Hlavní obsah

Recepty na vánoční punč s alkoholem i bez

2:06
2:06

Poslechněte si tento článek

Vánoční punč patří mezi nejoblíbenější teplé nápoje s alkoholem, které prohřejí a zároveň díky vůni koření dodají na správné vánoční atmosféře.

Foto: Velká svačinková bichle

Vánoční punč

Článek

Mezi původní složky punče patřil alkohol, cukr, citron, voda, čaj a koření, kam patří skořice, hřebíček, zázvor, kardamom či vanilka. Dnes se často toto koření doplňuje i o badyán.

Pokud se punč podává na párty, bývá zvykem, že obsahuje menší množství alkoholu než klasické koktejly a většinou se vyrábí z rumu. To ale není pravidlem. Může obsahovat i víno, gin, bylinné likéry, případně i jiný alkohol. Přičemž lihovina se do horkého punče nalévá jako poslední, aby alkohol i jeho aroma nevyprchaly.

Vánoční punč

INGREDIENCE
200 ml rumu
500 ml bílého vína
500 ml pomerančového džusu
1 celý pomeranč (125 g)
1 citron (100 g)
5 hřebíčků
3 celé badyány
100 g cukru
3 celé skořice

POSTUP:

  1. Pomeranče a citrony vybírejte v co nejlepší kvalitě. Nechceme přece, aby se nám do tak lahodného punče louhovaly chemikálie. Oboje nakrájejte na plátky.
  2. Do hrnce dejte pomerančový džus a přidejte koření – badyán, hřebíček a celou skořici.
  3. Přidejte také cukr a nechte pomalu dojít až k varu.
  4. Pak přidejte víno a opět prohřejte, ale nenechávejte bublat. Nakonec přidejte ještě rum a už nevařte!

Tip! Lze udělat i s červeným vínem.

Recepty na vaječný koňak podle Ivety Fabešové a Josefa Maršálka

Vánoce

Vánoční punč s bylinným likérem

Foto: Becherovka

Vánoční punč

INGREDIENCE
500 ml Becherovky Original
1 směs koření na punč
1 l jablečného moštu
šťáva ze 3 citronů
2 lžíce medu
20g másla

POSTUP:

  1. Do většího hrnce nalijte mošt a citronovou šťávu, vhoďte koření na punč a přiveďte k varu.
  2. Stáhněte teplotu, vyjměte sáček s kořením, přidejte med a máslo, nalijte likér a prohřejte za stálého míchání.
  3. Punč servírujte do hrnků a ozdobte plátkem jablka.

Nepečené vánoční cukroví

Vánoce

Vánoční punč bez alkoholu

INGREDIENCE
500 ml pomerančového džusu
200 ml jablečného džusu
1 celý pomeranč (125 g)
1 citron (100 g)
5 hřebíčků
3 celé badyány
100 g cukru
3 celé skořice
pár kapek rumové esence

POSTUP:

  1. Dejte všechny suroviny do hrnce a nechte prohřát.

Vosí hnízda neboli včelí úly: Recepty na oblíbené cukroví českých Vánoc

Vánoce
Související témata:

Výběr článků

Načítám