninu si nakrájejte na velmi tenké plátky. Pro ty, kteří nevlastní nářezák či speciální kráječe, postačí i škrabka. Tenké plátky si rozprostřete, bohatě osolte a nechte „vypotit“.
- Po 15 minutách zeleninové plátky opatrně osušte papírovou utěrkou a přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Zeleninovou směs jemně postříkejte olivovým olejem a pečete v předehřáté troubě na 180 °C, zhruba 15–20 minut.
- Chipsy podávejte se zakysanou smetanou promíchanou s citronovou šťávou a solí.
TIP: Pro tento recept se vám bude hodit olivový olej ve spreji. K chipsům se bude výborně hodit i česnekový nebo bylinkový dip. Zkuste do dipu přimíchat i lžičku celého modrého máku pro ozvláštnění chuti.
Výtečné recepty na domácí chléb a pečivo
Sýrové tyčinky
INGREDIENCE
- 100 g hladké mouky
- ¼ lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce mléka
- 100 g nastrouhaného sýru Gran Moravia nebo Provolone piccante
- 80 g másla
- žloutek na potření
- na ozdobu pepř, sůl, sezam, sýr
POSTUP:
- Všechny suroviny spojte v těsto, které nechte v lednici minimálně 30 minut odležet.
- Poté těsto vyválejte na tenčí plát a radýlkem vytvořte tyčinky.
- Potřete žloutkem a ozdobte dle chuti hrubou solí, kmínem, sýrem nebo sezamem.
- Pečte ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
Lososovo-křenová plněná vejce
INGREDIENCE
- vejce
- uzený losos
- lučina nebo žervé
- strouhaný křen
- citrónová šťáva
- sůl
- pepř
POSTUP:
- Vejce uvařte natvrdo, nechte vychladnout a oloupejte.
- Poté je omyjte a překrojte podélně na poloviny.
- Čajovou lžičkou opatrně vydlabte žloutky a dejte je do menší misky.
- Žloutky utřete s lučinou a křenem.
- Přidejte nadrobno nakrájeného lososa.
- Promíchejte, osolte, opepřete a přidejte pár kapek citrónové šťávy podle chuti.
- Bílky vajec naplňte připravenou nádivkou a dejte do lednice vychladit.
- Před podáváním posypte bylinkami.
Rybí pomazánka s avokádem
INGREDIENCE
- 1 avokádo
- sardinky v oleji
- 1 střední cibule
- šťáva z 1 citronu
- 200 g nízkotučného tvarohu
- petržel či cherry rajčátka na ozdobu
- sůl, pepř
POSTUP:
- Avokádo rozpulte, vyjměte pecku a lžící vydloubejte dužinu do misky, kde ji poté vidličkou rozmačkejte.
- Přidejte tvaroh a sardinky.
- Ochuťte solí a pepřem, citronovou šťávou a pořádně promíchejte.
- Pomazánku natírejte na čerstvé plátky bagety či jednohubky z rohlíků a navrch ozdobte petrželí či cherry rajčátky.