Článek
Kostičky s čokoládou a ořechy
INGREDIENCE |
---|
Korpus: |
40 g cukru moučky |
80 g másla |
120 g hl. mouky |
1 malé vejce |
1/4 vanilkového lusku |
kůra z 1/4 citronu |
Čokoládová ganáž: |
340 g hořké čokolády 60% |
170 g smetany na šlehání 33% |
20 g cukru krystal |
1/4 vanilkového lusku |
směs ořechů na posypání (vlašské, lískové, pistácie, mandle…) |
POSTUP:
- Korpus: Všechny suroviny propracujte v hladké těsto a nechte ho v lednici odpočinout 30 minut.
- Po vychlazení vyválejte plát cca 20 × 20 cm, přendejte ho na plech vyložený pečicím papírem a nasaďte tvořítko (kovové nebo ze čtvrtky, má za úkol udržet okraje). Korpus pečte na 180 °C, přibližně 10 minut. Tvořítko neodstraňujte, nechte vychladnout.
- Ganáž: Smetanu s cukrem a vanilkou zahřejte k varu, až se cukr rozpustí, nalijte horkou smetanu na čokoládu připravenou v míse. Metličkou pořádně promíchejte a nalijte na korpus.
- Povrch posypejte směsí nahrubo nasekaných ořechů. Po vychlazení nakrájejte na kosočtverce.
Ganáž
Ganáž (ganache) je čokoládová hmota ze smetany a čokolády, která má řadu využití: jako náplň dortů, řezů, jako pěna, poleva, při výrobě pařížské šlehačky. Vždy záleží na hustotě. Lze ji připravit i z bílé čokolády, libovolně ochutit i obarvit.
Kokosové kostky
INGREDIENCE |
---|
Korpus: |
40 g cukru moučky |
70 g másla |
100 g hl. mouky |
40 g kokosu |
1 malé vejce |
1/4 vanilkového lusku |
kůra z 1/4 citronu (jen žlutá část, bílá ne, cukroví by bylo hořké) |
Kokosová náplň: |
200 g cukru krupice |
50 g medu |
100 g kokosu |
100 g sušeného mléka |
150 g vody |
20 g rumu |
drobečky z dětských piškotů na zahuštění – podle potřeby |
bílá čokoláda na potření |
kokos na posyp |
POSTUP:
- Placka: Všechny suroviny propracujte v hladké těsto a nechte ho v lednici odpočinout 30 minut.
- Po vychlazení vyválejte plát cca 20 × 20 cm, přeložte na plech s pečicím papírem a upečte ho na 180 °C, přibližně 10 minut.
- Náplň: Cukr, med, kokos, sušené mléko a vodu svařte v rendlíku, míchejte. Ihned, jakmile začne bublat, sundejte rendlík ze sporáku a zchlaďte ho ve studené vodě s ledem, aby náplň nezkaramelizovala.
- Po vychlazení přidejte rum a hmotu zahustěte drobečky z piškotů. Hmotu rozmažte na upečený plát. Povrch pomažte rozpuštěnou bílou čokoládou a posypte kokosem. Dejte vychladit a druhý den krájejte.
Tip: Na krájení řezů používejte horký nůž. Stačí ho namočit v horké vodě a osušit. Postup dle potřeby opakujte.
Ořechové řezy
INGREDIENCE |
---|
Korpus: |
40 g cukru moučky |
80 g másla |
120 g hl. mouky |
1 malé vejce |
1/4 vanilkového lusku |
40 g mletých lískových oříšků |
kůra z 1/4 citronu |
špetka skořice |
Ořechová náplň: |
90 g cukru krupice |
70 g medu |
135 g mletých vlašských ořechů |
70 g sušeného mléka |
9 g vanilkového cukru |
250 g vody |
20 g rumu |
drobečky z dětských piškotů na zahuštění |
Poleva: |
čokoláda |
POSTUP:
- Placka: Všechny suroviny propracujte v hladké těsto a nechte ho v lednici odpočinout 30 minut.
- Po vychlazení vyválejte plát cca 20 × 20 cm, přendejte ho na plech vyložený pečicím papírem a nasaďte tvořítko (kovové nebo z papírové čtvrtky, má za úkol udržet okraje).
- Korpus pečte na 180 °C, přibližně 10 minut. Tvořítko neodstraňujte, nechte vychladnout.
- Náplň: Cukr krupici, ořechy, sušené mléko a vanilkový cukr promíchejte a svařte v rendlíku s vodou a medem. Po vychlazení přidejte rum a zahustěte směs drobečky.
- Hmotu rozetřete na upečený plát, povrch potřete rozpuštěnou čokoládou a dejte vychladit. Druhý den nakrájejte na malé kostky nebo kvádry.
Trojúhelníky
INGREDIENCE |
---|
Korpus: |
40 g cukru moučky |
75 g másla |
110 g hl. mouky |
1 malé vejce |
1/2 vanilkového lusku |
20 g kakaa |
Ganáž tmavá: |
170 g hořké čokolády 60% |
85 g smetany na šlehání 33% |
15 g cukru krystal |
Ganáž mléčná: |
170 g mléčné čokolády 60% |
85 g smetany na šlehání 33% |
10 g cukru krystal |
Ganáž bílá: |
170 g bílé čokolády 60% |
85 g smetany na šlehání 33% |
10 g cukru krystal |
vanilka z půlky lusku |
POSTUP:
- Placka: Všechny suroviny propracujte v hladké těsto a nechte ho v lednici odpočinout 30 minut.
- Po vychlazení vyválejte plát cca 20 × 20 cm, přendejte ho na plech vyložený pečicím papírem a nasaďte tvořítko (kovové nebo ze čtvrtky, má za úkol udržet okraje).
- Korpus pečte na 180 °C, přibližně 10 minut. Tvořítko neodstraňujte, nechte vychladnout.
- Vrstvy ganáže: Každou ganáž připravujte zvlášť, takto: Smetanu s přísadami zahřejte k varu a nalijte na čokoládu připravenou v míse. Metličkou pořádně promíchejte a hmotu nalijte na korpus.
- Než nalijete na korpus s první ganáží další vrstvu, nechte ho v lednici vychladnout. Totéž před třetí vrstvou, aby se nepromíchaly jednotlivé barvy. Po dokonalém vychlazení nakrájejte teplým nožem na trojúhelníky.