Hlavní obsah

Rybí polévka: recept na českou, maďarskou, francouzskou, polskou a portugalskou

Ke štědrovečerní večeři patří rybí polévka. Bude to tradiční česká z kapra, nebo se letos vydáte na výlet za hranice? Nahlédněte do evropských talířů s Lukášem Nevyjelem, šéfkuchařem pražské restaurace Nota Bene.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Česká rybí vánoční

Článek

Česká rybí vánoční

INGREDIENCE
ořez z kapra 50 g hladké mouky
1-2 kapří hlavy 4 bobkové listy
300 g rybích vnitřností (jikry a mlíčí)10 kuliček nového koření
4 větší mrkve 20 kuliček černého pepře
2 petržele sůl
1/2 bulvy celeru bílé pečivo
1 větší cibule máslo na krutony
200 g másla

POSTUP:

  1. Nejdříve založte vývar: Opraný ořez z kapra (skelet, ocas, ploutve) a hlavy dejte do velkého hrnce vařit přibližně do dvou litrů mírně osolené vody (nesolte moc, počítejte s redukcí).
  2. Přidejte koření, cibuli, čtvrtku celeru, po jedné mrkvi a petrželi a pomalu táhněte asi hodinu, odstraňte pěnu.
  3. Vývar přeceďte přes jemné síto.
  4. Hlavy a ořez nechte zchladnout a pečlivě, aby nezůstala žádná kost, oberte maso.
  5. Kosti i zeleninu, která vsála rybinu, vyhoďte.
  6. Rybí vnitřnosti, tedy jikry a mlíčí, uvařte zvlášť v menším množství osolené vody, stačí 5 min. a odložte na později.
  7. Základ polévky: Zbylou očištěnou zeleninu nastrouhejte na jemném (mrkvovém) struhadle a orestujte na větší části másla dozlatova (v hlubší pánvi s nepřilnavým dnem). Ze zbylého másla a mouky upražte světlou jíšku.
  8. Dokončení: Jíšku zašlehejte do vývaru (na hrudky použijte tyčový mixér). Přidejte opraženou zeleninu, rybí maso a vnitřnosti i s vývarem, ve kterém se vařily.
  9. Pánvičky od zeleniny a jíšky můžete vypláchnout trochou horké vody a přilít ji do polévky pro silnější chuť.
  10. Polévku nechte ještě chvilku na velmi mírném ohni provařit. Podávejte ji s krutony z bílého pečiva: kostičky pečiva rozložte na plech s pečicím papírem, poklaďte máslem a zvolna v troubě upečte dokřupava.

Český kapr je chován v čistém prostředí, jeho maso tak má vyšší kvalitu i lepší chuť

Vánoce

Maďarská halászlé

Foto: Petr Hloušek, Právo
INGREDIENCE
1 kg směsi ryb (pstruh, okoun, kapr ap., ideální je kombinace dravých a rybničních) 3 lžíce mleté sladké papriky
1 kapří hlava navíc 1 lžička ostré papriky
2 velké cibule2 feferonky
100 g slaniny3 stroužky česneku
3 lžíce olejesůl
3 rajčatakysaná smetana
3 čerstvé kapieuvařené široké nudle k podávání

POSTUP:

  1. Ryby vyfiletujte.
  2. Z hlav, ořezu a jedné celé cibule připravte vývar.
  3. Slaninu nakrájejte a nechte ji škvařit na oleji, přidejte cibuli na kostičky a orestujte ji.
  4. Když je cibule sklovatá a začíná zlátnout, přisypejte papriku, nakrájené kapie a rajčata, česnek a feferonky, promíchejte a přidejte filety z ryb.
  5. Vše zalijte přecezeným vývarem, osolte, přiveďte k varu a nechte zvolna probublávat asi dvacet minut.
  6. Halászlé podávejte se zakysanou smetanou, někde se do ní přidávají široké nudle, jinde se v ní vaří brambory.

Tři alternativy rybí polévky na štědrovečerní stůl

Recepty

Francouzská bouillabaisse

Bujabéza se vaří v řadě variant, někde se do ní přidávají raci, někde krevety, jinde se připravuje pouze z ryb, bez mušlí a dalších mořských plodů.

