Hlavní obsah

Recepty na vánoční řezy

Dnes vás zveme k pečení cukroví, které připravíte velmi pohodlně –⁠ z placek. Žádné vykrajování andělíčků, žádné žmoulání rohlíčků. Jednoduše na sebe navrstvíte placky a krém, rozkrájíte je a na vánoční tabuli můžete přidat spoustu fantastických kousků. Cukrářští manželé Buchalovi poradí nám všem, jak na to.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kostičky s čokoládou a ořechy

Článek

Kostičky s čokoládou a ořechy

INGREDIENCE
Korpus:
40 g cukru moučky
80 g másla
120 g hl. mouky
1 malé vejce
1/4 vanilkového lusku
kůra z 1/4 citronu
Čokoládová ganáž:
340 g hořké čokolády 60%
170 g smetany na šlehání 33%
20 g cukru krystal
1/4 vanilkového lusku
směs ořechů na posypání (vlašské, lískové, pistácie, mandle…)

POSTUP:

  1. Korpus: Všechny suroviny propracujte v hladké těsto a nechte ho v lednici odpočinout 30 minut.
  2. Po vychlazení vyválejte plát cca 20 × 20 cm, přendejte ho na plech vyložený pečicím papírem a nasaďte tvořítko (kovové nebo ze čtvrtky, má za úkol udržet okraje). Korpus pečte na 180 °C, přibližně 10 minut. Tvořítko neodstraňujte, nechte vychladnout.
  3. Ganáž: Smetanu s cukrem a vanilkou zahřejte k varu, až se cukr rozpustí, nalijte horkou smetanu na čokoládu připravenou v míse. Metličkou pořádně promíchejte a nalijte na korpus.
  4. Povrch posypejte směsí nahrubo nasekaných ořechů. Po vychlazení nakrájejte na kosočtverce.

Ganáž

Ganáž (ganache) je čokoládová hmota ze smetany a čokolády, která má řadu využití: jako náplň dortů, řezů, jako pěna, poleva, při výrobě pařížské šlehačky. Vždy záleží na hustotě. Lze ji připravit i z bílé čokolády, libovolně ochutit i obarvit.

Kokosové kostky

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kokosové kostky

INGREDIENCE
Korpus:
40 g cukru moučky
70 g másla
100 g hl. mouky
40 g kokosu
1 malé vejce
1/4 vanilkového lusku
kůra z 1/4 citronu (jen žlutá část, bílá ne, cukroví by bylo hořké)
Kokosová náplň:
200 g cukru krupice
50 g medu
100 g kokosu
100 g sušeného mléka
150 g vody
20 g rumu
drobečky z dětských piškotů na zahuštění – podle potřeby
bílá čokoláda na potření
kokos na posyp

POSTUP:

  1. Placka: Všechny suroviny propracujte v hladké těsto a nechte ho v lednici odpočinout 30 minut.
  2. Po vychlazení vyválejte plát cca 20 × 20 cm, přeložte na plech s pečicím papírem a upečte ho na 180 °C, přibližně 10 minut.
  3. Náplň: Cukr, med, kokos, sušené mléko a vodu svařte v rendlíku, míchejte. Ihned, jakmile začne bublat, sundejte rendlík ze sporáku a zchlaďte ho ve studené vodě s ledem, aby náplň nezkaramelizovala.
  4. Po vychlazení přidejte rum a hmotu zahustěte drobečky z piškotů. Hmotu rozmažte na upečený plát. Povrch pomažte rozpuštěnou bílou čokoládou a posypte kokosem. Dejte vychladit a druhý den krájejte.

Tip: Na krájení řezů používejte horký nůž. Stačí ho namočit v horké vodě a osušit. Postup dle potřeby opakujte.

Ořechové řezy

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ořechové řezy

INGREDIENCE
Korpus:
40 g cukru moučky
80 g másla
120 g hl. mouky
1 malé vejce
1/4 vanilkového lusku
40 g mletých lískových oříšků
kůra z 1/4 citronu
špetka skořice
Ořechová náplň:
90 g cukru krupice
70 g medu
135 g mletých vlašských ořechů
70 g sušeného mléka
9 g vanilkového cukru
250 g vody
20 g rumu
drobečky z dětských piškotů na zahuštění
Poleva:
čokoláda

POSTUP:

  1. Placka: Všechny suroviny propracujte v hladké těsto a nechte ho v lednici odpočinout 30 minut.
  2. Po vychlazení vyválejte plát cca 20 × 20 cm, přendejte ho na plech vyložený pečicím papírem a nasaďte tvořítko (kovové nebo z papírové čtvrtky, má za úkol udržet okraje).
  3. Korpus pečte na 180 °C, přibližně 10 minut. Tvořítko neodstraňujte, nechte vychladnout.
  4. Náplň: Cukr krupici, ořechy, sušené mléko a vanilkový cukr promíchejte a svařte v rendlíku s vodou a medem. Po vychlazení přidejte rum a zahustěte směs drobečky.
  5. Hmotu rozetřete na upečený plát, povrch potřete rozpuštěnou čokoládou a dejte vychladit. Druhý den nakrájejte na malé kostky nebo kvádry.

Trojúhelníky

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trojúhelníky

INGREDIENCE
Korpus:
40 g cukru moučky
75 g másla
110 g hl. mouky
1 malé vejce
1/2 vanilkového lusku
20 g kakaa
Ganáž tmavá:
170 g hořké čokolády 60%
85 g smetany na šlehání 33%
15 g cukru krystal
Ganáž mléčná:
170 g mléčné čokolády 60%
85 g smetany na šlehání 33%
10 g cukru krystal
Ganáž bílá:
170 g bílé čokolády 60%
85 g smetany na šlehání 33%
10 g cukru krystal
vanilka z půlky lusku

POSTUP:

  1. Placka: Všechny suroviny propracujte v hladké těsto a nechte ho v lednici odpočinout 30 minut.
  2. Po vychlazení vyválejte plát cca 20 × 20 cm, přendejte ho na plech vyložený pečicím papírem a nasaďte tvořítko (kovové nebo ze čtvrtky, má za úkol udržet okraje).
  3. Korpus pečte na 180 °C, přibližně 10 minut. Tvořítko neodstraňujte, nechte vychladnout.
  4. Vrstvy ganáže: Každou ganáž připravujte zvlášť, takto: Smetanu s přísadami zahřejte k varu a nalijte na čokoládu připravenou v míse. Metličkou pořádně promíchejte a hmotu nalijte na korpus.
  5. Než nalijete na korpus s první ganáží další vrstvu, nechte ho v lednici vychladnout. Totéž před třetí vrstvou, aby se nepromíchaly jednotlivé barvy. Po dokonalém vychlazení nakrájejte teplým nožem na trojúhelníky.
Související témata:

Výběr článků

Načítám