Článek
Část úlovku už Richard Tesařík nachystal. „Mám zmrazené vnitřnosti z několika kaprů, které jsem už chytil. Takže mlíčí a jikry už jsou v mrazáku a doufám, že ještě něco chytnu,” prozradil, že se na vánoční hodování chystá v předstihu.
„Manželka vaří výborně, ale ryby dělám zásadně já. A o rybí polévku se nenechám připravit. Několik hodin vařím bujón z rybích hlav, to je tak silné, že by se opil i vodník. A do toho základu pak zamíchám všechno ostatní,” představil svůj recept.
Kapři jsou u nich doma o Vánocích klasičtí, v trojobalu. „To si ale nechávám jenom na ty Vánoce, protože kapra jím i během roku, nepokládám ho jen za vánoční rybu. Dělám si třeba z kapra pečenáče, nebo ho udím. Anebo si ho normálně upeču,” popsal.
Není to ale zdaleka jediná ryba, s níž se můžeme v kuchyni u Tesaříků potkat. „Pstruhy, štiky, candáty, okouny - tohle všechno chytám a jím. A teď mám zrovna jednoho úhoře na uzení. Chytil jsem ho na podzim a má osmdesát centimetrů,” pochlubil se.
Tesařík ale ryby také kupuje, protože k moři jako rybář nejezdí. „Mořské ryby jsou ještě lepší, než ty sladkovodní. Já měl k rybám vždy tak pozitivní vztah, že jako dítě jsem měl rád i rybí tuk. A piju i olej z olejovek,” smál se.