Může se také zahušťovat majonézou z oleje, žloutků a vařených brambor.

Foto: Petr Hloušek, Právo
INGREDIENCE
1 kg středomořských ryb (ďas, doráda, sledě ap.)2 snítky čerstvého tymiánu
500 g mušlí slávek 1/4 hvězdičky badyánu
1/2 šálku panenského olivového oleje 1/4 lžičky šafránových nití
2 cibule kůra z pomeranče (jen oranžová vrstva, ne bílá)
špalík pórku 50 ml koňaku
4 střední rajčata, oloupaná, bez jádřincůlžíce citronové šťávy
4 stroužky česneku nahrubo nasekané sůl, pepř
1 hlávka fenyklu plocholistá petržel
2 bobkové listyopečené plátky bagety k podávání

POSTUP:

  1. Vykuchejte ryby, vyfiletujte je.
  2. Z hlav a ořezu založte vývar.
  3. Osolte, povařte a přeceďte.
  4. Mušle očistěte a ponořte do vody.
  5. Otevřené vyhoďte, použijte pouze zavřené.
  6. Připravte si bouquet garni (balíček koření): bobkové listy, tymián a badyán zabalte do zelené části listu pórku, převažte potravinářskou nití.
  7. Ve velkém hrnci rozehřejte olej, orestujte na něm cibuli, rajčata, česnek a nakrájený fenykl.
  8. Přidejte pomerančovou kůru okrojenou na hada a bouquet garni.
  9. Zalijte koňakem, vývarem a přiveďte k varu, vařte asi deset minut.
  10. Přidejte filety z ryb a mušle. Vařte, až se mušle otevřou a ryby se začnou rozpadat. Dochuťte citronem.
  11. Odstraňte bouquet garni a pomerančovou kůru.
  12. Pomocí naběračky s otvory vyndejte ryby a mušle a odložte je na nahřátou mísu.
  13. Vývar se zeleninou rozmixujte.
  14. Do hlubokých misek položte plátky opečené bagety, na ně nalijte horkou polévku a do ní vložte ryby a mušle. Vše posypejte petrželkou.

Polská se smetanou

Foto: Petr Hloušek, Právo
INGREDIENCE
500 g filetů mořských ryb (hejk, losos, makrela ap.) 200 ml bílého vína
4 lžíce oleje 200 ml smetany
1 cibule 1 bobkový list
2 stroužky česneku 1 citron
400 g rajčat bez slupek (konzerva) 1 feferonka
2 lžíce rajského protlaku sůl, pepř
1 l rybího nebo zeleninového vývaru petrželová nať
1 mrkev zakysaná smetana k podávání

POSTUP:

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a nastrouhanou mrkev.
  2. Přidejte rajčata, protlak, polovinu petrželové natě, vývar, víno, bobkový list, sůl a pepř.
  3. Přiveďte k varu a do polévky dejte vařit půlku citronu.
  4. Přidejte rybí filety (bez kostí, ty vyndejte pinzetou) a vařte zvolna ještě 15 minut.
  5. Odstraňte bobkový list a citron, dochuťte citronovou šťávou a vmíchejte smetanu.
  6. Prohřejte a podávejte s nočkem ze zakysané smetany a petrželkou.

Žloutkové řezy podle cukrářky Mirky van Gils Slavíkové

Vánoce

Portugalská caldeirada

Této polévce se říká také rybářský guláš.

Foto: Petr Hloušek, Právo
INGREDIENCE
500 g filetů z tresky 3 snítky tymiánu (nebo lžička sušeného)
400 gramů brambor lžička sušeného estragonu
6 stroužků česneku půl lžičky mleté pálivé papriky
2 velké cibule 150 ml suchého bílého vína
400 gramů sekaných rajčat (i sterilovaných) sůl, pepř
2 zelené papriky nať koriandru
30 ml olivového oleje tousty s česnekem k podávání
2 bobkové listy

Houbový kuba: Staročeská pochoutka obohatí vánoční menu o tradici i živiny

Vánoce

Recepty na vánoční řezy

Vánoce

Výběr článků

Načítám